Σταϊκούρας: Προτεραιότητα το συνεχές νοικοκύρεμα της ΕΑΒ
Πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΒ Ιωάννη Κούτρα και τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτριο Παπακώστα, καθώς επίσης και με εκπροσώπους των εργαζομένων της εταιρείας.
Τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και, όντας ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που επισκέπτεται την ΕΑΒ, ξεναγήθηκε στα εργοστάσια και συνεργεία παραγωγής της εταιρείας και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων και των συμβατικών υποχρεώσεών της προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και προς διεθνείς συνεργάτες.
Παράλληλα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΒ Ιωάννη Κούτρα και τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτριο Παπακώστα, καθώς επίσης και με εκπροσώπους των εργαζομένων της εταιρείας.

Χρέος όλων να συμβάλουν στη σύγχρονη ανασυγκρότηση της ΕΑΒ
Σε όλες τις συναντήσεις, ο υπουργός επεσήμανε το χρέος όλων των πλευρών να συμβάλουν στη σύγχρονη, δομική και λειτουργική ανασυγκρότηση της ΕΑΒ, στη διεύρυνση των στόχων της, στην υγιή ανάπτυξή της με νομιμότητα, συνεχές νοικοκύρεμα και πλήρη διαφάνεια, στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, καθώς και στην παραγωγική και αποτελεσματική λειτουργία της. Όπως ανέφερε, «η ΕΑΒ δύναται, αλλά και υποχρεούται, να ανταποκριθεί με επάρκεια στην υψηλή αποστολή της, ως ισχυρού παράγοντα προώθησης της αμυντικής βιομηχανίας και ευρύτερα της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας».
Η ΕΑΒ που ιδρύθηκε το 1975, ανήκει κατά 99,7% στο ό Δημόσιο, με κύριο μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών. Εδρεύει στην Τανάγρα Βοιωτίας, σε μία έκταση 1,8 εκατ. τ.μ. και σήμερα δραστηριοποιείται εμπορικά σε 36 χώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο, αποτελεί μια κρίσιμης αποστολής αεροναυπηγική εταιρεία, που όμως αντιμετωπίζει διαχρονικά δομικά και λειτουργικά προβλήματα και για τη στήριξή της το υπουργείο έχει λάβει πλέγμα μέτρων, αναπτύσσοντας δράσεις σε τρία επίπεδα:
*Στο επίπεδο της λειτουργικής αναβάθμισής της, επιλύθηκαν χρονίζουσες αγκυλώσεις, αντιμετωπίστηκαν φορολογικές και τελωνειακές εκκρεμότητες και ξετυλίχτηκε το κουβάρι των εισπράξεων της εταιρείας.

*Στο επίπεδο της ενδυνάμωσής της με εξειδικευμένο προσωπικό, θεσπίστηκε μια κατ’ εξαίρεση, αντικειμενική και ταχεία διαδικασία προσλήψεων, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε η «αιμορραγία» του προσωπικού της μέσω της κινητικότητας.
*Στο επίπεδο της αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου και της διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της εργασιακής πραγματικότητας στην εταιρεία, θεσπίστηκε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παρασχέθηκε η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση αμειβόμενης υπερωριακής εργασίας και επιφυλάχθηκε στους εργαζομένους της ΕΑΒ ειδική μεταχείριση ως προς παροχές ιδιωτικής ασφάλισης.
- Ο Πορζίνγκις το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ευρώπη και η… Αθήνα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (11/1): Πού θα δείτε το Άρης – ΑΕΚ, το ματς του Παναθηναϊκού και τον τελικό Μπαρτσελόνα – Ρεάλ
- Ακλόνητοι στα μπλόκα οι αγρότες ετοιμάζονται για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Κόκκινη γραμμή η επιβίωσή μας»
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις 12 έως τις 16 Ιανουαρίου
- Ιράν: Αναφορές για 116 νεκρούς – Τεχεράνη: «Θα πλήξουμε Ισραήλ, αμερικάνικες βάσεις αν οι ΗΠΑ παρέμβουν»
- Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πατησίων – Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα
- Χειμερινές εκπτώσεις: Προσδοκίες για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ
- Στην Καρδίτσα με Τζόουνς ο Ολυμπιακός – Εύκολο απόγευμα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-135x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)






















































![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442