
Αλόννησος : Ο Άγιος Δημήτριος και η Περιστέρα
Το τοπίο στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου είναι ιδιαίτερο, με μια γλώσσα στεριάς να εισχωρεί στη θάλασσα, τα νερά διαυγή και πεντακάθαρα, η αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας αξεπέραστη
Στην ανατολική ακτογραμμή της Αλοννήσου, του νησιού των Βορείων Σποράδων που προσφέρεται όσο λίγοι άλλοι ταξιδιωτικοί προορισμοί της χώρας μας για περιπατητικές διαδρομές και θαλάσσιες περιηγήσεις, βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος.
Ο μικρός οικισμός απλώνεται στην περιοχή της ομώνυμης παραλίας με τα χαρακτηριστικά λευκά βότσαλα, που σχηματίζεται στο στενό μεταξύ της Αλοννήσου και του αντικρινού νησιού, της Περιστέρας.
Το τοπίο είναι ιδιαίτερο, με μια γλώσσα στεριάς να εισχωρεί στη θάλασσα, τα νερά διαυγή και πεντακάθαρα, η αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας αξεπέραστη.
Η οργανωμένη παραλία, η καντίνα και η ταβέρνα προσφέρουν στους παραθεριστές όλα όσα τους είναι απαραίτητα για την πολύωρη απόλαυση του υπέροχου φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο στολίζει και μια λιμνούλα-υγρότοπος με οικολογικό ενδιαφέρον.
Η Περιστέρα (γνωστή και ως Άσπρο ή Ξερό), ανατολικά της Αλοννήσου, αποτελείται από δύο τμήματα, που ενώνονται μεταξύ τους με ένα στενό λαιμό.
Το νησί, στο οποίο έχουν εντοπιστεί προϊστορικά λείψανα και αρχαίοι τάφοι, αποτελεί ιδανικό τόπο για θαλάσσιες εκδρομές χάρη στις δαντελωτές ακρογιαλιές του και το δίαυλο που σχηματίζεται στον εκεί θαλάσσιο χώρο.
Για ελλιμενισμό προσφέρονται οι όρμοι Βασιλικό, Κοκκαλιάς και Περιστέρι.
Βορειοανατολικά της Περιστέρας βρίσκεται η βραχονησίδα Λεχούσα (Λυκόρεμα), νότια δε οι Αδελφοί, συστάδα βραχονησίδων – μεγαλύτερες είναι το Αδέλφι (Μεγάλο Αδέλφι) και το Αδελφόπουλο (Μικρό Αδέλφι).
- Ο Βανς υποδεικνύει στον πάπα Λέοντα να ασχολείται με πνευματικά και «ηθικά ζητήματα»
- Ουγγαρία: «Λυπάται» ο Βανς για την ήττα Ορμπαν – Θα «συνεργαστούν πολύ καλά» με τον Μαγιάρ
- Ιράν: Δεν πρέπει να ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες, τονίζει ο Λαβρόφ στον Αραγτσί
- Ρωσία: Πλήγμα drones της Ουκρανίας σε χημικό εργοστάσιο
- Σουδάν: Για μια «εγκαταλελειμμένη κρίση» κάνει λόγο ο ΟΗΕ – «Γιατί ο κόσμος δεν έχει εξεγερθεί;»
- Λίβανος: Ο Μερτς προτρέπει τον Νετανιάχου να σταματήσει τον πόλεμο και να αρχίσει συνομιλίες
