Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τιτίκα Σαριγκούλη : Η πορεία της «αθυρόστομης» γιαγιάς, οι οικονομικές δυσκολίες και η εργένικη ζωή

Τιτίκα Σαριγκούλη : Η πορεία της «αθυρόστομης» γιαγιάς, οι οικονομικές δυσκολίες και η εργένικη ζωή

Η γνωστή ηθοποιός και συγγραφέας θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου για την εικόνα της δραστήριας και αθυρόστομης γιαγιάς.

«Έφυγε» χτες σε ηλικία 87 ετών η αγαπημένη τηλεοπτική γιαγιά Τιτίκα Σαριγκούλη, μια ηθοποιός γεμάτη ταλέντο, τσαγανό και όραμα.

Η γνωστή ηθοποιός και συγγραφέας θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου για την εικόνα της δραστήριας και αθυρόστομης γιαγιάς.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 όπου και μεγάλη, ενώ από μικρή ηλικία ήξερε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Η πορεία της στον χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Το 1960 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στη ταινία «Το μυστικό του κόκκινου μανδύα». Ακολούθησαν δύο ακόμη συμμετοχές στον κινηματογράφο τα επόμενα χρόνια στις ταινίες «Φαίδρα» και «Πρώτο καρδιοχτύπι».

Την ίδια δεκαετία ξεκίνησε να ασχολείται πιο ενεργά με τη συγγραφή, γράφοντας περισσότερα από 60 βιβλία, με πιο πρόσφατα τα «Κίλωνας ο Αθηναίος» και «Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Μέγας: Τραγωδία σε πέντε πράξεις», ενώ διετέλεσε μέλος της Ένωσης Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 συνέχισε την κινηματογραφική της πορεία, («Τεστοστερόνη» (ταινία), στην κωμωδία «Η χορωδία του Χαρίτωνα», στη διεθνή παραγωγή «Opa!» κ.ά.).

Στο ευρύ κοινό έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τον ρόλο της αθυρόστομης γιαγιάς Τζούλιας στην κωμική σειρά «Μπαμπά μην τρέχεις», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη, που προβλήθηκε από το Mega.

Μετά τη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία ακολούθησε ο ρόλος της οικιακής βοηθού Πουλχερίας στην κωμική σειρά «Λάκης ο γλυκούλης», όπου πρωταγωνίστησε για δύο σεζόν. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν διάφοροι ρόλοι στις σειρές «Με λένε Βαγγέλη», «Πίσω στο Σπίτι», «Με τα παντελόνια κάτω».

ΚΚΕ: Αεικίνητη, γεμάτη ζωντάνια

«Αποχαιρετούμε με θλίψη την αγαπημένη ηθοποιό και συγγραφέα Τιτίκα Σαριγκούλη, που για 60 χρόνια υπηρέτησε με πάθος την τέχνη της μέσα από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Αεικίνητη, γεμάτη ζωντάνια και με καινούργια πάντα σχέδια, για την επόμενη καλλιτεχνική της δουλειά, η Τιτίκα είχε μια γεμάτη και δημιουργική ζωή ως την τελευταία της πνοή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ στην οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της και τους φίλους της.

Τονίζεται ότι «Ξεχωριστή θέση στην καρδιά της είχαν τα περισσότερα από 60 βιβλία της με θέματα αντλημένα κύρια από την ιστορία, που την προσέγγιζε με έναν ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο, βασισμένη στις μελέτες της πάνω στο αρχαίο δράμα.

Προσωπικότητα ξεχωριστή, πηγαία, ανυπόταχτη, με ισχυρή θέληση και πείσμα όπως ήταν, δεν έχανε ευκαιρία για να δηλώσει με παρρησία την προσήλωσή της στην κομμουνιστική ιδεολογία, να υπερασπιστεί την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και του πρώτου εργατικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης, να στηλιτεύσει με λόγια τσεκουράτα την αστική πολιτική υποστηρίζοντας με σθένος τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Για την προσφορά της στο θέατρο της απονεμήθηκε το 2015 τιμητικός έπαινος από τον Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά την παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Θέατρο της Πετρούπολης. Η τελευταία θεατρική παρουσία της ήταν στο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», που με ιδιαίτερο ενθουσιασμό παρουσίασε και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Γενάρη του 2019″.

Στους αγώνες του σήμερα και του αύριο θα θυμόμαστε πάντα την ευχή της: «Το νέο αίμα του Κόμματος να φτάσει την υπόθεσή μας ακόμα πιο μακριά!», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Δεν φοβάμαι το θάνατο»

«Είμαι εκ πεποιθήσεως γεροντοκόρη» δήλωσε συχνά στις συνεντεύξεις της παραδεχόμενη ότι δεν επιχείρησε ποτέ να μοιραστεί τη ζωή της με έναν σύντροφο.

Τον Μάρτιο του 2020 είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα και είχε αποκαλύψει γιατί δεν παντρεύτηκε ποτέ αλλά και αν φοβόταν τον θάνατο. Μάλιστα είχε δηλώσει πως δυσκολευόταν οικονομικά, καθώς έπαιρνε σύνταξη 452 ευρώ τον μήνα.

«Δεν παντρεύτηκα ποτέ γιατί δεν μπορούσα να ανεχθώ έναν άνθρωπο να βάλω συναίτερο στην ελευθερία μου. Δεν δέχθηκα ποτέ πρόταση γάμου. Ποιος θα βάλει στο κεφάλι του ένα διάολο”! Ποιος μπορεί να ζήσει με 452 ευρώ σύνταξη; Εγώ όμως πλήρωνα για να πάρω μια σύνταξη να ζήσω ευπρεπώς. Δουλεύω για να μπορέσω να ζήσω. Δεν φοβάμαι το θάνατο. Με ρώτησε κανείς όταν γεννήθηκα αν φοβάμαι τη ζωή;», είχε πει χαρακτηριστικά η αγαπημένη ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024