Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρετροσπεκτίβα για τον δημιουργικό πλούτο του Ντέιβιντ Ντρίσκελ

Ρετροσπεκτίβα για τον δημιουργικό πλούτο του Ντέιβιντ Ντρίσκελ

Η έκθεση με τίτλο «David Driskell: Icons of Nature and History» ερευνά επτά δεκαετίες της ζωγραφικής πρακτικής του καλλιτέχνη από τη δεκαετία του 1950 έως το 2000, με έργα από μουσεία, ιδιωτικές συλλογές και το ίδρυμα Ντέιβιντ Ντρίσκελ

Ως επιμελητής εκθέσεων, ο Ντέιβιντ Σ. Ντρίσκελ υπερασπίστηκε θερμά τους μαύρους καλλιτέχνες.

Το 1976 διοργάνωσε μια έκθεση- σταθμό στο Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες που συγκέντρωσε τα έργα περισσότερων από 60 αφρομερικανών ζωγράφων, γλυπτών και χειροτεχνών που εκτείνονταν σε 200 χρόνια (1750-1950), η οποία άλλαξε οριστικά την πορεία της ιστορίας της αμερικανικής τέχνης.

Η έκθεση «Two Centuries of Black American Art» έκανε στάσεις στο Ντάλας, την Ατλάντα και το Μπρούκλιν και έγινε η πρώτη περιοδεύουσα μουσειακή έκθεση αποκλειστικά έργων αφρομερικανών καλλιτεχνών.

Ο εκλιπών Ντέιβιντ Σ. Ντρίσκελ και η καλλιτεχνική του δημιουργία είναι το θέμα αναδρομικής έκθεσης στο High Museum of Art, στην Ατλάντα.

Η έκθεση με τίτλο «David Driskell: Icons of Nature and History» εγκαινιάστηκε στις 6 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Μαΐου.


Παρ’ όλο που το έργο του Ντρίσκελ παρουσιάστηκε σε γκαλερί και μουσεία κατά τη διάρκεια της ζωής του, τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές εκθέσεις, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη έκθεση που ενώνει τους πίνακες και τα έργα του σε χαρτί.

Στο Μουσείο της Ατλάντα φιλοξενούνται περίπου εξήντα έργα τέχνης που αναδεικνύουν στιγμές της καριέρας του.

Ταυτόχρονα η έκθεση είναι η πρώτη μεγάλη έρευνα του έργου του, μετά το θάνατό του, τον Απρίλιο του 2020 σε ηλικία 88 ετών.

Η έκθεση ερευνά επτά δεκαετίες της ζωγραφικής πρακτικής του καλλιτέχνη από τη δεκαετία του 1950 έως το 2000, με έργα από μουσεία, ιδιωτικές συλλογές και το ίδρυμα Ντέιβιντ Ντρίσκελ.

Επιλεγμένα έργα δείχνουν την εξέλιξη της χρήσης του κολάζ ως μέσου, ενώ άλλα αποτελούν παράδειγμα της ενσωμάτωσης της αφρικανικής εικόνας και των μορφών.

Ο Ντέιβιντ Ντρίσκελ (1931-2020) ήταν ένας από τους αμερικανούς καλλιτέχνες που απολάμβανε ιδιαίτερο θαυμασμό και σεβασμό.

Τα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής του, σύμφωνα με το ΑΠΕ συνδυάζουν την παρατήρηση των αμερικανικών τοπίων και το ενδιαφέρον του για τις εικόνες και τις αισθητικές καινοτομίες της αφρικανικής διασποράς.

Ήταν γνωστός ως επιμελητής, ιστορικός τέχνης και εκπαιδευτικός, και ως καλλιτέχνης και μελετητής δημιούργησε σημαντικό αρχείο της μακράς ιστορίας της τέχνης των αφροαμερικανών.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024