Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπασάνος και η Παπακωνσταντίνου για πρώτη φορά μαζί στην γκαλερί Ιλεάνα Τούντα

Ο Μπασάνος και η Παπακωνσταντίνου για πρώτη φορά μαζί στην γκαλερί Ιλεάνα Τούντα

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, από τις 12:00 έως τις 21:00, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη από κοινού ατομική έκθεση των Κώστα Μπασάνου και Νίνας Παπακωνσταντίνου, με τίτλο ΗΟΜΕ

Η έκθεση με τίτλο Home είναι η πρώτη κοινή παρουσίαση του ατομικού έργου των δύο εικαστικών, μετά από παράλληλη πορεία είκοσι ετών. Μέσα από τα ίχνη, τη γραφή και τις χειρωνακτικές αποτυπώσεις της Παπακωνσταντίνου και την γραμμικότητα του γλυπτικού αλφάβητου του Μπασάνου, υποδηλώνεται μία διπλή ανάγνωση της συμβίωσης.

Οι δύο καλλιτέχνες πραγματεύονται διαφορετικά το θέμα τους. Τη Νίνα Παπακωνσταντίνου την ενδιαφέρουν τα αποτυπώματα του χρόνου, τα παραμύθια, τα νανουρίσματα και τα μοιρολόγια, οι ημερολογιακές καταγραφές – ό,τι μαρτυρεί την μοιρασμένη ζωή, από την αρχή έως το τέλος της. Αντλεί από κείμενα, τα οποία μεταλλάσσονται τελικά σε διακοσμητικά μοτίβα. Συνδέει την έννοια του σπιτιού με το νόστο, την επιθυμία για το αγαπημένο πρόσωπο, και το θεωρεί ταυτόχρονα τόπο επιστροφής και απόδρασης.  Για την καλλιτέχνιδα το σπίτι είναι ο χώρος και ο χρόνος της κοινής ζωής.

Για τον Κώστα Μπασάνο, η έννοια του σπιτιού ορίζεται ως εμπειρία του κοινού χώρου, ως συγκατοίκηση και ως συνθήκη συνεχούς αλληλεπίδρασης, από όπου αναδύονται κοινοί τόποι, προβληματισμοί και αναφορές.

Τι είναι αυτό που συνδέει, τροφοδοτεί και στο τέλος διαφοροποιεί την εικαστική παραγωγή των δύο καλλιτεχνών;

Στην έκθεση Home η κατοικία δεν αναπαρίσταται, αλλά σημαίνεται μέσα από κείμενα, λέξεις και φράσεις, άλλοτε κρυμμένες και άλλοτε εμφανείς στα σχέδια, στα γεωμετρικά μοτίβα, στα in-situ έργα και γλυπτά, όπου οι δύο εικαστικοί επιχειρούν να αναδείξουν αυτή ακριβώς τη διπλή συνθήκη αλλά και τα όρια του κοινού. Επισημαίνουν τον τρόπο που -μέσα στο σπίτι- οι δύο διαφορετικές εικαστικές πρακτικές συνυπάρχουν, εξελίσσονται και συνομιλούν.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024