Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο : Έξι ερωτήματα από Γεννηματά και αντικυβερνητικά πυρά από ΣΥΡΙΖΑ

Εμβόλιο : Έξι ερωτήματα από Γεννηματά και αντικυβερνητικά πυρά από ΣΥΡΙΖΑ

«Προχειρότητα» και «ανεμελιά» καταλόγισε στην κυβέρνηση η Φ. Γεννηματά για το θέμα του εμβολίου όπου ζήτησε από την κυβέρνηση να ρίξει το βάρος στον έλεγχο της ΕΕ για τη σωστή κατανομή του εμβολίου με βάση τον πληθυσμό κάθε κράτους-μέλους. Βολές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένει στη δημοσιοποίηση των συμβάσεων της ΕΕ με τις φαρμακευτικές, το ΚΚΕ

«Προχειρότητα» και «ανεμελιά» καταλόγισε στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά τόσο για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας όσο και για το θέμα του εμβολίου όπου ζήτησε από την κυβέρνηση να ρίξει το βάρος στον έλεγχο της ΕΕ για τη σωστή κατανομή του εμβολίου με βάση τον πληθυσμό κάθε κράτους-μέλους.

Η πραγματικότητα διέψευσε τις εκτιμήσεις

Συγκεκριμένα η κα Γεννηματά σε παρέμβασή της τόνισε ότι «η πραγματικότητα και πάλι διέψευσε τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τα εμβόλια. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Υγείας θα εμβολιασθούν σε πρώτη φάση μόνο 125.000 άνθρωποι. Το βάρος πέφτει στην επαρκή προμήθεια εμβολίων και στην αποτελεσματική διαδικασία εμβολιασμού».

Στο πλαίσιο αυτό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έθεσε δημοσίως έξι συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

1) Έχει ελεγχθεί η σωστή κατανομή από την Ε.Ε. του αριθμού των εμβολίων με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας-μέλους; Ποιόν συγκεκριμένο αριθμό εμβολίων θα παραλάβει τελικά η χώρα μας; Σε ποιον χρονικό ορίζοντα θα γίνει η παραλαβή των υπόλοιπων δόσεων για τον πλήρη εμβολιασμό του πληθυσμού;

2) Έχει εξαγγελθεί η δημιουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων. Πότε συγκεκριμένα θα είναι έτοιμα , σε ποιες περιοχές και σε ποιους χώρους;

3) Τα κέντρα εμβολιασμού θα έχουν εγκαίρως και πλήρως στελεχωθεί με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Θα υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός; Για την στελέχωση τους θα αξιοποιηθούν οι υγειονομικοί της ΠΦΥ; Αν δεν επαρκούν, θα γίνουν σχετικές προκηρύξεις και πότε για να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις που υπήρξαν με τη στελέχωση των ΜΕΘ;

4) Τι μέτρα έχουν ληφθεί για να είναι η διαδικασία αξιόπιστη και διαφανής και χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών; Ποιες ομάδες του πληθυσμού θα προηγηθούν και με ποια κριτήρια; Πως θα καλυφθούν άνθρωποι με αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο;

5) Θα δοθεί σχετικό πιστοποιητικό σε κάθε πολίτη που θα εμβολιάζεται με ευρωπαϊκή ισχύ

6) Για την καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, ποια είναι τα κριτήρια κατανομής των πόρων ώστε να μην έχουμε επανάληψη των φαινομένων της λίστας Πέτσα; Θα αξιοποιηθούν οι Ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι;

Έχουμε δρόμο μπροστά μας

Είναι φανερό ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο για να φτάσουμε στην αναγκαία ανοσία του πληθυσμού. Συνεπώς επιβάλλεται να κινηθούμε με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Δεν χωράει άλλη προχειρότητα και ανεμελιά.

Παράλληλα στην παρέμβασή της η Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζει ότι «η Κυβέρνηση συνεχίζει τις παλινωδίες και κινείται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» και σε αυτή την κρίσιμη φάση της πανδημίας» και προσθέτει:

«Αφού επέμεινε λανθασμένα και παρά τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, σε οριζόντια-πανελλαδικά μέτρα για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, τώρα αναγκάζεται σε λήψη μέτρων περιορισμού στις περιοχές στο κόκκινο.

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει για ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές με βάση το επιδημιολογικό φορτίο και μαζικά τεστ στον πληθυσμό».

Εγκληματική επιμονή

Πυρά κατά της κυβέρνησης συνεχίζει να εξαπολύει και ο ΣΥΡΙΖΑ για χρήση του εμβολίου ως άλλοθι να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε εγκληματική την επιμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη «να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία» και ταυτόχρονα επέκρινε το γεγονός ότι ο κ. Πέτσας «μιλούσε για 2 εκατομμύρια εμβόλια μέσα στον Γενάρη», ενώ «χθες ανακοίνωσε ότι τελικά θα είναι μόλις 300 χιλιάδες».

Αναλυτικά η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου έχει ως εξής:

«Το εμβόλιο αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στην μάχη κατά της πανδημίας -όχι άλλοθι για την μη στήριξη του συστήματος υγείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για 2 εκατομμύρια εμβόλια μέσα στον Γενάρη. Χθες ανακοίνωσε ότι τελικά θα είναι μόλις 300 χιλιάδες.

Η επιμονή της κυβέρνησης να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι εγκληματική.

Τα περιοριστικά μέτρα δεν αρκούν. Χρειαζόμαστε περισσότερα τεστ, δωρεάν για τους πολίτες. Ενίσχυση του ΕΣΥ με επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Η κυβέρνηση φέρει τη κύρια ευθύνη για την τραγωδία στην οποία οδηγεί τη χώρα».

Η ΕΕ αρνείται να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις

Στο μεταξύ το ΚΚΕ καταγγέλλει την ΕΕ ότι αρνείται να ανταποκριθεί στο αίτημα που υπέβαλλε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και να δημοσιοποιήσει τα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια.

Το αίτημα δημοσιοποίησης των συμβολαίων της ΕΕ με τις φαρμακοβιομηχανίες έθεσε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Ο επίτροπος Μ. Σχοινάς, απαντώντας, επικαλέστηκε ζήτημα «εμπιστευτικότητας» των πληροφοριών και πρόσθεσε ότι το αίτημα για δημοσιοποίηση των συμβάσεων απαιτεί συναίνεση των εταιρειών.

Υπεκφεύγει

Ο Κώστας Παπαδάκης τόνισε:

«Η έναρξη των εμβολιασμών δεν ισοσκελίζει τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια συστήματα Υγείας, τα ανεπαρκή κυβερνητικά μέτρα. ΕΕ και κυβερνήσεις στο πλαίσιο της Υγείας-εμπόρευμα αντιμετωπίζουν το εμβόλιο ως μια ακόμα πηγή κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Οι φαρμακοβιομηχανίες εκ του ασφαλούς επιδοτήθηκαν από την έρευνα, την παρασκευή, την προαγορά ως τη διάθεση του εμβολίου. Κρύβουν η μια από την άλλη τα ερευνητικά αποτελέσματα, εμποδίζοντας τη διεπιστημονική συνεργασία που δεν χωρά στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Ερωτηματικό αποτελεί το γιατί δεν προωθείται το ζήτημα των θεραπειών και φαρμάκων που φαίνεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ιού.

Πρόσθετα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η Κομισιόν υπεκφεύγει στο Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να δοθούν οι συμβάσεις που έχει συνάψει η ΕΕ με τις εταιρείες, για να γνωρίζει υπεύθυνα ο λαός τι έχει συμφωνηθεί με τα δικά του χρήματα.

Τα εμβόλια πρέπει να είναι ασφαλή και δωρεάν. Ενάντια στις θεωρίες συνωμοσίας, να αποτελούν συνειδητή πράξη και απαίτηση του λαού, για να προστατέψει την υγεία του, σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων και καθ’ υπόδειξη γιατρού».

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024