Παρόλο που στην Βρετανία κατοικούν σήμερα περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι με προβλήματα ακοής, τα μέρη που προσφέρονται για την κοινωνικοποίησή τους είναι ελάχιστα.

Θέλοντας να βελτιώσει την κατάσταση ο Troi Lee, ένας DJ με βάση το Χάκνεϊ ξεκίνησε να οργανώνει πάρτι για κωφούς.

Από το 2003 που κατάφερε να στήσει το πρώτο του «Deaf Rave», ο Troi Lee- ο οποίος είναι και ο ίδιος κωφός- συνέχισε να εργάζεται με στόχο να σβήσει το στίγμα που συνοδεύει τους μουσικόφιλους με προβλήματα ακοής διοργανώνοντας δεκάδες πάρτι.

View this post on Instagram

A post shared by Oggie (@oggiemusic)

Οι εκδηλώσεις του συγκεντρώνουν εκατοντάδες κωφούς απ’ όλο τον κόσμο. «Απλά δυναμώνεις το μπάσο και νιώθεις την δόνηση» αναφέρει ο ίδιος.

«Από κωφούς ανθρώπους, για κωφούς ανθρώπους» είναι το σλόγκαν των πάρτι.

Ο Lee αναλαμβάνει να βρει τους χώρους διοργάνωσης, να προσλάβει προσωπικό που να γνωρίζει την νοηματική γλώσσα και να κλείσει κωφούς DJs και MCs για τις βραδιές. Τα πάρτι του Lee έχουν φιλοξενηθεί ακόμα και σε μεγάλα κλαμπ του Λονδίνου όπως το Fabric.

Το κοινό αντιλαμβάνεται τη μουσική με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το επίπεδο ακοής του καθενός ενώ σύμφωνα με τον Lee η τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στη μουσική για τους κωφούς μουσικόφιλους.

«Πολλές εταιρίες έχουν πλέον αναπτύξει τεχνολογία που βοηθά τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής να νιώσουν τη μουσική» εξηγεί ο ίδιος. Οι καλλιτέχνες που εμφανίζονται στα Deaf Rave χρησιμοποιούν συχνά το SubPac, ένα σακίδιο πλάτης που αυξάνει τις δονήσεις και μετατρέπει τη μουσική σε σωματική εμπειρία.

«Τα πάρτι πήγαιναν περίφημα», λέει ο Lee για την προ COVID-19 εποχή. Οι κανόνες κοινωνικής απόστασης όμως οδήγησαν σε σειρά ακυρώσεων και σήμερα ο ίδιος δηλώνει ανήσυχος όχι μόνο για το μέλλον της επιχείρησής του, αλλά και για την ψυχική υγεία ολόκληρης της κοινότητάς.

«Η απομόνωση είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον», λέει, «ειδικά σε όποιον έχει κάποια αναπηρία».

Με την ανάγκη για επικοινωνία πιο έντονη παρά ποτέ, ο Lee παραμένει αφοσιωμένος στο έργο του διοργανώνοντας διαδικτυακά Deaf Raves, καταφέρνοντας να προσελκύσει κοινό από ακόμα πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr