Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι προσφέρει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ για τη διάθεση εμβολίων Covid-19 στον αναπτυσσόμενο κόσμο, διπλασιάζοντας έτσι τη συνεισφορά της Ένωσης,

Όπως ανέφερε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόσθετη συνεισφορά συνίσταται σε 300 εκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση και 200 εκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EFSD+) τις οποίες θα υποστηρίξει δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μαζί με τη Συμμαχία Εμβολίων GAVI και τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας ηγούνται του COVAX για την εξασφάλιση και διανομή εμβολίων κατά του κοροναϊού σε φτωχότερες χώρες.

Έχουν στόχο να διανείμουν 1,3 δισ. δόσεις εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca σε 92 χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος έως τα τέλη του 2021, αναφέρει το Reuters.

«Με αυτή τη νέα οικονομική ενίσχυση θέλουμε να διασφαλίσουμε πως τα εμβόλια θα διανεμηθούν σύντομα σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Θα είμαστε ασφαλείς μόνο αν όλος ο κόσμος είναι ασφαλής» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διαδικτυακή σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7).