Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : Δύο σε ισόβια για τον φόνο του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ

Τουρκία : Δύο σε ισόβια για τον φόνο του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ

Πρόκειται για τον τότε επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και ένα διοικητή, ενώ η ετυμηγορία χρεώνει ουσιαστικά τη δολοφονία στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Δύο πρώην ανώτατοι αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας καταδικάστηκαν σήμερα σε ισόβια ως αυτουργοί της δολοφονίας του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, το 2007 στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για τον τότε επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας, Αλί Φουάτ Γιλμαζέρ και τον διοικητή Ραμαζάν Ακιουρέκ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, πίσω από τη δολοφονία βρίσκεται το δίκτυο του (αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, από το 1999) ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίος είχε καταφέρει να διεισδύσει στα σώματα ασφαλείας, τον στρατό και τον κρατικό μηχανισμό. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα και προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν χρεώνουν στον Γκιουλέν την ευθύνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουνίου 2016 και έχουν εξαπολύσει πογκρόμ κατά των υποστηρικτών του.

Η δολοφονία του Ντινκ – εκδότη της δίγλωσσης εφημερίδας Agos και πολύ γνωστού στο εξωτερικό, ειδικά για τις προσπάθειές του να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους χριστιανούς Αρμένιους και τους μουσουλμάνους Τούρκους – είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των συμπατριωτών του στην Κωνσταντινούπολη. Για την υπόθεση έχουν ήδη καταδικαστεί σε 23 χρόνια φυλάκισης ο δολοφόνος, ο οποίος τότε ήταν μόλις 17 ετών, καθώς και σε ισόβια ένας ακόμη συλληφθείς που κρίθηκε ένοχος για την οργάνωση της εκτέλεσης.

Μήπως υπάρχουν και άλλοι υπεύθυνοι;

Συνολικά, στο εδώλιο βρέθηκαν για την υπόθεση Ντινκ 76 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 13 διαφεύγουν της σύλληψης – ανάμεσά τους και ο Γκιουλέν. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε υποχρεώσει την Τουρκία να καταβάλει 100.000 ευρώ στην οικογένεια του δολοφονηθέντος, χρεώνοντας στις αρχές της ότι δεν τον προστάτευσαν ενώ ήταν γνωστό ότι αποτελούσε στόχο των ακραίων εθνικιστών.

Ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο ανάμεσα σε αυτούς που σχεδίαζαν να τον βγάλουν από τη μέση να είναι και ο σημερινός εταίρος του Ερντογάν και πρώην επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Προφανώς, όμως, το σενάριο της ενοχής του Γκιουλέν βολεύει περισσότερο…

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024