Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το πακέτο, τα προγράμματα, ο κίνδυνος

Το πακέτο, τα προγράμματα, ο κίνδυνος

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μια νέα γενική καραντίνα στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, συνεπάγεται χρεοκοπία

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μια νέα γενική καραντίνα στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, συνεπάγεται χρεοκοπία. Ξεκάθαρα. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να την αποφύγει. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός την ξορκίζει και γι’ αυτό παρατηρήθηκε η όποια χαλάρωση των ελεγκτικών μηχανισμών στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.

Παρ’ όλα αυτά, τα μηνύματα που λαμβάνονται από όλα τα μέτωπα της οικονομίας είναι ανησυχητικά. Και ενώ συμβαίνει αυτό, την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται γεωμετρικά. Συνεπώς, ο κίνδυνος είναι διπλός: και η πανδημία να εξαπλωθεί και η χρεοκοπία να μας απειλεί. Στην κυβέρνηση, για πρώτη φορά από την ώρα που ξέσπασε το κακό, βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να επιλέξουν.

Αποκωδικοποιώντας τον τελευταίο ανασχηματισμό, φαίνεται ότι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Η χρονιά θεωρείται (και είναι) χαμένη, συνεπώς δεν θα είχε κανένα νόημα να αλλάξουν πρόσωπα σε κομβικά υπουργεία, για τον απλό λόγο ότι αυτοί που θα έρχονταν δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα περισσότερο. Ούτε καν στο Τουρισμού. Αντιθέτως, μέχρι να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, απλώς θα χανόταν κι άλλος πολύτιμος χρόνος.

Επιλέχθηκε, λοιπόν, να δοθεί η μάχη στο μόνο μέτωπο που δίνει ελπίδες διαφυγής, αυτό της αξιοποίησης των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν υπάρχει μια ελπίδα σωτηρίας, «κρύβεται» εκεί. Γι’ αυτό και ό,τι αλλαγές έγιναν εστιάσθηκαν εκεί. Ωστόσο, η αποστολή της πεντάδας που ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο μόνο εύκολη δεν θα είναι. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τι γράφουν σήμερα οι τέσσερις από τους πέντε στα «ΝΕΑ» για το θέμα, αντιλαμβάνεται το γιατί.

Το θετικό της όλης ιστορίας είναι ότι έχουν ξεκάθαρη στόχευση. Ο καθένας από τους πέντε, σε συνεργασία με τις επιμέρους ομάδες εργασίας ανά εμπλεκόμενο υπουργείο που έχουν συγκροτηθεί, θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα προγράμματα που θα απορροφήσουν τα 32 δισ. Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι αυτό είναι το κλειδί για να μη μετατραπεί το πακέτο σε «νέο ΕΣΠΑ».

Το αρνητικό είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι ζήτημα αν υπάρχουν σε όλα τα υπουργεία τρία – τέσσερα projects, που θα μπορούσαν να απορροφήσουν κεφάλαια από το Ταμείο. Συνεπώς, ο κίνδυνος είναι τα λεφτά να έρθουν, αλλά να λιμνάσουν. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας…

Sports in

Μια βραδιά που την άξιζαν ο γίγαντας κόσμος του Ολυμπιακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Η βραδιά στο «Βίλα Παρκ» και η μεγάλη νίκη επί της Άστον Βίλα, είναι ο ορισμός της ευτυχίας για τον κόσμο του Ολυμπιακού και τον πρόεδρό του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024