Το χρυσαφένιο, όλο χαρακτήρα ουίσκι πίνεται παραδοσιακά σκέτο (όχι, χωρίς κόκα κόλα και πάγο), αλλά αποτελεί και την βάση για μερικά από τα ιστορικότερα και θρυλικότερα classic cocktails. Μπορούμε, όμως, να δημιουργήσουμε και πιο πρωτότυπες μίξεις με ελάχιστη δυσκολία και να περάσουμε βράδια στο σπίτι που θα θυμίζουν κάτι από μπαρ. Μεταξύ μας, η ατμόσφαιρα του μπαρ είναι αναντικατάστατη, αλλά τουλάχιστον στο σαλόνι σας δεν απαγορεύεται το κάπνισμα.

1.Old Fashioned: All Time Classic

Απλό, λιτό, μα πάνω από όλα θρυλικό.  Σε ένα άρθρο των New York Times το 1936 αναφέρεται το εξής εξαιρετικό: «Σκέψου, για μια στιγμή, ένα καλό Old Fashioned cocktail. Ο χρόνος σταματάει όταν ο ευχάριστος και καλοσυνάτος bartender μουσκεύει τον κύβο ζάχαρης με Angostura Bitters, ρίχνει λίγο πάγο στο ποτήρι, ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό κομμάτι, πιάνει το bar spoon και ανακατεύει πριν ρίξει από το μπουκάλι ένα καλό αρωματικό bourbon. Λίγο πριν το σερβίρει σπάει μια φλούδα πορτοκάλι και σερβίρει στον προνομιούχο πελάτη του». Άλλοι σπάνε τη ζάχαρη με λίγη σόδα, αλλά εσείς είστε ελεύθεροι να πράξετε όπως σας αρέσει.

2.Manhattan: αρρενωπό μέχρι τελευταίας γουλιάς

Λέγεται ότι το σωστό Manhattan γίνεται με rye whiskey. Ένα διαχρονικό cocktail που ξεκίνησε από το μπαρ Manhattan στη Νέα Υόρκη το 1870. Με κύρια υλικά το καναδέζικο ουίσκι  και το γλυκό βερμούτ, παραμένει πάντα μια κλασική και αγαπημένη επιλογή.

Υλικά:

60ml καναδέζικο Ουίσκι
30ml γλυκό Βερμούτ
2 σταγόνες Angostura

Εκτέλεση:

Ρίχνεις το ουίσκι και το βερμούτ σε ένα shaker για κοκτέιλ και γεμίζεις με πάγο. Ανακατεύεις καλά. Σουρώνεις σε ένα παγωμένο ποτήρι τύπου martini. Προσθέτεις 2 σταγόνες Angostura και για το τέλος γαρνίρεις με ένα κεράσι μαρασκίνο ή με μία φλούδα λεμόνι.

3. Irish coffee: γεύση που νικά το κρύο

Υλικά:

1 1/2 μεζούρα Ιρλανδικό ουίσκι
1 κουτ. γλυκού μαύρη ζάχαρη
6 μεζούρες καφές φίλτρου (ζεστός)
αφρόγαλα

Εκτέλεση:

Xτυπάς το γάλα ώστε να παρασκευάσεις το αφρόγαλα. Προετοιμάζεις τη δόση του καφέ φίλτρου που χρειάζεσαι, τοποθετείς στο ποτήρι τη ζάχαρη, προσθέτεις τον καφέ, αναδεύεις ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτεις το ουίσκι και τελειώνεις τοποθετώντας το αφρόγαλα σε ποσότητα ίση με ένα δάχτυλο (στην οριζόντια θέση) ή όσο σου αρέσει.

Για…όλες τις ώρες της μέρας. Τι; Αφού έχει καφέ μέσα!

4. Godfather: κινηματογραφικές πόσεις

H ιδανική επιλογή για κάτι “δυνατό” χωρίς πολλά συστατικά και μακράν το αγαπημένο ποτό του Marlon Brando.

Υλικά: 

45 ml Ουίσκι
15 ml Amaretto

Εκτέλεση: 

Ρίχνεις τα υλικά σε ένα χαμηλό ποτήρι old fashioned. Προσθέτεις πάγο και ανακατεύεις καλά. Έτοιμο για απόλαυση. Τόσο απλά!

5. Brown Derby: πάμε Λος Άντζελες;

Πήρε το όνομά του από την αλυσίδα εστιατορίων του Λος Άντζελες και είναι γλυκό όσο και ξινό. Το μέλι και το γκρέιπφρουτ του χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα και χαρακτήρα.

Υλικά:

45 ml ουίσκι
30 ml φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ
15 ml μέλι

Εκτέλεση:

Τοποθετείς όλα τα υλικά στο σέικερ και συμπληρώνεις με πάγο. Κουνάς και μετά σουρώνεις σε ένα ποτήρι cocktail. Γαρνίρεις με μια φλούδα γκρέιπφρουτ.