Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Δημόσιο και ο κοροναϊός

Το Δημόσιο και ο κοροναϊός

Επιβεβλημένη η απόφαση για κλιμακωτό ωράριο και τηλεργασία

Η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για επαναφορά του κλιμακωτού ωραρίου στο Δημόσιο, αλλά και της τηλεργασίας για υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι απόλυτα ορθή.

Με τον κοροναϊό να σαρώνει τις τελευταίες ημέρες δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, ακόμη και αν αυτή την περίοδο οι δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι στα… καλύτερά τους.

Ακόμη και αν η ταλαιπωρία των πολιτών είναι μεγάλη, ειδικά από την καραντίνα και μετά.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο πηγαίνουν καθημερινά στη δουλειά τους με μέσα μεταφοράς. Με το μετρό, το τρόλεϊ, το λεωφορείο, αλλά και με τα δικά τους αυτοκίνητα.

Αυτούς τους μήνες της χαλαρότητας όλος αυτός ο κόσμος συνωστιζόταν σε μέσα μεταφοράς. Πολλές φορές χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, χωρίς αποστάσεις και φυσικά χωρίς μάσκες.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί, ειδικά τώρα που σταδιακά μπαίνουμε στο δεύτερο κύμα πανδημίας. Ισως δε έπρεπε να εφαρμοστεί νωρίτερα το κλιμακωτό ωράριο και η τηλεργασία.

Οπως έπρεπε να εφαρμοστούν νωρίτερα και οι απαγορεύσεις για ορισμένες συναλλαγές στα γκισέ των τραπεζών.

Μόνο με την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς θα μπορούμε να ελπίζουμε σε μικρότερη διασπορά του ιού.

Μόνο με λιγότερο κόσμο στις δημόσιες υπηρεσίες θα έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία να ξεπεράσουμε τον ιό.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συγγενείς, παιδιά, ηλικιωμένους και ο συγχρωτισμός τους στα ΜΜΜ ή σε κάποια υπηρεσία που γεμίζει με πολίτες, τους καθιστά ευάλωτους.

Είναι στην «κόκκινη ζώνη» και γι’ αυτό πρέπει να προσεχθούν περισσότερο.

Μια σωστή κίνηση, λοιπόν, είναι να πηγαίνουν σε διαφορετικές ώρες στο γραφείο τους. Ή και να δουλεύουν από το σπίτι τους. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Το κράτος οφείλει να είναι προετοιμασμένο για ένα πραγματικά ψηφιακό κράτος όπου θα απαιτείται η μικρότερη δυνατή επαφή του πολίτη με τον δημόσιο υπάλληλο.

Αλλά και οι εργαζόμενοι οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Δε νοείται υπάλληλος που να μην γνωρίζει υπολογιστές. Ούτε κάποιος ο οποίος δεν μπορεί να μάθει τις πλατφόρμες επικοινωνίας ή τους άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να κάνει τη δουλειά του από το σπίτι.

Και η πανδημία του κοροναϊού δεν μπορεί βεβαίως να γίνει το άλλοθι για κανέναν εργαζόμενο στο Δημόσιο να παίξει την τακτική… λούφα και παραλλαγή.

Το αντίθετο, πρέπει να δώσει το καλύτερο εαυτό του ο καθένας προκειμένου να εξυπηρετήσει με το καλύτερο τρόπο τους πολίτες.

Αρκεί βεβαίως να έχει αρωγό και την επίσημη πολιτεία η οποία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών και σε ειδική κατάρτιση των εργαζόμενων.

Το Δημόσιο, με όλες τις στρεβλώσεις και τις παθογένειές του, πρέπει να βοηθηθεί προς την κατεύθυνση της μείωσης της απίστευτης ταλαιπωρίας που υφίστανται οι πολίτες.

Ο κοροναϊός ανατρέπει τη ζωή μας, επομένως και τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Όμως, πάνω απ’ όλα είναι η προστασία της υγείας.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024