
Ο χειμώνας είναι η καταλληλότερη εποχή για ψαροφαγία
Το καλοκαίρι μπορεί να σηκώνει ψάρι, γιατί περνάμε χρόνο πλάι στην θάλασσα, όμως τον χειμώνα ο οργανισμός μας τα έχει περισσότερη ανάγκη.
Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα τώρα που ο χειμώνας έρχεται φορτωμένος με… δώρα όπως ιώσεις και κρυολογήματα. Ένας οργανισμός με διατροφικές ελλείψεις είναι δύσκολο να καταπολεμήσει ασθένειες και λοιμώξεις, και ως αποτέλεσμα είναι πιο επιρρεπής και ευάλωτος.
Τα πιο σημαντικά διατροφικά συστατικά για να ενδυναμώσουμε λοιπόν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η βιταμίνες Α, Γ, Β6 και Ε, αλλά και τα ιχνοστοιχεία σελήνιο και ψευδάργυρος. Η βιταμίνη Α βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στα ψάρια. Το “βαρύ πυροβολικό” του θρεπτικού περιεχομένου των ψαριών είναι, φυσικά, τα ω-3 λιπαρά, τα οποία ανήκουν στην ομάδα των “καλών” πολυακόρεστων λιπαρών, που δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό μας, εν αντιθέσει με τα “κακά” κορεσμένα λιπαρά.
Τα μικρά ψάρια,μάλιστα, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν με το κόκκαλο (π.χ, σαρδέλα, μαρίδα), αποτελούν ιδιαίτερα καλή πηγή ασβεστίου, ειδικά για άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ιδιαίτερα κατά περιόδους όπου εμφανίζεται αυξημένος κίνδυνος απώλειας οστικής πυκνότητας, όπως η εμμηνόπαυση.
Δείτε ποια είναι τα πλέον ενδεδειγμένα ψάρια και θαλασσινά για τους μήνες του χειμώνα.
Νοέμβριος
Τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, τόνος, παλαμίδα, κοκάλια, συναγρίδα.
Δεκέμβριος
Γόπες, τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, βραστόψαρα, γλώσσες, καλαμάρια, κουτσομούρες, λυθρίνια, μπαρμπούνια, σαφρίδια, στρείδια, συναγρίδα, σφυρίδα, χταπόδι, μαρίδα, χειλού.
Ιανουάριος
Λαυράκι, γόπες, τσιπούρες, σαργοί, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, σφυρίδα, βραστόψαρα, γλώσσα, λυθρίνια, ροφός, σκορπίνα, συναγρίδα, μαρίδα, χειλού, καλαμάρια, χταπόδι, στρείδια, μύδια.
Φεβρουάριος
Τσιπούρες, σαργοί, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, λούτσος, βραστόψαρα, γλώσσα, γόπα, λυθρίνια, παλαμίδα, σαφρίδια, σκορπίνες, σπήρα, συναγρίδα, σφυρίδα, μαρίδα, χειλού χταπόδι, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, μύδια, στρείδια.
- Ίλιον: Καταγγελίες για καθυστερήσεις και έλλειψη νερού στη φωτιά που κατέκαψε ολόκληρη πολυκατοικία
- From Tinos to Tinos: Η καντίνα που γίνεται πράξη αλληλεγγύης για την υγεία στην Τήνο
- Ανδρουλάκης: Ο Νικόλας Φαραντούρης θα μας βοηθήσει στη μάχη για πολιτική αλλαγή
- Η εκδήλωση της Νέας Αριστεράς «ενάντια στην εκτροπή» – Το σκάνδαλο των υποκλοπών στο προσκήνιο
- Συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από την επίθεση με μαχαίρι στην Μόνικα Σέλες (vid)
- Το Ισραήλ θα αποβιβάσει τους ακτιβιστές του Global Sumud Flotilla στην Ελλάδα – Σε συντονισμό με την κυβέρνηση