Δεύτερη ευκαιρία στον δανειολήπτη, εφόσον ανήκει σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα, να παραμείνει στο σπίτι του δίνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Τη δυνατότητα να μη χάσουν την πρώτη τους κατοικία οι δανειολήπτες αλλά σε πρώτη φάση να διαμένουν σε αυτή με την καταβολή ενοικίου και στη συνέχεια, εφόσον το θελήσουν, να μπορούν να την επαναγοράσουν, δίνει σε χιλιάδες ευάλωτα κοινωνικά νοικοκυριά η διάταξη η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Στα μυστικά των ρυθμίσεων για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας και την αποφυγή του πλειστηριασμού εκείνου που πτωχεύει είναι ότι μέσω του φορέα που θα δημιουργηθεί θα δίνεται η δεύτερη ευκαιρία στον δανειολήπτη, εφόσον ανήκει σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα, να μπορεί προσωρινά να νοικιάσει και εντός δωδεκαετίας ακόμα να επαναγοράσει την κατοικία του. Παράλληλα «μπλόκο» στους πλειστηριασμούς θα μπαίνει και για όσους δανειολήπτες θα επιλέγουν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις με τις τράπεζες ώστε να αποφύγουν την πτώχευση.

Οπως δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και ο νέος πτωχευτικός κώδικας, από την 1η Ιανουαρίου του 2021 οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα μπορούν να ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται από αυτό βάσει κριτηρίων και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει κατάργηση του απορρήτου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μη διασώζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ηθική δέσμευση

Αναφερόμενος μάλιστα στην πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ειδικά για τα χρέη αυτά είναι αυτονόητη η ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους και ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. «Η επιλογή είναι ξεκάθαρα πολιτική. Μετά την έγκαιρη προειδοποίηση για όποιον προσφεύγει στο στάδιο της ρύθμισης, θα αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Και μετά τη δίμηνη διαβούλευση οι πιο αδύναμοι θα λαμβάνουν ειδική επιδότηση επί των ρυθμισμένων δόσεων του νέου δανείου», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Επιδότηση δανείων

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου κώδικα, θα παρέχεται και επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας, στο στάδιο της συνολικής ρύθμισης οφειλών, έτσι ώστε να μπορέσουν να διασώσουν το σπίτι τους οι δανειολήπτες, ενώ στην περίπτωση που οι πιστωτές προχωρούν σε πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί ρύθμιση, το κράτος θα παρεμβαίνει μέσω του φορέα που θα δημιουργηθεί με σκοπό να αποφευχθεί η έξωση.

Ο φορέας που θα επιλεγεί από το κράτος, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, θα υποχρεούται να αποκτήσει το ακίνητο μετά την κήρυξη πτώχευσης ή αναγκαστικής εκτέλεσης. Στη συνέχεια θα παραχωρεί την κατοικία προς χρήση για δώδεκα χρόνια έναντι ενοικίου, το οποίο θα υποστηρίζεται και από το κράτος με τη μορφή επιδόματος. Ο φορέας για τις πρώτες κατοικίες εκείνων που πτωχεύουν θα αποκτά το ακίνητο στην εμπορική του αξία με βάση εκτίμηση πιστοποιημένου εκτιμητή. Το μίσθωμα θα ορίζεται με βάση την απόδοση που αντιστοιχεί προς το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος και η αναθεώρηση του μισθώματος θα γίνεται ετησίως στην επέτειο της μίσθωσης. Εφόσον ο οφειλέτης καταβάλλει το σύνολο των μισθωμάτων, τότε θα δικαιούται τη μεταβίβαση της κυριότητας της κύριας κατοικίας στον ίδιο ή στους νόμιμους διαδόχους του έναντι τιμήματος. Η μίσθωση θα καταγγέλλεται εφόσον ο μισθωτής είναι υπερήμερος ως προς την καταβολή τριών μισθωμάτων και θα καταργείται και το δικαίωμα επαναγοράς.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr