Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Είναι καιρός για μια νομοθεσία της ΕΕ που θα τερματίζει τη βία που βασίζεται στο φύλο

Είναι καιρός για μια νομοθεσία της ΕΕ που θα τερματίζει τη βία που βασίζεται στο φύλο

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια ομάδα είκοσι Green MEPS (Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Ευρωβουλευτές/-τριες) καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μια ολοκληρωμένη και χωρίς αποκλεισμούς οδηγία για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τον τερματισμό της βίας λόγω φύλου τόσο στο διαδίκτυο, όσο και εκτός

Η βία που βασίζεται στο φύλο είναι μια βάναυση έκφραση άνισων σχέσεων εξουσίας, που επηρεάζουν πάνω από το ένα τρίτο όλων των Ευρωπαίων.

Ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσωπούμε τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που έχουν ζήσει ή ζουν σήμερα στο φόβο της βίας.

Είμαστε η φωνή των επιζώντων και των οποίων οι ζωές έχουν επηρεαστεί από αυτή τη συστηματική μορφή βίας.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ δεν έχει κάνει αρκετά για την προστασία, την πρόληψη και την καταπολέμηση αυτής της μορφής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράγοντες που ενισχύουν την πιθανότητα εκδήλωσης έμφυλης βίας

Κάθε εμπειρία της GBV (έμφυλης βίας)  είναι διαφορετική και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους διαφορετικούς παράγοντες που κάνουν ορισμένες ομάδες ατόμων πιο ευάλωτες.

Η τάξη, η φυλή, οι ικανότητες, η ηλικία, η θρησκεία, η έκφραση και η ταυτότητα του φύλου, καθώς και πολλοί άλλοι παράγοντες, επηρεάζουν ποιος είναι πιθανό να υποστεί βία βάσει φύλου.

Ως έκφραση ξεπερασμένων στερεοτύπων φύλου, η έμφυλη βία δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες, αλλά και όποιον δεν συμμορφώνεται με ξεπερασμένους κανόνες φύλου.

Οι τρανς γυναίκες και οι μη δυαδικοί άνθρωποι και ιδιαίτερα άτομα που δεν ανήκουν στη λευκή φυλή, αντιμετωπίζουν δραματικά ποσά βίας. Οι εμπειρίες τους δεν πρέπει να διαγραφούν.

Το 1995, 189 έθνη δεσμεύθηκαν να προωθήσουν την ισότητα των φύλων στο Πεκίνο. Παρά τη δέσμευση, 25 χρόνια αργότερα, καμία χώρα στον κόσμο δεν πέτυχε την ισότητα των φύλων.

Πώς η πανδημία ενεργοποίησε σεξιστικά και κακοποιητικά αντανακλαστικά

Η πανδημία αποτελεί σοβαρή απειλή για τα εύθραυστα επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών. Το οικονομικό και κοινωνικό άγχος που προκαλείται από τα μέτρα κατά της COVID-19, έχει επιδεινώσει τα προϋπάρχοντα προβλήματα, επιτρέποντας ένα περιβάλλον για τον εξαναγκαστικό έλεγχο.

Στη Γαλλία, κατά τους πρώτους μήνες του lockdown, οι περιπτώσεις έμφυλης βίας αυξήθηκαν κατά 30%. Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την τραγική στροφή των γεγονότων ως «σκοτεινή πανδημία».

Η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών υποστήριξης είχε ήδη καθυστερήσει πολύ πίσω από τις συστάσεις εμπειρογνωμόνων ακόμη και πριν από την COVID-19.

Υπάρχει σοβαρή έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών για τους επιζώντες σεξουαλικής βίας στην Ευρώπη, με περίπου το 87% των κέντρων προστασίας θυμάτων από βιασμό ή κέντρων παραπομπής σεξουαλικής βίας να λείπουν σε χώρες της ΕΕ και 99% να λείπουν σε χώρες εκτός ΕΕ.

Σε όλη την Ευρώπη, οι πάροχοι υπηρεσιών έχουν κατακλυστεί από κραυγές βοήθειας. Τα δεδομένα από το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής δείχνουν ότι οι κλήσεις προς μια τηλεφωνική γραμμή κατά της έμφυλης βίας, αυξήθηκαν στην Ιταλία κατά + 59% το 2020, σε σύγκριση με το 2019.

Στην Ελλάδα, μια κρατική τηλεφωνική γραμμή έλαβε αύξηση 230% σε έναν μόνο μήνα μετά το κλείσιμο. Νέες μορφές βίας αναδύονται στην ψηφιακή εποχή.

Διαδικτυακή έμφυλη βία και απειλές

Καθώς οι ζωές μας έχουν μετακινηθεί στο διαδίκτυο αυξήθηκε επίσης, η διαδικτυακή βία με βάση το φύλο.

Επιθέσεις με βάση το φύλο έχουν χτυπήσει τις οθόνες περισσότερων θυμάτων με τη μορφή σωματικών απειλών, σεξουαλικής παρενόχλησης, καταδίωξης, ή ακόμη και ασυνήθιστων πορνογραφικών βίντεο που εμφανίζονται την ώρα που γυναίκες συμμετείχαν σε κάποια οnline πλατφόρμα.

Ανεξάρτητα από αυτήν την εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη οδηγία που υποχρεώνει τα μέλη της να τερματίσουν αυτήν τη μορφή βίας.

Στο Πρόγραμμα Εργασίας του 2021, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει μια νέα νομοθετική πρόταση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Ποιο είναι το πρόταγμα της πρότασης ενάντια στην έμφυλη κακοποίηση

Η πρόταση ενισχύει τις δράσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη διασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ, τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός διαδικτύου.

Σήμερα, τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, καλούμε, συνεπώς, την Επιτροπή να προτείνει επειγόντως μια ολοκληρωμένη και χωρίς αποκλεισμούς οδηγία για την πρόληψη, την απάντηση και τον τερματισμό της βίας λόγω φύλου τόσο στο διαδίκτυο, όσο και εκτός σύνδεσης.

Ήρθε η ώρα να γίνουν οι κενές λέξεις, πράξεις, προτού γίνει οποιαδήποτε άλλη ζημιά.

Πηγή: euractiv.com

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024