Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Συναγερμός με ανεξήγητες ασθένειες σε αξιωματούχους

ΗΠΑ: Συναγερμός με ανεξήγητες ασθένειες σε αξιωματούχους

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε να ερευνά εντατικά περιπτώσεις κατασκόπων, διπλωματών και στρατιωτών με εγκεφαλικές κακώσεις.

Ερωτηματικά έχουν προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αυξημένες περιπτώσεις εγκεφαλικών κακώσεων σε κατασκόπους, διπλωμάτες, στρατιώτες και άλλο προσωπικό. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πάνω από 150 τέτοια επεισόδια, τα οποία όλο και πληθαίνουν.

Στελέχη της C.I.A., του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Άμυνας όλο και πιο συχνά έρχονται αντιμέτωπα με τέτοια περιστατικά γεγονός που έχει σημάνει «συναγερμό» στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Αρχικά είχαν εντοπιστεί 60 περιπτώσεις σε πολίτες στην Κούβα και την Κίνα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον αριθμό τα στελέχη της C.I.A.. Στη συνέχεια υπήρξαν επεισόδια και στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες της Ασίας χτυπώντας «καμπανάκι» στις ΗΠΑ. Όπως γράφουν οι «New York Times», από τον Δεκέμβριο τουλάχιστον τρεις αξιωματικοί της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που βρίσκονται στο εξωτερικό, έχουν αναφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Το ένα από αυτά μάλιστα, συνέβη τις προηγούμενες ημέρες, με τα στελέχη να ζητούν να υποβληθούν σε θεραπείες.

Ένα ακόμη παράξενο περιστατικό είχε συμβεί το 2019. Αξιωματικός του στρατού που υπηρετούσε στο εξωτερικό ενώ οδηγούσε το όχημά του, σε μια διασταύρωση ήρθε αντιμέτωπος με ναυτία και πονοκέφαλο. Όταν απομακρύνθηκε από το σημείο ένιωσε αμέσως καλύτερα και έλαβε ιατρική βοήθεια. Το επεισόδιο αυτό αναστάτωσε τότε τη διοίκηση Τραμπ και τώρα τη διοίκηση Μπάιντεν, ωθώντας τους να το διερευνήσουν περαιτέρω.

Οι αρχές κάνουν λόγο για «αόρατη» επίθεση.

Εκτός από το εξωτερικό, περιστατικά έχουν συμβεί και στο αμερικανικό έδαφος σε αξιωματούχους και μάλιστα κοντά στον Λευκό Οίκο. Οι υπηρεσίες που ερευνούν το θέμα δεν έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα και για την ώρα κάνουν λόγο για «αόρατη» επίθεση παρόμοια με το «σύνδρομο της Αβάνας» που προκαλεί εξουθενωτικά συμπτώματα, όπως ίλιγγο, πονοκέφαλο, ναυτία, βουητό στα αυτιά.

Αξιωματούχοι της εθνικής άμυνας, όπως τονίζει το CNN, ενημέρωσαν τους βουλευτές στις αρμόδιες επιτροπές ένοπλων υπηρεσιών της Γερουσίας και της Βουλής νωρίτερα αυτό το μήνα. Στο περιστατικό κοντά στον Λευκό Οίκο, νόσησε τουλάχιστον ένας αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε άλλο επεισόδιο το 2019, μια αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε παρόμοια «επίθεση» ενώ είχε βγάλει το σκύλο της σε ένα προάστιο της Βιρτζίνια, λίγο έξω από την Ουάσιγκτον. Αμφότεροι ανέφεραν παρόμοια συμπτώματα με αυτά που είχαν εμφανίσει μέλη του προσωπικού της C.I.A. και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ομοιότητα με το «σύνδρομο της Αβάνας».

Στα τέλη του 2016 προσωπικό των ΗΠΑ στην Κούβα έκανε λόγο για ανεξήγητα συμπτώματα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και της άμυνας διστάζουν να μιλήσουν δημόσια για τα περίεργα περιστατικά και ορισμένοι που επηρεάστηκαν από αυτά έχουν διαμαρτυρηθεί δημοσίως ότι η C.I.A. δεν έλαβε το θέμα αρκετά σοβαρά υπόψη, τουλάχιστον αρχικά. Οι επιθέσεις τελικά οδήγησαν σε δραματική απομάκρυνση του προσωπικού από την Αβάνα κατ′ εντολή του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα συμπτώματα συχνά ποικίλλουν και οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμα σαφή αίσθηση για το πώς κάνει ο άγνωστος αντίπαλος αυτό που κάνει. Ένας πρώην Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα τα συμπτώματα να προκαλούνται από κάποιο είδος φυσικού φαινομένου παρά από όπλο. Μια έκθεση τον περασμένο Μάρτιο από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η «κατευθυνόμενη, παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων» ήταν η πιο πιθανή αιτία του περίεργου συνόλου συμπτωμάτων.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024