Δεν υπάρχει πιο συγκλονιστική είδηση από αυτή για τον νεαρό Ιάσονα που έχασε τη ζωή του στο τροχαίο δυστύχημα έξω από τη Βουλή.

Δεν υπάρχει πιο συνταρακτική είδηση από την απόφαση της οικογένειάς του να δωρίσει τα όργανα του αδικοχαμένου παιδιού τους.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εύρεσης των κατάλληλων ασθενών που θα πάρουν την καρδιά, τους δύο νεφρούς, ήπαρ, πνεύμονες, μάτια και δέρμα του 23χρονου. Εξι έως 10 συνάνθρωποί μας θα ζήσουν ή θα βελτιώσουν τη ζωή τους χάρη στη γενναία απόφαση των χαροκαμένων γονιών.

Στον ελληνικό μικρόκοσμο ασχολούμαστε με τον Κουφοντίνα κι αν έφαγε, με τις πλατείες της οργής κι αν αυτές θα γεμίσουν ξανά, με τον Κυμπουρόπουλο κι αν έκανε λάθος για τις αμβλώσεις, με την οικονομία και πότε θα ανοίξει η αγορά.

Δε λέω, σοβαρά θέματα, απασχολούν κόσμο, αλλά ας κάνουμε μια στάση για να δούμε τη μεγάλη εικόνα ανθρωπιάς και θυσίας.

Ένα 23χρονο παλικάρι χάνει τόσο άδικα τη ζωή του και η μάνα του με τον πατέρα του αποφασίζουν χωρίς δεύτερη σκέψη να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους.

Η καρδιά του θα χτυπά στο στήθος κάποιου άλλου που την έχει ανάγκη.

Με τους πνεύμονες του Ιάσονα θα παίρνει ανάσα κάποιος που δεν είχε ελπίδες και με το συκώτι του θα ζήσει ένας συνάνθρωπός μας.

Τα μάτια του παιδιού θα βλέπουν ξανά τον κόσμο μέσω κάποιου άλλου ενώ εγκαυματίες θα βελτιώσουν τη ζωή τους με το δέρμα του νεαρού.

Σας φαντάζουν μακάβρια; Δεν είναι όμως. Είναι τόσο ανθρώπινα και τόσο κοντά μας, μόνο που δεν το έχουμε αντιληφθεί επειδή ασχολούμαστε με τα μικρά και ασήμαντα μπροστά στο μεγαλείο της ζωής.

Οι γονείς του Ιάσονα είναι ήρωες γιατί μέσα στον άφατο πόνο τους πήραν μια σπουδαία απόφαση.

Κι έγιναν έτσι παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα. Αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε τι ακριβώς σημαίνει μεταμόσχευση οργάνων.

Τι συμβαίνει όμως στη χώρα μας με τις μεταμοσχεύσεις; Ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ. Είμαστε ουραγοί και σ’ αυτόν τον τομέα.

Η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα στοιχεία το αποδεικνύουν. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια ενώ 6 στους 10 νεφροπαθείς πεθαίνουν προτού να βρουν μόσχευμα.

Περισσότεροι από 6 στους 10 Ελληνες δεν έχουν σωστή ενημέρωση για τις μεταμοσχέσεις.

Πολλοί πιστεύουν ότι αν γίνουν δωρητές κινδυνεύουν να τους… σκοτώσουν κυκλώματα για να τους πάρουν τα όργανα.

Ενώ και η Εκκλησία έχει αντιταχθεί σθεναρά στο παρελθόν, σε μια ακόμη σκοταδιστική αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών θεμάτων.

Αυτός είναι ο μικρόκοσμός μας λοιπόν. Από τη μια η μεγάλη μάζα του πληθυσμού που αγνοεί ακόμη και το τι είναι μεταμόσχευση.

Που παραμένει προσηλωμένη σε παραδόσεις και στερεότυπα άλλων εποχών.

Που προτιμά να θάψει τους νεκρούς της και να σαπίσουν στο χώμα παρά να δώσει δεύτερη ευκαιρία ζωής σε συνανθρώπους μας.

Ο Ιάσονας είναι ο ήρωας της χρονιάς. Μαζί και οι γονείς του.

Εχασε τη ζωή του τόσο πρόωρα και αδόκητα, όμως, μπορεί να ζήσει ξανά.

Μπορεί να ζήσει με τη ζωή που θα δώσει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Μπορεί να ζήσει και στις καρδιές όλων μας.

Γίνετε, λοιπόν, δωρητές οργάνων. Γίνετε αιμοδότες τώρα που η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη από αίμα.

Μην αφήνετε να χάνονται συνάνθρωποί μας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο