Η μυϊκή μάζα δεν επηρεάζει μόνο το πόσο καλλίγραμμο δείχνει το σώμα μας, αλλά μας βοηθάει επίσης να εκτελούμε καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. να μεταφέρουμε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ), ενώ παράλληλα μας εξασφαλίζει υψηλότερο βασικό μεταβολισμό (οι θερμίδες που καίμε όταν δεν κάνετε απολύτως τίποτα) από το λίπος. Με λίγα λόγια, όταν αυξάνεται η μυϊκή μάζα μας, αυξάνεται και ο μεταβολισμός μας.

Αν κάνουμε πολλή αερόβια άσκηση, αλλά καθόλου προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, υπάρχει πιθανότητα να χάνουμε 50% μυϊκή μάζα και 50% λίπος (μαζί με νερό). Για να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε, λοιπόν, τη μυϊκή μας μάζα, πρέπει να εντάξουμε στις προπονήσεις μας βάρη, 2 φορές την εβδομάδα, και να στοχεύουμε σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (π.χ. πλάτη, πόδια, θώρακα).

Πόσος καιρός χρειάζεται όμως για να δούμε αποτέλεσμα από τις προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης;

Αν και μπορεί να παρατηρήσετε μια σχεδόν άμεση διαφορά στο μέγεθος των μυών σας μετά την προπόνηση, αυτό δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε η μυϊκή σας μάζα, αλλά πρόκειται για ένα προσωρινό πρήξιμο. Η πραγματική ανάπτυξη των μυών απαιτεί χρόνοεπαρκή πρόσληψη θερμίδων και συνέπεια. Χωρίς και τα τρία αυτά στοιχεία, είναι δύσκολο (έως και ακατόρθωτο) να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα.

Μπορεί να χρειαστούν 4-8 εβδομάδες για τους περισσότερους μέχρι να παρατηρήσουν την πραγματική ανάπτυξη των μυών τους, αλλά για άλλους, η ανάπτυξη μπορεί να συμβεί μόλις σε 3 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο απαιτεί τον συνδυασμό μιας ισορροπημένης διατροφής και σωστή, τακτική άσκηση.

Ειδικά καθώς εξοικειώνεται το σώμα σας με τη γυμναστική, η διατροφή σας και η αποκατάσταση των μυών σας θα γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Προκειμένου να συνεχίσετε να αυξάνετε τη μυϊκή σας μάζα, πιθανότατα θα χρειαστεί να ασκήσετε μεγαλύτερη πίεση στο σώμα σας σε σχέση με το από πού ξεκινήσατε. Αυτό θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματός σας να αναρρώνει από τη γυμναστική. Ωστόσο, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας αν εστιάσετε στην καλή διατροφή και στον ύπνο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr