Τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας ανέπτυξε ο Ομέρ Τσελίκ για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, επικαλούμενος παράλληλα «νομικούς στην Ελλάδα» που υποστηρίζουν ότι δεν είναι έγκυρα τα επιχειρήματά της (της Ελλάδας) για την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ, ο εκπρόσωπός του Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι οι πολιτικές θέσεις που εξέφρασε ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Τουρκοκυπρίων «δείχνουν μια νέα και πολύ θετική περίοδο για την υπόθεση της Κύπρου».

«Νέα εποχή»

«Η περίοδος των μηνυμάτων που έβλαψαν τους Τουρκοκύπριους έχει τελειώσει. Το γεγονός ότι ο κ. Τατάρ υπογραμμίσει μια λύση η οποία βασίζεται στις πραγματικότητες δείχνει πως ξεκινά νέα εποχή όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της τδβκ στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Για τις επαφές με την Ελλάδα είπε ότι ο μηχανισμός δεν λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά.

Υποστήριξε ότι «η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις NAVTEX για πολιτική σύγκρουση. Εμείς όμως είμαστε ευαίσθητοι και δεν κάνουμε ασκήσεις σε εθνικές εορτές. Το Oruç Reis πραγματοποιεί σεισμική έρευνα μεταξύ 25 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου. Η περιοχή απέχει 440 χλμ. από την Ελλάδα και 130 χλμ. από Τουρκία».

«Ορισμένοι νομικοί»

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε πως «ορισμένοι νομικοί στην Ελλάδα δηλώνουν επίσης ότι τα επιχειρήματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι έγκυρα», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα επιδιώκει μαξιμαλιστικές και ριζοσπαστικές θέσεις, αυτό που κάνουμε εμείς είναι να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην γαλάζια πατρίδα μας».

Ο τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι «υπάρχουν εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις από καιρό σε καιρό. Εάν η Ελλάδα υποσχεθεί ότι θα σταματήσει να δημιουργεί τετελεσμένα στο πεδίο, η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις».

Ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε πως «όταν η Ελλάδα λέει ότι θα κάνει κάποιες έρευνες στα βόρεια της Κρήτης, παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης».

Για τους S400, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ δήλωσε ότι οι δοκιμές συνεχίζονται και πως η χρήση του πυραυλικού αυτού συστήματος αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας για την ασφάλειά της.

Υποστήριξε ότι δεν είναι μια κατάσταση ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

«Τη γλώσσα της ακροδεξιάς…»

Για τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι «από τότε που η εξωτερική πολιτική του Μακρόν ηττήθηκε, η Γαλλία χρησιμοποιεί τη γλώσσα της ακροδεξιάς Λε Πεν εναντίον του προέδρου μας».

«Κατά καιρούς ο Μακρόν λέει ‘προειδοποίησα τον Ερντογάν’. Καμιά από αυτές τις φράσεις δεν είναι σωστές. Ποτέ δεν μπόρεσε ο Μακρόν να κάνει κάτι τέτοιο και δεν μπορεί. Δεν τίθεται θέμα να προειδοποιήσει τον πρόεδρό μας. Ο κ. Μακρόν γράφει ένα σενάριο και προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει ως προπαγάνδα», κατέληξε.

Πηγή: politis.com.cy/ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr