Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Βήμα της Κυριακής: Πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Ιούλιος Καίσαρ

Στο Βήμα της Κυριακής: Πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν τον κόσμο – Ιούλιος Καίσαρ

Από τον Ιούλιο Καίσαρα μέχρι τον Φερδινάνδο της Αυστροουγγαρίας και από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Κένεντι, μέχρι τον Αλντο Μόρο.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια μοναδική προσφορά με το Βήμα αυτής της Κυριακής

Πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν τον κόσμο.

Δολοφονίες που άλλαξαν την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Από τον Ιούλιο Καίσαρα μέχρι τον Φερδινάνδο της Αυστροουγγαρίας και από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Κένεντι, μέχρι τον Αλντο Μόρο.

Τεκμηριωμένα στοιχεία, από έγκριτους μελετητές, ζωντανεύουν εγκλήματα, που έγιναν με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας.

Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις

Αυτή την εβδομάδα

Ιούλιος Καίσαρας

Ποιοι και πώς συνωμότησαν και οργάνωσαν τη δολοφονία του πολιτικού και στρατηγού που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν και το παρασκήνιο των εσωτερικών συγκρούσεων της αριστοκρατικής ελίτ για την εξουσία.

Επαρκής κατανόηση της διεθνούς ιστορίας, ιδίως στις πιο ταραγμένες εποχές της, δεν είναι εφικτή χωρίς τη γνώση μίας από τις πιο σκοτεινές όψεις της: των πολιτικών δολοφονιών που καθόρισαν, πολλές φορές, την πορεία της. Τέτοιες δολοφονίες έγιναν αμέτρητες από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και τις ημέρες μας. Οι πολιτικές δολοφονίες υπήρξαν, ιδίως στο παρελθόν, ένας από τους πιο συνήθεις τρόπους κατάκτησης της εξουσίας. Η παγκόσμια ιστορία βρίθει από εγκλήματα που έγιναν εις βάρος ηγετών, πολιτικών και κοινωνικών, από σφετεριστές που ήθελαν με κάθε τρόπο να αρπάξουν την εξουσία, από τρομοκράτες ή φανατικούς που ήθελαν να γκρεμίσουν πρόσωπα και καθεστώτα, αλλά και από μηχανισμούς που στόχο είχαν να φιμώσουν για πάντα «επικίνδυνες» φωνές αντιπάλων τους. Είναι τα εγκλήματα που τελικά άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Και αυτό ανεξάρτητα από τη νομική, πολιτική και ηθική καταδίκη των δολοφόνων, άσχετα από το κατά πόσο αυτές οι δολοφονίες τελικά διαλευκάνθηκαν ή όχι.

Ανεξάρτητα από εποχές, από πολιτεύματα, από θρησκείες, από πλούτο, από τόπο και από χρόνο, δεν υπήρξε, σημαντική ειδικά, χώρα που να μη γνώρισε τέτοιου είδους εγκλήματα. Ποτισμένα από το μίσος που γεννούν σε κάποιους το ακαταμάχητο ελιξίριο της εξουσίας αλλά και η μανία της μισαλλοδοξίας. Οσο και αν κάθε μία δολοφονία διαφέρει από άλλες ως προς το ιδεολογικό της στίγμα, τις μεθόδους, τις ειδικές συνθήκες και τις επιπτώσεις που είχε στη στιγμή και στον τόπο που έγινε, όλες τους έχουν κοινό παρονομαστή την απαράλλακτη σκοτεινή γοητεία που ασκεί η ισχύς στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Δεν θα έμοιαζε παράλογο να σκεφτεί κανείς ότι η Πρόοδος της Δημοκρατίας, η περιστολή των εσωτερικών συγκρούσεων και η ωρίμανση των κοινωνιών, ειδικά της Δύσης, μέσα από τη σταδιακή εξέλιξή τους, θα μπορούσαν να είχαν εξαλείψει το φαινόμενο. Ομως, κάθε άλλο παρά αυτό συνέβη. Ο ευρωπαϊκός αλλά και ο αμερικανικός 20ός αιώνας είναι γεμάτοι από πολιτικές δολοφονίες τόσο στον προπολεμικό όσο και στον μεταπολεμικό κόσμο. Και αυτό ακόμα και σε χώρες που το επίπεδο της πολιτικής τους οργάνωσης υπήρξε, και παραμένει μέχρι σήμερα, υψηλό: από τον Τζον Κένεντι μέχρι τον Ούλοφ Πάλμε, τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα υπάρχουν άφθονα.

«Το Βήμα» προσφέρει στους αναγνώστες του, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια μοναδική σειρά με τις σημαντικότερες πολιτικές δολοφονίες όλων των εποχών και την επίδρασή τους. Ερευνες σε βάθος και στοιχεία ζωντανεύουν τα εγκλήματα που συντάραξαν χώρες και εποχές και προκάλεσαν συχνά τεκτονικές επιπτώσεις. Αυτά καταγράφονται και αναλύονται εδώ με τον πιο άρτιο, πολυδιάστατο και έγκυρο τρόπο. Ο αναγνώστης των συναρπαστικών αυτών βιβλίων βλέπει να ξετυλίγονται στις σελίδες τους στιγμή προς στιγμή οι πιο σκοτεινές περιπέτειες από τις οποίες πέρασαν ολόκληρα έθνη. Και όχι μόνον έθνη: κάποιες από αυτές τις δολοφονίες πυροδότησαν έως και μεγάλους, πρωτοφανείς πολέμους, όπως έγινε με τον Αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκο Φερδινάνδο των Αψβούργων, που η εκτέλεσή του το 1914 στο Σαράγεβο οδήγησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ιούλιος Καίσαρας:

Στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας πέφτει νεκρός από 23 μαχαιριές στη συνέλευση της Συγκλήτου, σε μια δολοφονία που άλλαξε τη ροή της ιστορίας.

Εχοντας αποτελέσει αντικείμενο μελέτης στις στρατιωτικές σχολές κάθε περιόδου, απέχθειας ως πρότυπο τυράννου, εκθειασμού ως υπόδειγμα κυβερνήτη, επαίνων για την επιείκειά του και αποδοκιμασίας λόγω της μεγαλομανίας του, ο Καίσαρας ανά τους αιώνες όσο έχει μισηθεί, τόσο έχει αγαπηθεί. Από τον ίδιο προέρχεται η έννοια του «καισαρισμού» και από τη δολοφονία του αυτή της «καισαροκτονίας». Ο κόσμος είναι διχασμένος ανάμεσα στους υποστηρικτές του σκοπού του, που τον έβλεπαν ως πεφωτισμένο δικτάτορα, με τον οποίο είχε συμπαραταχθεί ο λαός, και σε όσους αντιθέτως ύμνησαν την πράξη των δολοφόνων του ως θαρραλέα και ύστατη διεκδίκηση της δημοκρατικής ελευθερίας. Ομως η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη και, όπως φαίνεται στον παρόντα τόμο, κρύβεται στο παρασκήνιο των

εσωτερικών συγκρούσεων μιας αριστοκρατικής ελίτ για την εξουσία. Ουδείς είναι αθώος. Το πραγματικό θύμα είναι πάντα ο λαός, όπως και το ιδανικό της ελευθερίας, που παραμένει χαμένο και ανέφικτο.

«ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΘΕΙ ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΝΟΣ, ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ, ΕΓΩ ΔΗΛΩΝΩ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ»

ΑΣΙΝΙΟΣ ΠΟΛΛΙΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΙΚΕΡΩΝΑ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024