Ένα τάνκερ που έμοιαζε να αιωρείται δεκάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας φωτογραφήθηκε έξω από τις ακτές της Κορνουάλης χάρη σε μια «πολύ σπάνια» οφθαλμαπάτη.

Το φαινόμενο απαθανατίστηκε από τον διερχόμενο Ντέιβιντ Μόρις, ο οποίος δήλωσε «έκπληκτος» από το θέαμα.

Την επιστημονική εξήγηση έδωσε ο μετεωρολόγος του BBC Ντέιβιντ Μπλέιν, λέγοντας πως πρόκειται για αντικατοπτρισμό που οφείλεται σε «ειδικές ατμοσφαιρικές συνθήκες».

Πηγή: David Morris

«Οι ανώτεροι αντικατοπτρισμοί συμβαίνουν λόγω ενός μετεωρολογικού φαινομένου που ονομάζεται θερμοκρασιακή αναστροφή, κατά την οποία ο ψυχρός αέρας μένει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας με τον θερμό αέρα από πάνω του» ανέφερε ο Μπλέιν.

«Δεδομένου ότι ο ψυχρός αέρας είναι πιο πυκνός από τον θερμό, καμπυλώνει το φως προς την κατεύθυνση του  παρατηρητή που βρίσκεται στην ακτή, αλλάζοντας τη φαινομενική απόσταση του αντικειμένου».

Με άλλα λόγια, το φαινόμενο προκαλείται όταν το φως διαθλάται διασχίζοντας στρώματα αέρα διαφορετικής πυκνότητας.

Ένας άλλος ανώτερος αντικατοπτρισμός είναι το φαινόμενο «Φάτα Μοργκάνα», το οποίο επίσης συνδέεται με τη θερμοκρασιακή αναστροφή και δημιουργεί διπλά ή παραμορφωμένα είδωλα.

Διπλό είδωλο πλοίου σε φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα στην Καλιφόρνια το 2014 (CC BY-SA 3.0)

Σε άλλες περιπτώσεις, αντικείμενα που βρίσκονται πέρα από τον ορίζοντα μπορούν να δημιουργήσουν είδωλα που φαινομενικά βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση.

Πιο συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι κατώτεροι αντικατοπτρισμοί, οι οποίοι δημιουργούν την οφθαλμαπάτη υδάτινων όγκων στην έρημο ή «υγρού οδοστρώματος» σε πολύ ζεστούς αυτοκινητόδρομους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο