Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσωποποιημένη ιατρική-μηχανική λύση στο πρόβλημα των μυϊκών τραυματισμών

Προσωποποιημένη ιατρική-μηχανική λύση στο πρόβλημα των μυϊκών τραυματισμών

Ένας τραυματισμός της Σοφίας Πομακίδου, μιας αθλήτριας του βόλεϊ,  οδήγησε πέραν όλων των άλλων σε μια startup που συνδυάζει τις επιστήμες υγείας με το ευζήν έχει καταφέρει να αναδείξει την αξία και τη χρησιμότητα της Μηχανικής και της Εμβιομηχανικής για τους αθλητές και τις αθλήτριες

Στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας δεν είναι δα και πολλές οι εταιρείες που καταφέρουν να συνδυάζουν μέσα από τις δραστηριότητες, τις υπηρεσίες  ή και τα προϊόντα τους τις επιστήμες υγείας και το ευζήν.

Η Medinevo (http://medinevo.com) είναι μία από εκείνες τις εταιρείες που όχι μόνο κατάφεραν να έχει επιτυχία ο συνδυασμός αλλά και να αποδώσει προϊόντα χρήσιμα στους τελικούς χρήστες.

Η εταιρεία που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα egg – enter•grow•go και μάλιστα στο ιδιαίτερα απαιτητικό σκέλος  του προγράμματος, την πλατφόρμα Scale Up. Με δύο λόγια, το Scale Up είναι και λειτουργεί ως ο επιχειρηματικός επιταχυντής (accelerator) του egg βοηθά τις επιχειρήσεις να κάνουν το επόμενο βήμα τους.

Στο site του egg βρήκα ένα κείμενο αναφοράς από το οποίο αντλώ ορισμένα στοιχεία: «Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία διαγνωστικού τεστ για αθλητές υψηλής καταπόνησης με σκοπό την αποφυγή μυϊκών τραυματισμών.

Η εταιρεία παρέχει εμβιομηχανικές μελέτες σε αθλητές που υφίστανται υψηλές φορτίσεις αλλά και σε ομάδες ανθρώπων που επιθυμούν να επιλύσουν μηχανικά φυσικές αστοχίες.

Προτείνεται μια καινοτόμα αντιμετώπιση πρόληψης μυϊκών τραυματισμών για αθλητές υψηλής καταπόνησης. Σκοπός της επένδυσης είναι η δημιουργία ειδικού διαγνωστικού τεστ βασισμένου στη μηχανική απόκριση των ιστών του ανθρώπινου σώματος».

Στη συνέχεια της γνωριμίας και των συστάσεων με την εταιρεία επικοινώνησα με την CEO αλλά και μέλος της ιδρυτικής ομάδας της εταιρείας Σοφία Πομακίδου. Με την Σοφία μιλήσαμε για την έμπνευση, την αρχική ιδέα και την υλοποίηση της, για τις δραστηριότητες της εταιρείας, για την ένταξη στη πλατφόρμα του Scale Up στο egg, για την ανταπόκριση της αγοράς αλλά και για τα επόμενα βήματα της.

Ποια ήταν η αρχική ιδέα και πως υλοποιήθηκε; Από ποιο ή ποιους προήλθε η αρχική ιδέα; Ποιοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της;

Το εγχείρημα ξεκίνησε μέσα από την ενασχόλησή μου με την Εμβιομηχανική, που είναι και το αντικείμενο της διατριβής μου στο ΕΜΠ. Ασχολούμενη με τις μηχανικές ιδιότητες μαλακών ιστών και ούσα αθλήτρια του volley σε υψηλό επίπεδο, κατόπιν ενός τραυματισμού μου με ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού διαπίστωσα πόσο η Μηχανική και η Εμβιομηχανική μπορούν να βοηθήσουν κάθε αθλητή/αθλήτρια.

Αρχικά εργάστηκα μόνη με δοκιμές και υποθέσεις πολύ σύντομα όμως πλαισιώθηκα από μία εξαιρετική ομάδα όλοι μας απόφοιτοι του ΕΜΠ και πραγματικά νιώθω ευτυχισμένοι που συναναστρέφομαι με τόσο ποιοτικούς ανθρώπους.

 

Ποιο είναι σήμερα το βασικό αντικείμενο της εταιρείας σας; Έχει αλλάξει η ιδρυτική ομάδα; Ποια είναι τα μέλη της ομάδας που «τρέχει» την εταιρεία;

Το βασικό αντικείμενο της εταιρείας είναι η ανάπτυξη ενός λογισμικού πρόβλεψης μυϊκών τραυματισμών σε αθλητές υψηλής καταπόνησης στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η καρδιά της ιδρυτικής ομάδας παραμένει αναλλοίωτη  και σαν κάθε τι που αξίζει όσο περνάει ο καιρός ολοένα και δυναμώνει.  Το προϊόν μας στηρίζεται στην έρευνα και την καινοτομία και είμαι περήφανη που στη δική μας περίπτωση η έρευνα εξυπηρετεί την αγορά και εκατέρωθεν. Στην παρούσα φάση κύριο μέλημά μας είναι η βελτιστοποίηση των υπηρεσιών μας και η ομάδα εργάζεται όπως ένας μηχανισμός δηλαδή με επιμέριση εργασιών, δημιουργία διασύνδεσης πληροφορίας ανάμεσα στα επιμέρους τμήματα, συγκεντρωτικά αποτελέσματα και βελτιστοποίηση.

 

Έχει ανταποκριθεί η αγορά στο πακέτο των προσφερομένων υπηρεσιών; Η ανταπόκριση της πως εκδηλώνεται;

Κανείς από την ομάδα δεν είχε ολιστική άποψη για την αγορά και θεωρούμε ότι το καλύτερο marketing είναι η βελτιστοποίηση του ίδιου του προϊόντος πιο απλά τοποθετηθήκαμε και βρήκαμε την θέση μας στην αγορά ως εκ θαύματος με μοναδική δυσκολία το γεγονός ότι κατά κάποιο τρόπο διαμορφώνουμε την αγορά μια τα υπάρχοντα ανταγωνιστικά προϊόντα βασίζοντα στην στατιστική παρακολούθηση ενώ εμείς προσφέρουμε προσωποποιημένη ιατρική-μηχανική λύση στο πρόβλημα των μυϊκών τραυματισμών μαζί με 3D οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων μας. Θα έλεγε κανείς ότι πρεσβεύουμε μια νέα εποχή στην ιατρική παρακολούθηση των αθλητών ποδοσφαίρου εν πρώτης. Η ανταπόκριση της αγοράς εκδηλώνεται αρχικά με σκεπτικισμό, είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, προπονητές αθλίατροι τρέφουν φόβο για τα βαριά μαθηματικά! Στη συνέχει ενθουσιάζονται σκοπός μας είναι στην επόμενη διετία να γίνουμε αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους.

 

Τι σημαίνει για εσάς η ένταξη σας στο πρόγραμμα scaleup του egg;

Αφού ολοκληρώσαμε τη φάση του enter and grow αιτηθήκαμε τη συμμετοχή μας στο scale-up. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς να μετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία όπου εντατικοποιήθηκαν οι ενέργειες εύρεσης χρηματοδότησης με πολλές συζητήσεις και συμβουλές εκ μέρους των φίλων πια ανθρώπων του egg και corallia. Σε αυτό το σημείο θεωρώ σημαντικό να ευχαριστήσω προσωπικά για τη στήριξη σε δύσκολες επαγγελματικά και ηθικά καταστάσεις διότι σε μία start-up τις περισσότερες φορές ανακύπτουν προβλήματα οικονομικά αλλά και διαχειστικά που οδηγούν σε τερματισμό στη ζωή της start-up.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας;

Παρακάτω θεωρούμε υψίστης σημασίας την εύρεση κατάλληλης χρηματοδότησης από στρατηγικούς επενδυτές ώστε να τελειοποιήσουμε το λογισμικό υπηρεσίας μας με σκοπό την επόμενη σεζόν να βγούμε στην ποδοσφαιρική αγορά. Θεωρούμε ότι την πρώτη μας χρονιά λανσαρίσματος θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε 3 πελάτες (επαγγελματικά ποδοσφαιρικά σωματεία), είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ακολουθήσει το φαινόμενο χιονοστιβάδα. Αγοραστικό μας κοινό είναι οι παίχτες, προπονητές , αθλητίατροι, οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ που ατενίζουν το μέλλον, που μιλούν για τα όνειρά τους και δεν φοβούνται να τα ακολουθούν!!!

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024