Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε δημιουργοί πρωτοπορούν αλλάζοντας τους κανόνες της τέχνης τους

Πέντε δημιουργοί πρωτοπορούν αλλάζοντας τους κανόνες της τέχνης τους

Οι ταλαντούχοι εικαστικοί αμφισβητούν τα όσα μπορεί να είχαμε κατά νου περί τέχνης και την επανατοποθετούν στον χάρτη της καθημερινότητάς μας

Φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική…Τέχνες ή μήπως πρίσματα και οπτικές γωνίες για τις πιο απροσδόκητες προοπτικές της ζωής και του κόσμου; Απολαύστε τους πέντε καλλιτέχνες που μέσω της δουλειάς τους αποδομούν το Βαρετό και επιχειρούν να δημιουργήσουν απτές ουτοπίες.

Τζίνα Σόντεν, η φωτογράφος που αποκαλύπτει την ομορφιά στη μέση του χάους

Βλέπει τη φωτογραφία ως περιπέτεια όσο και συνάντηση. Για να επιτύχει τον τέλειο πυροβολισμό, η αγγλική φωτογράφος Gina Soden διασχίζει την Ευρώπη σε αναζήτηση ερημικών, άτυπων και ονειρικών χώρων, όπου ο χρόνος φαίνεται να σταματά. Με μια πολύ γραφική προσέγγιση και ευαισθησία στις μικρότερες λεπτομέρειες, αποκαλύπτει την μοναδική ομορφιά τους. Νοσοκομεία, ερειπωμένα κάστρα, εκκλησίες, σχολεία, ορυχεία, εργοστάσια, εγκαταλελειμμένα άσυλα, ηρεμούν μέσα από το φακό της Τζίνα που, παίζοντας σε χρώματα και απόλυτα ελεγχόμενο φως, αποκαλύπτει όλη τη μαγεία και τα συναισθήματά της.

Romain Langlois, ο γλύπτης που μεταμορφώνει την ύλη

Σχεδιάζει γλυπτά σαν να ήταν αλχημιστής. Σε χαλκό, ο βράχος ανοίγει πάνω σε λιωμένο υλικό και το κομμάτι ξύλου ζωντανεύει με μια περιστρεφόμενη κίνηση. Ο Romain οφείλει αυτήν την πολύ ειδική τεχνογνωσία σε είκοσι χρόνων πρακτικής. Είναι αυτοδίδακτος και, με όπλα του την υπομονή και την επιμονή, ασχολείται αγόγγυστα με τα γλυπτά του. Μπορεί να αντλήσει έμπνευση από την ακτίνα που εγκαταλείπεται σε ένα εργοτάξιο, μέχρι το βράχο που βρίσκεται στη μέση του δρόμου. «Όσο περισσότερο το αντικείμενο είναι αδρανές, όσο περισσότερο «υποτιμάται», σαν να είναι…απογοητευμένο, τόσο περισσότερο μας αποκαλύπτει τη λαμπρότητα του», πιστεύει ο Γάλλος γλύπτης.

Ramon Enrich, ο ζωγράφος που δημιουργεί έναν διάλογο μεταξύ αρχιτεκτονικής και τοπίου

Με απλές, γραφικές μορφές, φωτισμένες με πλάγιο φως και χωρίς ανθρώπινη παρουσία, οι πίνακές του αποτελούν πρόσκληση για μια βόλτα  αινιγματική και συνάμα μεταφυσική. Μέσα από αυτήν την εξαιρετικά κατασκευασμένη μορφή, ο Καταλανός καλλιτέχνης, ο οποίος σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης, ενώ στη συνέχεια έκανε μαθήματα ιστορίας και γραφικών τεχνών, μας καλεί να επανεξετάσουμε την πραγματικότητα και να  απελευθερωθούμε από κάθε προκατάληψη.

Pierre Yermia, ο γλύπτης που αθανατίζει τη γαλήνη και τη χάρη

Δουλεύοντας σε χαλκό και αναδεικνύοντας την ανθρώπινη φιγούρα όσο και το ζώο, αυτός ο Γάλλος γλύπτης αναζητά αυτό το σημείο τέλειας ισορροπίας, φτιαγμένο από ευθραυστότητα και δύναμη, αυτή την αγνή στιγμή της χάρης, αυτή τη δυναμική, όλα σε ρυθμό και αντίθεση. Για να μεταγράψει αυτήν την ένταση και να συλλάβει τη στιγμή, οι λεπτές φιγούρες του διακρίνονται από τεράστιους κορμούς οι οποίοι ισορροπούν στα εύθραυστα άκρα τους, τα βαθιά ριζωμένα στο έδαφος. Από μικρά γλυπτά έως μνημειώδη έργα, οι μοναδικές του δημιουργίες εκτίθενται σε όλο τον κόσμο.

View this post on Instagram

A post shared by Yermia (@pierre.yermia)

Guillaume Chansarel, ο ζωγράφος που βλέπει την πόλη ως ποίημα

Η πόλη βρίσκεται στην καρδιά της δημιουργικής του διαδικασίας. Επιπλέον, είναι οι σπουδές του για την αρχιτεκτονική και τη σκηνογραφία που τον ώθησαν να αναπτύξει μια πρωτότυπη εικονογραφική τεχνική, με ακριβή διαμόρφωση, μια προοπτική μέσα από πολλά σχέδια. Η άλλη ιδιαιτερότητά του; Ο ζωγράφος σκιαγραφεί τα σχέδιά του σε διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων. Παρουσιάζει επομένως ολόκληρες σελίδες παλιών βιβλίων σε καμβά πριν ζωγραφίσει πάνω τους.

Τι κοινό έχουν αυτοί οι πέντε σύγχρονοι καλλιτέχνες; Όλα εκτίθενται στην Artistics, μια διαδικτυακή γκαλερί τέχνης που ιδρύθηκε το 2013 από τη Sonia Rameau, επιχειρηματία στο διαδίκτυο και συλλέκτη στον ελεύθερο χρόνο της.

Με πληροφορίες από το Figaro

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024