Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η νύχτα βασανισμού των 400 κροίσων της Σαουδικής Αραβίας

Η νύχτα βασανισμού των 400 κροίσων της Σαουδικής Αραβίας

Αποκαλυπτικά στοιχεία βγήκαν στο φως της δημοσιότητας για την πιο αφιλεγόμενη επιχείρηση εκκαθάρισης στη σύγχρονη Ιστορία της Σαουδικής Αραβίας

Πριν από περίπου τρία χρόνια, στις αρχές Νοεμβρίου 2017, σχεδόν 400 άτομα,  από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της Σαουδικής Αραβίας, μέλη της βασιλικής οικογένειας, πολιτικοί και πλούσιοι επιχειρηματίες συνελλήφθησαν και κρατήθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Ριτζ Κάρλτον του Ριάντ, σε μια υπόθεση που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη και πιο αμφιλεγόμενη επιχείρηση εκκαθάρισης στη σύγχρονη ιστορία της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συλλήψεις κλόνισαν τα θεμέλια της σαουδαραβικής κοινωνίας, καθώς μέσα σε μία στιγμή ισχυρότατες προσωπικότητες που δεν τις «άγγιζε» τίποτα έγιναν στόχοι των αστυνομικών αρχών.

Τώρα, πολλοί από τους πρώην κρατούμενους αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τα όσα συνέβησαν. Πολλοί από αυτούς, που επιπλέον ξεγυμνώθηκαν οικονομικά, περιγράφουν σκηνές σκληρού βασανισμού, ταπεινώσεων και δυναστικών κατασχέσεων των περιουσιών τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, mερικοί από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού και εκφοβισμού από άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, υπό την επιτήρηση δύο υπουργών, έμπιστων συμβούλων του ανθρώπου που διέταξε την επιχείρηση, του πρίγκηπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Λίγο αργότερα το όνομα του πρίγκιπα θα εμπλεκόταν στην υπόθεση δολοφονίας του αντιφρονούντα σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι αποκαλύψεις για τα όσα συνέβησαν στο ξενοδοχείο έρχονται στην τρίτη επέτειο της επιχείρησης αυτής και λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο της G20 στο Ριάντ, που λόγω Covid-19 θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Η παγίδα

Οι περισσότερες από τις συλλήψεις του ξενοδοχείου Ριτζ ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα με το οποίο οι στόχοι προσκαλούνταν σε συνάντηση με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπν Σαλμάν ή τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, δύο μεγάλοι επιχειρηματίες δήλωσαν πως τους ζητήθηκε να προσέλθουν σε ένα συγκεκριμένο σπίτι και να περιμένουν κάποιον βασιλικό δικαστικό σύμβουλο. Αντ’ αυτού εμφανίστηκαν αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας, οι οποίοι συνόδευσαν τους έκπληκτους επιχειρηματίες στην 5 αστέρων φυλακή τους. Οι συνθήκες πάντως που θα συναντούσαν εκεί απείχαν πολύ από αυτές που συνήθως προσφέρουν τέτοια ξενοδοχεία.

Η πρώτη νύχτα

«Την πρώτη νύχτα, όλοι ήταν με τα μάτια δεμένα και σχεδόν όλοι υπέστησαν αυτό που οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες ονομάζουν «τη νύχτα του ξύλου», δήλωσε μια πηγή με εσωτερική πληροφόρηση για το τι συνέβη.

«Ρωτούσαν τους κρατούμενους, αν γνώριζαν για ποιο λόγο βρίσκονταν εκεί. Κανείς δεν ήξερε. Οι περισσότεροι ήταν χτυπημένοι, μερικοί από αυτούς σοβαρά. Υπήρχαν άνθρωποι δεμένοι στους τοίχους, τεντωμένοι. Διήρκησε για ώρες και όλοι οι βασανιστές ήταν Σαουδάραβες. Ήταν οργανωμένο έτσι για να τους κάνουν να λυγίσουν. Την επόμενη ημέρα έφτασαν οι ανακριτές».

Στη λίστα των εκφοβισμών, πολύ ψηλά ήταν η απειλή ότι θα διέρρεαν πληροφορίες για εξωσυζυγικές σχέσεις ή μυστικές επαγγελματικές συμφωνίες των κρατουμένων.

Εδώ και τρία χρόνια, ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιμένει πως όλοι όσοι «απογυμνώνθηκαν» οικονομικά είναι ένοχοι για διαφθορά.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πάνω 107 εκατομμύρια δολάρια, που είχαν αποκτηθεί παράνομα από 87 πρόσωπα, και επιστράφησαν στα δημόσια ταμία

Η επιχείρηση πάντως αυτή είχε την στήριξη ενός μεγάλου μέρους της σαουαραβικής κοινωνίας.

Ο διάδοχος παραμένει δημοφιλής Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρά τα εναντίον του πρωτοσέλιδα, εδώ και τρία περίπου χρόνια, για τον σκιώδη του ρόλο στη δολοφονία του Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024