Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπαλαφάρες

Μπαλαφάρες

Ο Μπαλάφας είναι το αντηχείο μιας κουλτούρας ανορθολογισμού, που ξορκίζει με νέα αφορμή τις συστάσεις του κράτους και την άποψη των ειδικών

Θα μπορούσε κανείς να αφήσει τους ακροατές στην ησυχία τους και τον τραγουδιστή στον εαυτό του. Στο ανοξείδωτο καταφύγιο της προσωπικής άποψης. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Λεωνίδας Μπαλάφας – ή κάποιος «έντεχνος» συνοδοιπόρος – συντονίζεται με το κύμα οργής. Οι θαυμαστές της ακατέργαστης στιχουργικής θα θυμούνται το βιντεοκλίπ «Να σταθώ στα πόδια μου» του 2015. Εκεί όπου ένας αμίλητος Κρητικός, χαρακωμένος απ’ τα πάθια και τους καημούς του κόσμου, παρακολουθεί σύννους στην τηλεόραση τον φαφλατά πολιτευτή και ξεσπάει σε έναν τιμωρητικό χορό. Οι μπότες χτυπούν τη γη, τα κρασοπότηρα πέφτουν απ’ τα τραπέζια, βροντά κι αστράφτει ο ουρανός και σείετ’ ο απάνω κόσμος. Με τα πολλά, η συμπαντική τάξη επανέρχεται όταν ο Λ. Μπαλάφας και ο συνδημιουργός του τραγουδιού Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης προφέρουν την τελευταία συλλαβή από το άσμα ηρωικό και πένθιμο για τα Μνημόνια που μας βρήκαν: «Μες στον κόσμο μεγαλώνω τον άπονο / ποιος στ’ αλήθεια παίρνει αυτό που του αξίζει / δεν το θέλω μα μου βγαίνει παράπονο / γιατί η ρόδα δε γυρίζει». Ας το πούμε συνειδησιακή ροή μετά ρακής για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας.

Και αυτή τη φορά ο τραγουδιστής (νιώθει ότι) εκφράζει πολλούς. Ο Μπαλάφας είναι το αντηχείο μιας κουλτούρας ανορθολογισμού, που ξορκίζει με νέα αφορμή τις συστάσεις του κράτους και την άποψη των ειδικών. Και να ζητούσαν οι αμφισβητίες των μέτρων τόση πυκνότητα ψεκασμού δύσκολα θα την ανακάλυπταν: «Οσο καιρό ήμασταν σπίτι τοποθετήσατε ανά την Ελλάδα χιλιάδες κεραίες 5G» έγραψε στο Facebook. «Καταστρέφετε με τις μάσκες το ανοσοποιητικό των ανθρώπων μεγεθύνοντας το καθημερινό άγχος της επιβίωσης, μιας που διαλύετε την οικονομία. Φέρνετε τα εμβόλια μιας εταιρείας ονόματι AstraZeneca… Οταν όλα ενεργοποιηθούν, θα πέφτει ο κόσμος σαν τα κοτόπουλα και ο κορωνοϊός θα ανθίζει». Εδώ που τα λέμε, δεν είν’ τα λόγια του σπουδαία – λόγια απλά, καθημερινά… Σας έχει ήδη πείσει το πέρασμα από παραθαλάσσια ή ορεινή περιοχή της αρεσκείας σας, εκεί όπου το ελληνικό καλοκαίρι παραμένει αθάνατο και η χρήση μάσκας το υπ’ αριθμόν ένα πειστήριο εξανδραποδισμού στο «σύστημα».

Η ανάρτηση του τραγουδιστή είναι ένα από τα επάλληλα κύματα στη λίμνη της συνωμοσιολογίας. Για τσιπάκια που θα χορηγούνται ενσωματωμένα στο νέο εμβόλιο, ώστε όλοι οι χρήστες να φακελώνονται, για πάρτι κερδών στο οποίο αποσκοπούν οι μεγάλες βιομηχανίες και ο φαρμακοποιός της γειτονιάς, για αστέρες τύπου Τσιτσιπά που εποφθαλμιούν ένα εξτραδάκι εκτός τερέν.

Ακόμη κι έτσι, θα έμενε κανείς στο συμπέρασμα ότι η συνωμοσιολογία είναι ανίκητη και επώδυνο να λακτίζεις τα κέντρα της. Εκείνο που μοιάζει πλέον επαναλαμβανόμενο και ανησυχητικό μοτίβο είναι η «επακούμβηση» της τοξικότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ανακαλύπτει τη νεότερη εκδοχή ενός αξιώματος που ακολούθησε στον πρότερο πολιτικό του βίο: «μεγάλη ταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Και αν η συμφορά τελικά συμφέρει; Αν η αβεβαιότητα της πανδημίας προσφέρεται για ξύλευση; «Η ΝΔ μάς πηγαίνει σε μια νέα εκδοχή του «μαζί τα φάγαμε», στην ακραία λογική δηλαδή ότι «εσείς φταίτε που κολλήσατε»» δήλωσε ο Νίκος Παππάς. «Υπήρχε πράγματι «κεντρική απόφαση» να αποκρύπτονται και να μη δίνονται αναλυτικές πληροφορίες για τα κρούσματα από τα νησιά;» αναρωτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης ως άγρυπνος Παροκράτωρ. Ο Λ. Μπαλάφας δεν ένιωσε ούτε στιγμή μόνος του.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024