Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιστολή του τμήματος κατά της ενδοοικογενειακής βίας για το πώς αντιμετωπίζεται το έγκλημα

Επιστολή του τμήματος κατά της ενδοοικογενειακής βίας για το πώς αντιμετωπίζεται το έγκλημα

Τι απαντά το αρμόδιο τμήμα σχετικά με καταγγελίες για απόκρυψη περιστατικών βίας εντός της οικογένειας

Είναι παρήγορο το γεγονός ότι μια δημόσια υπηρεσία, εν προκειμένω το τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας απαντά άμεσα, σε μόλις λίγες ώρες, σε ένα δημοσίευμα που το αφορά.

Το άρθρο μου με τίτλο: Ντροπή. Μόνο αυτή μας ταιριάζει για το «σιωπηρό» έγκλημα, αφορούσε σε έγγραφο που αποκάλυψαν τα «ΝΕΑ» το οποίο έδινε οδηγίες στους αστυνομικούς για το πώς θα αντιμετωπίζουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, με πολύ σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις, στο οποίο δεν χωρούν ούτε αντιπαραθέσεις, αλλά ούτε και καθυστερήσεις στα όσα πρέπει να γίνουν.

Το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έστειλε επιστολή στο in.gr και σ’ εμένα προσωπικά, αναφερόμενο στο άρθρο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι είναι άδικο να ισχυρίζομαι ότι τα περιστατικά βίας αυξάνονται επειδή οι αστυνομικοί είτε κωφεύουν στις καταγγελίες, είτε αδιαφορούν.

«Το έγγραφο του Αρχηγείου που επικαλείστε δεν αποκαλύπτει, όπως ερμηνεύετε και γράφετε, ότι αστυνομικοί αποκρύπτουν περιστατικά οικογενειακής βίας. Αναρωτηθείτε: για ποιο λόγο να το κάνουν αυτό; Προβλήματα χειρισμού καταγγελιών υπήρξαν και αυτό ακριβώς επιχειρεί να διορθώσει με τις οδηγίες του το Αρχηγείο».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή από το τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Με χαρά να συμφωνήσουμε ότι η ίδρυση ενός τέτοιου τμήματος ήταν απαραίτητη και μπράβο στην ηγεσία, πολιτική και φυσική, που το έκανε πράξη.

Είναι μια σπουδαία αρχή προκειμένου να αποκαλυφθεί και να εξαλειφθεί ένα έγκλημα που ίσως δεν έχει τύχει απαραίτητης προσοχής από την κοινωνία και το κράτος.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το Αρχηγείο σπεύδει 15 μήνες μετά την ίδρυσή του να δώσει οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά οικογενειακής βίας, αποκαλύπτει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Δείχνει ότι κάποιοι αστυνομικοί δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους, κι ότι κάποια περιστατικά έχουν πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων.

Δείχνει ότι πολίτες έχουν καταγγείλει αβελτηρία στην αντιμετωπίση ορισμένων (ευτυχώς όχι όλων) περιστατικών.

Θα συμφωνήσω ότι καλώς επαναλαμβάνονται οι οδηγίες προς γνώση και συμμόρφωση εκείνων των λίγων, επίορκων, αστυνομικών που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Ορθώς πράττει το Αρχηγείο να προωθεί αυτό το έγγραφο με τις οδηγίες, ελπίζοντας ότι και αυτοί οι λίγοι που αδιαφορούν για ένα τέτοιο έγκλημα ή που ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, θα συμμορφωθούν.

Ελπίζω προσωπικά ότι με την ίδια ταχύτητα που έσπευσαν να δώσουν τη θέση τους από το αρμόδιο τμήμα, να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στα δικαστήρια όλοι εκείνοι οι άθλιοι που σηκώνουν το χέρι σε πρόσωπα εντός της οικογένειάς τους.

Και μακάρι να σταματήσουν να υπάρχουν καταγγελίες από πολίτες οι οποίοι λένε ότι αστυνομικοί δεν τους έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

είναι πεποίθηση της υπηρεσίας ότι οι δημόσιες αναφορές  και ο προβληματισμός γύρω από το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας συμβάλλουν σημαντικά στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και συνεπώς και στον επιδιωκόμενο στόχο του περιορισμού αυτού του σιωπηρού, όπως σωστά το χαρακτηρίζετε, εγκλήματος.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι οι περισσότερες έως τώρα δράσεις του  νεοσύστατου τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας συντελούνται στο δημόσιο πεδίο (διανομή φυλλαδίων ενημέρωσης, ενημερωτική καμπάνια  «Έχεις φωνή, Είμαστε δίπλα σου» κλπ.)  συνηγορεί στο ότι αποδίδουμε ιδιαίτερη  σημασία στη δημοσιότητα.

Υπ’ αυτή την έννοια θεωρούμε απολύτως θετικό το άρθρο σας για την ενδοοικογενειακή βία στην ιστοσελίδα in.gr, στις 17 Ιουλίου με τίτλο: «Ντροπή. Μόνο αυτή μας ταιριάζει για το «σιωπηρό» έγκλημα». Η επισήμανση που κάνετε για ανοδική τροχιά των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας τα τελευταία έτη, καθώς και ότι στην πραγματικότητα είναι περισσότερα από όσα καταγράφονται, είναι ορθή. Ωστόσο, ο ισχυρισμός σας ότι «ένας λόγος που δεν δημοσιοποιούνται αυτά τα περιστατικά είναι ότι οι αστυνομικοί των τμημάτων που δέχονται τηλεφωνήματα και καταγγελίες κάνουν την …πάπια»,  είναι εντελώς εσφαλμένος και άδικος.

Το έγγραφο του Αρχηγείου που επικαλείστε δεν αποκαλύπτει, όπως ερμηνεύετε και γράφετε, ότι αστυνομικοί αποκρύπτουν περιστατικά οικογενειακής βίας. Αναρωτηθείτε: για ποιο λόγο να το κάνουν αυτό;  Προβλήματα χειρισμού καταγγελιών υπήρξαν και αυτό ακριβώς επιχειρεί να διορθώσει με τις οδηγίες του το Αρχηγείο.

Σε κάθε περίπτωση, η  βούληση του υπουργείου αποδεικνύεται από την ίδια  την ίδρυση του τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και τις συστηματικές, στην ολιγόμηνη λειτουργία του, δράσεις του.

Οφείλουμε να διαχειριζόμαστε με επαγγελματισμό και συνέπεια κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνοντας τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και στηρίζοντας τα θύματα. Εργαζόμαστε συστηματικά και υπεύθυνα γι’ αυτό, όπως επιβάλλει το καθήκον μας και η εντολή από την πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση χρειαστείτε

Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024