Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανοίγουν δύο «δεξιά» κανάλια στη Βρετανία- Ανησυχίες για διχασμό και θεωρίες συνωμοσίας αλά ΗΠΑ

Ανοίγουν δύο «δεξιά» κανάλια στη Βρετανία- Ανησυχίες για διχασμό και θεωρίες συνωμοσίας αλά ΗΠΑ

Την ώρα που το τηλεοπτικό κανάλι Fox στις ΗΠΑ υποφέρει μετά και την απομάκρυνση Τραμπ από την προεδρία, ο Μέρντοχ ανοίγει νέο δεξιό σταθμό στη Βρετανία, όπως και ένα γκρουπ ανταγωνιστών του.

Εκτός από την πτώση της τηλεθέασης, την αναταραχή στην ιεραρχία του τηλεοπτικού «αέρα» και τις αλλαγές προσώπων, και την αγωγή δυσφήμισης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία σχετίζεται με την εκλογική του κάλυψη, το Fox News επιχειρεί να ξεφύγει από την εποχή Τραμπ  καθώς κατηγορείται από πολλούς για την «σπορά» της δηλητηριώδους πολιτικής κουλτούρας που οδήγησε μεταξύ άλλων τον βίαιο όχλο στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, στη Βρετανία, όπου οι τηλεοπτικές ειδήσεις υπόκεινται σε ρύθμιση για την αποφυγή πολιτικών προκαταλήψεων, ο Rupert Murdoch και ακόμη μια ομάδα ανταγωνιστών επενδυτών εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή για να δημιουργήσουν δύο φορείς ειδήσεων που θα ανταγωνιστούν το BBC και άλλους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, βασισμένους μεγάλο βαθμό στην πρακτική του Fox του Murdoch.

Αν η χρονική στιγμή για δύο δεξιά ειδησεογραφικά κανάλια φαίνεται οξύμωρη, δεδομένης της πρόσφατης πορείας του Fox στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι λιγότερο περίεργο για τη Βρετανία. Με τη χώρα τελικά έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σκληρές  πολιτικές διαιρέσεις της σχετικά με το Brexit έχουν παραμεριστεί, τουλάχιστον προς το παρόν, από τη ζοφερή δοκιμασία της πανδημίας.

Αν και αυτές οι δυο επιχειρήσεις ανταγωνίζονται, μοιράζονται το dna του Murdoch.

Το νεοεισερχόμενο News UK TV, του κ. Murdoch, το λιγότερο φιλόδοξο από τα δύο, ελπίζει να εκμεταλλευτεί αυτό που βλέπουν τα στελέχη του ως κενό στη βρετανική αγορά για δυναμικά και καυστικά προγράμματα σχολιασμού με παρουσιαστές- προσωπικότητες.

Το αντίπαλο εγχείρημα – το GB News, το οποίο έχει διαφορετικούς υποστηρικτές, αλλά είναι στελεχωμένο με βετεράνους της αυτοκρατορίας του Murdoch – θεωρεί ότι υπάρχει ένα κοινό για ένα κανάλι που απορρίπτει αυτό που αντιλαμβάνεται ως την «αριστερή πολιτική ορθότητα» του BBC.

«Η μετάδοση ειδήσεων είναι σχεδόν ένα μονοκομματικό κράτος», δήλωσε ο Andrew Neil, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της GB News και θα παρουσιάζει  μια εκπομπή σε υψηλής τηλεθέασης ώρα. «Όλα μεταδίδονται με διάφορες αποχρώσεις της αριστεράς.»

Ο Andrew Neil, έγινε διάσημος για την εγκληματολογικού τύπου ανάκριση των πολιτικών.

Ενώ η Βρετανία έχει εδώ και πολύ καιρό έναν ελεύθερο, ακομμάτιστο Τύπο, επικριτές λένε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μετά το Brexit είναι ένα κανάλι ειδήσεων τύπου Fox, που θα μπορούσε να σπείρει περαιτέρω διαιρέσεις και να ανοίξει την πόρτα σε είδη θεωριών συνωμοσίας που καλλιέργησε ο Trump, και ενισχύθηκαν από το Fox.

Η GB News θα καλύπτει θέματα από το «κέντρο, ίσως την κεντροδεξιά» – αλλά όχι με τη σκληρή προσέγγιση του Fox, λέει ο επικεφαλής. Σε αντίθεση με το Fox ή το BBC, η GB News δεν θα μεταδίδει ειδήσεις σε κυλιόμενη μορφή.

«Δεν μπορείτε να πάρετε το Fox News σε αυτήν την αγορά και να του δώσετε μια βρετανική προφορά», είπε ο  Neil, ο οποίος κάποτε εργάστηκε για τον κ. Murdoch ως εκδότης των The Sunday Times του Λονδίνου. «Απλώς δεν λειτουργεί.»

Ο κ. Murdoch, στην πραγματικότητα, έφερε το Fox στη Βρετανία με οικτρά αποτελέσματα. Η ρυθμιστική αρχή των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών το καταδίκασε το 2017  δύο φορές για παραβίαση των κανόνων αμεροληψίας.

Στελέχη που συμμετέχουν στο εγχείρημα του κ. Murdoch, γνωστό ως News UK TV, αρνήθηκαν να μιλήσουν. Αλλά ιδιωτικά, επίσης, υποβαθμίζουν τις συγκρίσεις με το Fox. Σε αντίθεση με το GB News, το οποίο είναι ένα παλιομοδίτικο κανάλι μετάδοσης, ο κ. Murdoch σχεδιάζει μια λιγότερο δαπανηρή υπηρεσία ροής, παρόμοια με το Netflix ή το Now TV, για να εκμεταλλευτεί αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά.

Το κανάλι πρόκειται να ξεκινήσει με  χαμηλών τόνων καμπάνια τον Απρίλιο και θα προωθηθεί μέσω των δεξιών- συντηρητικών μέσων ιδιοκτησίας Murdoch, όπως η Sun και  οι Times.

Το News UK TV δεν θα έχει έκτακτη κάλυψη ειδήσεων και θα προβάλλει εκπομπές με πολιτικές απόψεις. Το πρώτο σόου που ανακοινώθηκε, «News to Me», θα παρουσιάζεται από  τον Gordon Smart, έναν Σκοτσέζο,  λάτρη της ροκ,  που εργάστηκε για τη Sun.

Ο κ. Murdoch, 89 ετών, προσέλαβε τον David Rhodes, πρώην αντιπρόεδρο της Fox News και πρόεδρο του CBS News, για να ξεκινήσει το κανάλι.

Η News UK TV απέκτησε άδεια μετάδοσης και τα στελέχη της δήλωσαν ότι το πρόγραμμά της θα παραμείνει εντός των κανονιστικών «προστατευτικών πλαισίων».

Ωστόσο, επικριτές του Αυστραλιανής καταγωγής κ. Murdoch δήλωσαν ότι όταν είχε εισέλθει σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, έδωσε παρόμοιες διαβεβαιώσεις αλλά  έκανε τα κανάλια του πιο πολιτικά ακραία με την πάροδο του χρόνου.

«Ο Murdoch θα πει οτιδήποτε και θα κάνει οτιδήποτε για να κερδίσει την κανονιστική έγκριση και στη συνέχεια θα κάνει το αντίστροφο στην πράξη», δήλωσε ο Kevin Rudd, πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας και επικριτής του κ. Murdoch.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024