Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Boogaloo Bois : Χαβανέζικα πουκάμισα και όνειρα γεμάτα αίμα

Boogaloo Bois : Χαβανέζικα πουκάμισα και όνειρα γεμάτα αίμα

Ο παραλογισμός της σημερινής κατάστασης στην Αμερική, μέσα από μια ιντερνετική οργάνωση τα μέλη της οποίας ποζάρουν με φλοράλ ρούχα και βαρύ οπλισμό, και οραματίζονται έναν εμφύλιο στις ΗΠΑ

Στο θηριοτροφείο των ακροδεξιών λαϊκιστικών ομάδων που απειλούν αυτή τη στιγμή τη δημοκρατία στις ΗΠΑ, οι Boogaloo Bois ξεχωρίζουν – για τον τρόπο που ντύνονται, για την ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνουν στα memes και για την ασυνέπεια της ιδεολογίας τους. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά, αν λάβουμε υπόψη ότι στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου συμμετείχαν νεοναζί, θιασώτες της χώρας του Νότιου Βιετνάμ που δεν υπάρχει πια, οπαδοί του Falun Gong, μέλη αιρέσεων που πιστεύουν ότι έρχεται το τέλος του κόσμου, οπαδoί θεωριών συνωμοσίας, ακόμα και μίμοι του Πατ Μπουν. Ο παραλογισμός της σημερινής κατάστασης στην Αμερική, μέσα από μια ιντερνετική οργάνωση τα μέλη της οποίας ποζάρουν με χαβανέζικα φλοράλ πουκάμισα και βαρύ οπλισμό, και ονειρεύονται έναν εμφύλιο.
Οι Boogaloo Bois συμμετείχαν στην έφοδο, όμως φαίνεται ότι ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο μετά από αυτήν, σχεδιάζοντας βίαια επεισόδια σε διάφορες πόλεις της χώρας. Βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο του FBI, κυρίως επειδή τα μέλη τους είναι λάτρεις των όπλων και διαθέτουν τεράστιο οπλοστάσιο. Το συνονθύλευμα που αποτελεί την οργάνωση δεν φαίνεται να θέλει να υπερασπιστεί τον Ντόναλντ Τραμπ – πολλοί εξ αυτών τον περιφρονούν, κυρίως επειδή πιστεύουν ότι δεν έκανε αρκετά για να διαλύσει τη χώρα. Τον τελευταίο χρόνο, Boogaloo Bois σε όλη τη χώρα πανηγυρίζουν για τη διάλυση των ΗΠΑ, προσδοκώντας τη στιγμή που τα μηδενιστικά τους memes θα γίνουν πραγματικότητα και η χώρα θα βυθιστεί σε αιματηρό χάος.

Μέσα στο τσουνάμι των απειλών στα social media που έχουν εκτοξευθεί αυτό τον καιρό, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί επακριβώς πόσο σοβαρή είναι η καθεμιά. Σίγουρα κάποιοι αναφέρουν με ελαφρότητα την πιθανότητα να «σκοτώσουν μπάτσους» ή «καλοταϊσμένους φοιτητές». Ομως άλλοι δείχνουν σοβαροί. Εχουν ήδη εμφανιστεί αρκετές φορές με βαρύ οπλισμό (και τα χαρακτηριστικά χαβανέζικα πουκάμισά τους) σε διαδηλώσεις σε αρκετές πρωτεύουσες πολιτειών. Κατηγορούνται ότι έχουν πυροβολήσει αστυνομικούς και έχουν ρίξει αρκετές φορές μολότοφ εναντίον τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων πέρσι το καλοκαίρι, ενώ σχεδίαζαν την απαγωγή της κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Ουίτμερ. Λένε ότι θέλουν πλήρη διάλυση της κοινωνίας, αν και δεν έχουν σκεφτεί ιδιαίτερα, τι θα ακολουθήσει μετά. Τους αρκεί να ξεσπάσει ο εμφύλιος.

Τι είναι τελικά;

Τι είναι, λοιπόν, οι Boogaloo Bois, που δεν μοιάζουν με τις άλλες γνωστές ακροδεξιές οργανώσεις στις ΗΠΑ; Είναι, περιγράφει ο δημοσιογράφος του Atlantic Mάικλ Μούνεϊ, που πέρασε αρκετούς μήνες υποδυόμενος το μέλος τους, μια σουρεαλιστική ιντερνετική κουλτούρα την οποία προωθούν λάτρεις της οπλοχρησίας στον ιστότοπο 4chan, που με κάποιο παράλογο τρόπο μεταφέρθηκε στον πραγματικό κόσμο. Εχει σλανγκ, ιδιωματισμούς, memes και αστεία και κάποιες φορές σοβαρές εκφράσεις της επιθυμίας να γίνει μια βίαιη επανάσταση στις ΗΠΑ που θα ανατρέψει την κυβέρνηση. Οπως όλα όσα αφορούν την ομάδα αυτή, οι ιδέες και η ορολογία είναι ταυτόχρονα γελοίες και τρομακτικές.

Ο όρος boogaloο, για παράδειγμα, αναφέρεται στην πιθανότητα μιας βίαιης επανάστασης που κάποιοι ονομάζουν Εμφύλιος 2: Ηλεκτρικό Boogaloo αλλά παίρνει το όνομά του από ένα διαδικτυακό αστείο, μια αναφορά στη χορευτική ταινία της δεκαετίας του 1980 Breakin’2: Electric Boogaloo. Το ερώτημα τι σχέση μπορεί να έχει το όνομα μιας χορευτικής ταινίας με ένα κίνημα που προτείνει την ανατροπή της κυβέρνησης, αναδεικνύει τον παραλογισμό της όλης κατάστασης.

Η Τζέι Μακνάμπ είναι μέλος του Προγράμματος για τον Εξτρεμισμό στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον και έχει μελετήσει για περισσότερο από 20 χρόνια τις εξτρεμιστικές ομάδες. Εχει παρακολουθήσει εκτενώς τη διαδικτυακή κίνηση των Boogaloo Bois εδώ και ένα χρόνο, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα memes για τον εμφύλιο. Κάποιοι από τα μέλη, λέει, απλά αναζητούν οποιαδήποτε αφορμή, για παράδειγμα κάποια μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, προκειμένου να ξεκινήσουν μια βίαιη σύγκρουση. Και ορισμένοι πιστεύουν ότι το boogaloo θα έρθει από την άλλη πλευρά, όταν η κυβέρνηση τολμήσει να αρχίσει την κατάσχεση όπλων. Τα τελευταία δύο χρόνια, η σχετική ορολογία μεταφέρθηκε από το 4chan στο Facebook και οι ακόλουθοι έφθασαν πολλές χιλιάδες. Εκεί η Μακνάμπ ξεχωρίζει τις λεγόμενες «κοινωνικές πεταλούδες», νέους άνδρες που ξεχωρίζουν τι είναι της μόδας και τους ακολουθεί από ομάδα σε ομάδα, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τον κόσμο τους. Η λέξη boogaloo, λοιπόν, καθώς συνηχεί με το big luau, τη χαβανέζικη συνήθεια, οδήγησε τα μέλη να φορούν χαβανέζικα πουκάμισα κάτω από τον βαρύ οπλισμό τους.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν βγάζει νόημα. Και αυτό ακριβώς είναι το νόημα. «Θέλουν να δημιουργήσουν τον δικό τους μικρόκοσμο, σαν να είναι μια φυλή την οποία κανείς δεν καταλαβαίνει: έχουν τα πουκάμισά τους, τη δική τους διάλεκτο ακόμα και τους τύπους όπλων που προτιμούν», παρατηρεί η Μακνάμπ.

Oι Boogaloo πέρασαν από τα social media στον πραγματικό κόσμο τον Ιανουάριο του 2020, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, σε μια πολύ μεγάλη διαδήλωση υπέρ της οπλοκατοχής στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Εφθασαν με τα φλοράλ πουκάμισά τους, προκαλώντας απορίες στους άλλους παρισταμένους. Και έτσι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μπροστά στις κάμερες.

Εκτοτε, κάποιοι εξ αυτών προσπάθησαν να σκοτώσουν αστυνομικούς ή βρήκαν την ευκαιρία να προκαλέσουν επεισόδια στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων που έγιναν πέρσι σε όλη τη χώρα. Και όλοι, μα όλοι περιμένουν τη μέρα που θα γίνει «η εξέγερση». Είτε εργάζονται είτε όχι, όλοι τους κατέχουν οπλισμό πολλών χιλιάδων δολαρίων. Τους αρέσει να ποζάρουν με αυτά σε φωτογραφίες. Να συνδυάζουν τα στρατιωτικά γυαλιά νυχτερινής όρασης με Gucci ζώνες και φλοράλ πουκάμισα.

Οι περισσότεροι απλά ποζάρουν. Ομως μεταξύ τους είναι και κάποιοι που πραγματικά επιθυμούν μια βίαιη εξέγερση. «Θέλουν να πέσει η Ρώμη», λέει η Μακνάμπ. «Θέλουν να δημιουργηθεί χάος και να διαλυθούν τα πάντα». Και τι θέλουν για μετά; «Αν τους ρωτήσεις, δεν μπορούν να δώσουν μια συγκεκριμένη απάντηση».

Το FBI παρακολουθούσε ήδη τη δράση των Boogaloo Bois, όμως πολύ πιο στενά μετά την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Εχουν εντοπίσει σχέδια για επίθεση στο τοπικό Κοινοβούλιο της Μινεσότα, όπου μάλιστα κάποια μέλη πήγαν και έκαναν «αναγνώριση χώρου», καθώς και συζητήσεις για τοποθέτηση βόμβας σε κτίριο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η αστυνομία «σε περίπτωση μάχης με όπλα». Οι Αρχές εντοπίζουν τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερα σχέδια για επιθέσεις από μέλη της οργάνωσης. Στα κείμενά τους φιγουράρουν όπλα, βόμβες και λουλούδια από χαβανέζικα πουκάμισα. Σε αυτό τον σουρεαλιστικό κόσμο του αμερικανικού περιθωρίου ίσως όλα να είναι ένα αστείο. Κανείς όμως δεν θα εκπλαγεί εάν δεν είναι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024