Η γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητά μεγαλύτερη ταχύτητα και προθυμία για συμβιβασμό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τις διαπραγματεύσεις για το χρηματοδοτικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Η γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητά μεγαλύτερη ταχύτητα και προθυμία για συμβιβασμό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τις διαπραγματεύσεις για το χρηματοδοτικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

«Με ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν επί του παρόντος πολύ αργά. Χωρίς μια γρήγορη συνολική συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, διατρέχουμε τον κίνδυνο να καθυστερήσει και το Ταμείο ανάκαμψης λόγω του κορονοϊού. Η Ευρώπη υποσχέθηκε να υποστηρίξει τους πολίτες και τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορονοϊού το συντομότερο δυνατό. Ο χρόνος πιέζει», δήλωσε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Μίχαελ Κλάους, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εκπρόσωπος των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, πριν από τον επόμενο τακτικό γύρο συνομιλιών που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Κλάους, προτάθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και τα Σαββατοκύριακα. Κατά τον ανώτερο διπλωμάτη, «η συχνότητα των διαβουλεύσεων πρέπει να αυξηθεί σημαντικά».

Στις διαπραγματεύσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά σημαντικά περισσότερα χρήματα για προγράμματα της ΕΕ, όπως το Erasmus (νεολαία και εκπαίδευση) και το Horizon (έρευνα).

Επιπλέον, θέλει, μεταξύ άλλων, να είναι όσο το δυνατόν πιο μεγάλη η δέσμευση για την εισροή νέων πηγών εσόδων για την ΕΕ.

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς

«Προκειμένου να προωθήσουμε τις διαπραγματεύσεις, έχουμε ήδη δείξει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς.Έτσι, για τα νέα ίδια κεφάλαια τα δύο μέρη βρίσκονται ήδη κοντά επ΄αυτού του θέματος», πρόσθεσε ο Κλάους.

Προκειμένου να αποφευχθεί να έχει η ΕΕ από τον Ιανουάριο μόνο έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, απαιτείται μια συμφωνία για το χρηματοδοτικό πακέτο τις επόμενες εβδομάδες λόγω της περίπλοκης διαδικασίας επικύρωσης.

Αυτό (το πακέτο) θα πρέπει να αποτελείται από ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2021 έως 2027 ύψους 1.074 δισεκατομμυρίων ευρώ και από την βοήθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με μια συμφωνία που επετεύχθη από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τον Ιούλιο.

Ωστόσο, το χρηματοδοτικό πακέτο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr