Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μελάνια Τραμπ : Η παρακαταθήκη της πιο αινιγματικής πρώτης κυρίας των ΗΠΑ

Μελάνια Τραμπ : Η παρακαταθήκη της πιο αινιγματικής πρώτης κυρίας των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους Times, στο διάστημα της προεδρίας του συζύγου της, η Μελάνια κατά βάση έλαμψε δια της φυσικής –και συναισθηματικής- απουσίας της

Η Μελάνια Κνάους-Τραμπ αποτελούσε αίνιγμα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τον ρόλο της ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Κανείς δεν ήξερα πώς θα κατάφερνε να αναπληρώσει το κενό της Μισέλο Ομπάμα η τρίτη σύζυγος του Τραμπ και πρώην μοντέλο από τη Σλοβενία.

Όμως παρά το γεγονός ότι ο σύζυγός της αγνοούσε κάθε παράδοση των προκατόχων του, εκείνη αρχικά προσπάθησε να ακολουθήσει τα ειωθότα –από τη στιγμή τουλάχιστον που έφτασε στην Ουάσινγκτον, μήνες μετά τον σύζυγό της. Προσέλαβε προσωπικό, μίλησε για τη φροντίδα του μικρότερου γιου της και αναζήτησε τους δικούς της στόχους. Ως τότε, κάθε προσοχή προς το πρόσωπό της αφορούσε τα –ομολογουμένως ακριβά- ρούχα που επέλεγε για κάθε της εμφάνιση.

Καθώς, όμως, τα χρόνια περνούσαν, οι προσπάθειές της έχασαν την αρχική τους ένταση, καθώς υπονομεύονταν από τη σειρά… δημοσίων θεαμάτων που πρόσφερε ο σύζυγός της, αλλά και από τα δικά τις «αυτογκόλ» στον τομέα των δημοσίων σχέσεων, αλλά και στην εχθρότητα που αισθανόταν ότι τις επεφύλασσαν τα ΜΜΕ. Όπως και ο πρόεδρος, άρχισε να αγνοεί τις παραδοσιακές ευγένειες, με πιο αξιομνημόνευτο περιστατικό μια ηχογράφηση που διέρρευσε και στην οποία ακουγόταν να λέει ότι απεχθανόταν τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς του Λευκού Οίκου.

Με τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου να αναφέρουν ότι η Σλοβένα καλλονή ήταν σε κατάσταση σοκ μετά τις εκλογές, η Μελάνια ακολούθησε το παράδειγμα του συζύγου της, ισχυριζόμενη ότι στην πραγματικότητα ήταν εκείνος που νίκησε την εκλογική αναμέτρηση. Όμως μέχρι την Πρωτοχρονιά, ήδη είχε αρχίσει να ψάχνει για το νέο τους σπίτι στη Φλόριντα, και φαινόταν μάλλον αδιάφορη για τα τεκταινόμενα ήδη πριν από την επίθεση του όχλου στο Καπιτώλιο που έφερε και το τέλος της διαδικτυακής παρουσίας του Τραμπ.

Ποτέ δεν μίλησε με την επερχόμενη πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, για τα ζητήματα γύρω από τη μετάβαση της εξουσίας, ενώ δεν έκανε καμιά προσπάθεια να την ξεναγήσει στον Λευκό Οίκο, ως είθισται να κάνουν οι απερχόμενες πρώτες κυρίες. Αντ’ αυτού, η Τραμπ εστίασε στο πακετάρισμα των πραγμάτων τους από τον Λευκό Οίκο, ακόμη και τις στιγμές που ο σύζυγός της εμφανιζόταν πλήρως ανέτοιμος να εγκαταλείψει την ιστορική κατοικία του.

Μετά από τέσσερα χρόνια γεμάτα προβλήματα, που συμπεριέλαβαν δημοσιεύματα για τις φημολογούμενες απιστίες του συζύγου του, ένα πρόβλημα υγείας για το οποίο χρειάστηκε να νοσηλευτεί και τις ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι η ίδια δεν ζούσε καν στον Λευκό Οίκο, αυτό που εντέλει μας μένει να θυμόμαστε για εκείνη είναι το πόσο διαφορετική έμοιαζε από τον σύζυγό της και πόσο ίδια με εκείνον αποδείχθηκε ότι είναι.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν οι ΗΠΑ συνταράζονταν από την εισβολή στο Καπιτώλιο, η Τραμπ χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της για να πάρει το αίμα της πίσω.

Γκρίνιαξε για τα κουτσομπολιά που έχουν ακουστεί για εκείνη, με τους περισσότερους να μην καταλαβαίνουν ακριβώς σε τι θα μπορούσε να αναφέρεται. Τελικά, η ανάρτησή της αφορούσε βιβλίο για το πρόσωπό της που είχε δημοσιεύσει πρώην βοηθός της –η ίδια είχε διαρρεύσει και ηχογραφήσεις της Μελάνια.

Πρόκειται για την Στέφανι Γουίνστον Γουόλκοφ, η οποία δημοσίευσε και άρθρο αναφορικά με τα γεγονότα στο Καπιτώλιο –που θα είχε περάσει απαρατήρητο, αν η ίδια η Τραμπ δεν είχε διαμαρτυρηθεί για την ύπαρξή του. Ως πρώτη κυρία, η Μελάνια εξέδωσε περισσότερες ανακοινώσεις για την Γουίνστον Γουόλκοφ από ό,τι σχεδόν για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα.

Εκπρόσωπος της Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα στους Times της Νέας Υόρκης.

«Βρίσκω ντροπιαστικό το γεγονός ότι γύρω από αυτά τα τραγικά συμβάντα κυκλοφορούν αισχρά κουτσομπολιά, απρόκλητες προσωπικές επιθέσεις και ψευδείς, παραπλανητικές κατηγορίες προς το πρόσωπό μου, από ανθρώπους που επιθυμούν να βρίσκονται στην επικαιρότητα και έχουν τη δική τους ατζέντα», έγραψε η Τραμπ σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

Τη Δευτέρα, η Τραμπ κινήθηκε σε πιο χαμηλούς τόνους, σε ένα βίντεο-αποχαιρετισμού. Εκεί μίλησε για το διάστημα που πέρασε ως πρώτη κυρία, καλώντας την υπόλοιπη χώρα να παραμείνει πιστή σε ιδανικά που ο σύζυγός της αγνοούσε επί τέσσερα χρόνια.

«Αξιοποιήστε κάθε αφορμή για να δείξετε το ενδιαφέρον σας για τους άλλους», είπε η Τραμπ. «Σε κάθε περίσταση ζητώ από κάθε Αμερικανό να εστιάζει σε όσα μας ενώνουν αντί για εκείνα που μας διχάζουν, να επιλέγει πάντα την αγάπη αντί για το μίσος, την ειρήνη αντί για τη βία και τους άλλους πάνω από τον εαυτό του».

Οι φίλοι της Τραμπ υποστηρίζουν ότι είναι πολύ καλύτερος άνθρωπος από ό,τι πιστεύει η χώρα, ενώ πολλές φορές προσπάθησε ανεπιτυχώς να αμβλύνει τις ακραίες θέσεις του συζύγου της. Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με τους Times, τη θέλουν εξοργισμένη με τη στάση του συζύγου της τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του.

«Η Μελάνια είναι και θα παραμείνει δημοφιλέστερη του Τραμπ», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Κέλιαν Κόνγουεϊ, πρώην σύμβουλος του προέδρου. «Θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της για να κάνει καλό για τους άλλους. Ως πρώτη κυρία, ήταν πλήρως παρούσα, ποτέ όμως υπερβολικά εκτεθειμένη. Παραμένει μια περιέργεια, ένα μυστήριο γύρω από το πρόσωπό της».

Δημοσίως, όμως, έχει δείξει μια πτυχή που οι επικριτές της πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι εντυπωσιακά… αναίσθητη και, όπως και ο σύζυγός της, έχει μια τάση προς τη δραματική αυτολύπηση. Το 2018, επιστρέφοντας από επίσκεψη σε πόλη του Τέξας, στα σύνορα με το Μεξικό, για να συναντήσει προσφυγόπουλα που κρατούνταν εκεί, η Τραμπ έκανε μια από τις πιο πολυσυζητημένες ενδυματολογικές «δηλώσεις» της, φορώντας ένα μπουφάν με τη φράση: «Πραγματικά δεν με νοιάζει. Εσάς;»

Μήνες αργότερα, η Τραμπ προσπάθησε να εξηγήσει την επιλογή της σε συνέντευξή της για να καταλήξει να αυτοαποκαλείται «το πρόσωπο που έχει υποστεί το μεγαλύτερο bullying στον κόσμο». Η φήμη της ποτέ δεν ανέκαμψε μετά από αυτό το περιστατικό. Παρά το γεγονός ότι σε πολλές στιγμές της προεδρίας του συζύγου της ήταν πράγματι πιο δημοφιλής από εκείνον, συνήθως αυτές δεν είχαν μεγάλη διάρκεια.

«Νομίζω ότι ποτέ δεν ξέφυγε από τη σκιά του συζύγου της για μια σειρά από λόγους», υποστηρίζει η Κάθριν Τζέλισον, ιστορικός του Πανεπιστημίου του Οχάιο, μιλώντας στους Times. «Κάθε φορά που προσπαθούσε να ορίσει μια ανεξάρτητη ταυτότητα, δεν φαινόταν να μπορεί να την κάνει να διαρκέσει πολύ».

Η Τραμπ ποτέ δεν αισθάνθηκε άνετα στην Ουάσινγκτον, όπως λένε άνθρωποι που τη γνωρίζουν. Και αυτό φαινόταν. Στην αρχή της προεδρίας φοβόταν πολύ για τους κινδύνους που μπορεί να επιφύλασσε αυτή η θέση, αποκαλύπτουν στους Times φίλοι της και η σχέση της με το κοινό ξεκίνησε βάσει αυτής της της φοβίας. Οι προσπάθειές της να βρει προσωπικό για τον Λευκό Οίκο αρχικά σημαδεύτηκαν από εντάσεις. Για λίγο καιρό σκεφτόταν να προσλάβει την Κέιλι Μακένανι ως δική της εκπρόσωπο τύπου, όμως δεν την ενθουσίαζε και τόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους εκείνης της εποχής.

Αντί να δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις με το κατεστημένο της Ουάσινγκτον, η Τραμπ πάντα φαινόταν να αντιμετωπίζει την παρουσία της ως προσωρινή. Ο μόνος λόγος που της άρεσε η μετακόμισή της ήταν ότι έκανε χαρούμενο τον έφηβο γιο της, Μπάρον, σύμφωνα με φίλους της οικογένειας.

«Νομίζω ότι ήταν μια διστακτική πρώτη κυρία και ότι το έκανε για χάρη του συζύγου της», υποστηρίζει ο Ρ. Κούρι Χέι, γνωστή της Τραμπ από τη Νέα Υόρκη σε συνέντευξή της. Αφού φύγει από την Ουάσινγκτον, πρόσθεσε, «πιστεύω ότι θα διαπιστώσετε ότι θα είναι ακόμη πιο αόρατη και ακόμη λιγότερο διαθέσιμη».

Στο τέλος, αν δεν την θυμόμαστε για την φυσική και συναισθηματική απουσία της, οι πιο σημαντικές συνεισφορές της θα αφορούν τις… αισθητικές παρεμβάσεις της στον Λευκό Οίκο.

Οι αλλαγές είχαν στόχο να καταστήσουν πιο λειτουργική την καθημερινότητα της οικογένειας στον Λευκό Οίκο, αλλά και τις επισκέψεις του κοινού. Μια από τις επιλογές της, αφορούσε την προσθήκη επιγραφής στην αίθουσα μπόουλινγκ του Λευκού Οίκου που έγραφε τη φράση: «Το Σπίτι του Προέδρου».

Σε μήνυμα που ανάρτησε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, η Μελάνια ανέφερε ότι κατά την παραμονή της στην προεδρική κατοικία ζήτησε την αποκατάσταση ενός ανελκυστήρα, την επιδιόρθωση μιας ταπετσαρίας και –εν μέσω πανδημίας- την αποκατάσταση του Ροδόκηπου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-εστία υπερμετάδοσης κοροναϊού, μετά την οποία ασθένησε και το ίδιο το προεδρικό ζεύγος.

Εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο, η Τραμπ κινδυνεύει να μείνει γνωστή ως η πρώτη κυρία που έφτασε στην προεδρική κατοικία αργά για να φύγει νωρίς –με κάθε πιθανή έννοια.

«Στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για μια επιφυλακτική πρώτη κυρία», τονίζει ο Χέι. «Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι η Αμερική πρέπει απλώς να την αφήσει ήσυχη».

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024