Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μελίνα Μερκούρη και Νανά Μούσχουρη «συναντιούνται» στη Λυών

Μελίνα Μερκούρη και Νανά Μούσχουρη «συναντιούνται» στη Λυών

Οι δύο διεθνείς Ελληνίδες «συναντιόνται» στη γενέτειρα πόλη του κινηματογράφου, στην Lyon με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας

Η Νάνα Μούσχουρη και η Μελίνα Μερκούρη στo σινεμά. Οι δύο διεθνείς Ελληνίδες «συναντιόνται» στη γενέτειρα πόλη του κινηματογράφου, στην Lyon με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας.

Tο 2020 σηματοδοτεί την 100ή επέτειο από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη  αλλά και την 60η επέτειο από την κυκλοφορία της ταινίας “Ποτέ την Κυριακή” σε σκηνοθεσία Jules Dassin , στην οποία η Μελίνα έπαιξε  τον πρωταγωνιστικό  ρόλο και ερμήνευσε  «Τα παιδιά του Πειραιά» του  Μάνου  Χατζιδάκι. Για αυτήν την ταινία η Μελίνα έλαβε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών το 1960 και ο Μάνος Χατζιδάκις έλαβε το  Oscar καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού στην 33η τελετή των Oscars.

Το  αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη παρουσιασμένο από την Νάνα Μούσχουρη  ήταν ενταγμένο  στο πρόγραμμα του φετινού  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών,  αλλά λόγω της ακύρωσης του Φεστιβάλ εξαιτίας του covid-19 ο Thierry Frémaux, διευθυντής τόσο του Φεστιβάλ των Καννών όσο και του Ινστιτούτου Lumière  πρότεινε να μεταφερθεί  στη Λυών μαζί με κάποια ακόμα αφιερώματα.

Το πιο σημαντικό μέρος του αφιερώματος  στην Μελίνα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.

Η Νάνα Μούσχουρη μαζί με τον Thierry Frémaux και τον πρώην Γάλλο Υπουργό Πολιτισμού Jack Lang, θα μιλήσουν για τις αναμνήσεις  τους από  την Μελίνα αλλά και τον μεγάλο κοινό τους  φίλο Μάνο Χατζιδάκι.   Μετά το πέρας των συζητήσεων η Νάνα Μούσχουρη θα πραγματοποιήσει ένα συγκινητικό μουσικό αφιέρωμα  ερμηνέυοντας κάποιες από τις μεγάλες επιτυχίες της Μελίνας όπως  «Τα Παιδιά του Πειραιά » το » Χάρτινο το φεγγαράκι » κ.α  Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με την προβολή της ταινίας “Ποτέ την Κυριακή”.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου η Νάνα Μούσχουρη θα παρουσιάσει δύο ακόμα  ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί η Μελίνα,  την “Στέλλα ” του Μιχάλη Κακογιάννη και τα “Μηχανικά Πιάνα” του Χουάν Αντόνιο Μπαρντέμ. Η  “Στέλλα” θα προβληθεί και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου.

Το κινηματογραφικό Βραβείο Lumière  δημιουργήθηκε το 2009 στη Λυών και  ονομάζεται έτσι καθώς εκεί οι αδελφοί Lumière έκαναν την εφεύρεση του κινηματογράφου το 1895. Το βραβείο επιβραβεύει μια κινηματογραφική προσωπικότητα για το σύνολο του έργου της.  Καθ ‘όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ γίνονται προβολές και master classes από σκηνοθέτες, ηθοποιούς, συνθέτες  μουσικής κ.λπ.  Η απονομή του βραβείου Lumière έχει προγραμματιστεί για την προτελευταία ημέρα του φεστιβάλ. Φέτος  το 12ο Βραβείο Prix Lumière θα απονεμηθεί στους σκηνοθέτες  Jean-Pierre και Luc Dardenne .  Σε αυτούς που έχουν λάβει το βραβείο περιλαμβάνονται οι: Francis Ford Coppola (2019), Jane Fonda (2018), Catherine Deneuve (2016), Martin Scorsese (2015), Pedro Almodovar (2014), Clint Eastwood (2009).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ 

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024