Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το αμήχανο... ταξίδι Πομπέο σε χώρες που αναγνώρισαν τον Μπάιντεν - Ανάμεσά τους η Τουρκία

Το αμήχανο… ταξίδι Πομπέο σε χώρες που αναγνώρισαν τον Μπάιντεν – Ανάμεσά τους η Τουρκία

Η περιοδεία Πομπέο κινδυνεύει να μετατραπεί σε μεγάλη διπλωματική απόκλιση καθώς οι περισσότερες χώρες που θα επισκεφθεί ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχουν ήδη αναγνωρίσει τη νίκη Μπάιντεν, ανάμεσά τους, έστω και καθυστερημένα, ο Ερντογάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος αρνήθηκε σήμερα να αναγνωρίσει την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, θα επισκεφθεί αρκετούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι χαιρέτισαν την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Ξεκίνημα από Γαλλία

Ο Πομπέο θα αναχωρήσει την Παρασκευή από την Ουάσιγκτον με αρχικό προορισμό τη Γαλλία, πριν μεταβεί στην Τουρκία, και στη συνέχεια στη Γεωργία, στο Ισραήλ, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, θα είναι οι «ιστορικές προσπάθειες» της κυβέρνησης Τραμπ «για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Αλλά αυτή η περιοδεία κινδυνεύει να μετατραπεί σε μεγάλη διπλωματική απόκλιση: οι περισσότερες χώρες όπου αναμένεται ο Πομπέο δεν περίμεναν πολύ πριν συγχαρούν τον δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρική του νίκη στις 3 Νοεμβρίου.


Ο Μακρόν έσπευσε να συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (Reuters)

Στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Μπάιντεν το Σάββατο μόλις τα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα τον κήρυξαν νικητή και ο γάλλος πρόεδρος μίλησε για πρώτη φορά μαζί του λίγο νωρίτερα σήμερα.

Το ίδιο ισχύει και για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την ηγεσία του σαουδαραβικού βασιλείου.

Ακόμα και ο Ερντογάν

Παρομοίως, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος περίμενε μέχρι σήμερα, αλλά έστειλε και εκείνος μήνυμα συγχαρητηρίων στον Τζο Μπάιντεν ζητώντας «ενίσχυση» των διμερών σχέσεων, ευχαριστώντας παράλληλα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη «θερμή φιλία» του, δείχνοντας την αλλαγή σελίδας.

Ωστόσο, ο Μάικ Πομπέο φαίνεται να τηρεί την ίδια στάση με τον απερχόμενο ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ο οποίος αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του και καταγγέλλει, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, μαζική «νοθεία» στις αμερικανικές εκλογές.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «ομαλή μετάβαση» εξουσίας, αλλά προς «μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των εντάσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας.


Ακόμα και ο Ερντογάν, έστω και καθυστερημένα, συνεχάρη τον Μπάιντεν (Reuters)

Οι γαλλο-τουρκικές εντάσεις που προέρχονται από διαφωνίες για τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν κλιμακωθεί περαιτέρω από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία καλλιεργεί εγγύτητα με την Αγκυρα παρά την ολοένα και πιο έντονη κριτική στη Δύση, δεν έχει λάβει σαφή θέση σε αυτήν τη διαμάχη.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν τις δικές τους διαφορές με την Τουρκία λόγω της απόκτησης από την Αγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, κίνηση που υποτίθεται ότι ενεργοποιεί αμερικανικές κυρώσεις τις οποίες ο Μάικ Πομπέο αργεί να επιβάλει.

Δεν αναγνώρισε νίκη Μπάιντεν

Ο Μάικ Πομπέο αρνήθηκε, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές και υποσχέθηκε «ομαλή μετάβαση» εξουσίας προς «δεύτερη» θητεία της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών – βασικό υπουργείο για την εθνική ασφάλεια – για τη διευκόλυνση της μετάβασης με τα επιτελεία του εκλεγμένου προέδρου, ο Πομπέο απάντησε: «Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση προς μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ».

«Θα καταμετρήσουμε όλες τις ψήφους», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επίγνωση πως είναι μια «νομική διαδικασία» που «απαιτεί χρόνο».


Ο Πομπέο παραμένει πιστός στον Τραμπ (Reuters)

«Ο κόσμος πρέπει να είναι απολύτως βέβαιος ότι η μετάβαση που χρειάζεται ώστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λειτουργεί εύρυθμα σήμερα και εύρυθμα με τον πρόεδρο που θα είναι στην εξουσία στις 20 Ιανουαρίου το απόγευμα θα είναι μια επιτυχής μετάβαση», συμπλήρωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Αυτό το υπουργείο επενδύει πλήρως για να διασφαλίσει ότι οι εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ασφαλείς, ελεύθερες και δίκαιες, και τα μέλη των υπηρεσιών μου θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να εγγυηθούν ότι αυτό συμβαίνει», επέμεινε, κρίνοντας «γελοίο» να ερωτηθεί για τους κινδύνους που ελλοχεύει η στάση του Ντόναλντ Τραμπ στο εκλογικό αποτέλεσμα και αν αυτή υπονομεύει αυτές τις προσπάθειες.

Πιστός στον Τραμπ

Ο απερχόμενος ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του και έχει υποσχεθεί δικαστική μάχη για να επιτύχει ανατροπή εκλογικών αποτελεσμάτων, χωρίς ωστόσο να παράσχει την παραμικρή απόδειξη μαζικής «νοθείας» που καταγγέλλει.

Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, μια χούφτα μετριοπαθών γερουσιαστών αναγνώρισαν τη νίκη Μπάιντεν, άλλη ομάδα «γερακιών» συντάσσεται με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η πλειονότητα τονίζει ότι είναι δικαίωμά του να εξετάσει προσφυγές, χωρίς ωστόσο, να υιοθετούν τις καταγγελίες περί εκλογικής νοθείας.

Ο Μάικ Πομπέο, ένας από τους υπουργούς που παραμένει πιστός στον δισεκατομμυριούχο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φαίνεται να συγκαταλέγεται στους σκληροπυρηνικούς του στρατοπέδου Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024