Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρσενικό και παλιά δαντέλα

Αρσενικό και παλιά δαντέλα

Από τον κάθε Τσιάρτα απειλείται η εξέλιξή μας ως κοινωνίας;

Πέντε μέρες μετά τη Γιορτή του Πατέρα και στα σόσιαλ μίντια καλά κρατεί ακόμη η κουβέντα για τη φωτογραφία της καμπάνιας του ΑΒ με τον μπαμπά που αφήνεται γλυκά στις στυλιστικές επεμβάσεις της κορούλας του. Ενα στιγμιότυπο τρυφερότητας από αυτήν τη γλυκιά συνθήκη της πατρικής παράδοσης στα καπρίτσια των θυγατέρων. Μια σύγχρονη αποτύπωση της παραδοχής «η μικρή με κάνει ό,τι θέλει». Σαν παιχνίδι που, με την πάροδο του χρόνου, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι πλέον στην ηλικία μου και από τη δική μου εμπειρία, κατασταλάζει σε βαθύ σεβασμό των κοριτσιών για τους μπαμπάδες τους.

Η φωτογραφία, να πούμε, κυκλοφορεί εδώ και καιρό. Κανείς δεν την είχε αναφέρει, θετικά ή αρνητικά, κανένα σχόλιο δεν είχε γίνει. Επρεπε να υποπέσει στην αντίληψη του Βασίλη Τσιάρτα, να πει την παρόλα του ο πρώην ποδοσφαιριστής που τα τελευταία χρόνια κάνει δεύτερη καριέρα στο Facebook ως γραφικός θεματοφύλακας της τάξης και της ηθικής, και να σηκωθεί ο διαδικτυακός κουρνιαχτός, με κώδικες κουβέντας καφενείου, για την αλλοτρίωση που μπορεί να προκαλέσει στο πατρικό προφίλ το κοριτσίστικο κοκαλάκι στα μαλλιά και το πασάλειμμα με το κραγιόν της μαμάς.

Καλά, είμαστε σοβαροί τώρα; Ανάγουμε σε μείζον θέμα κάτι που έγραψε ο Τσιάρτας λες και, στην προκειμένη περίπτωση, το έγραψε ο Γιωσαφάτ; Από τον κάθε Τσιάρτα απειλείται η εξέλιξή μας ως κοινωνίας; Ή από το κατά πόσον θα χλευάσουμε, θα στηλιτεύσουμε, θα αναπαραγάγουμε αρνητικά μια δήλωσή του αποτιμάται η δική μας προοδευτικότητα; Ας μη δίνουμε στον δημόσιο λόγο κάποιων περισσότερη σημαντικότητα απ’ όση πραγματικά έχει.

Ο δικός μας σεξισμός είναι καλύτερος

Θυμόμαστε τι είχε γίνει με τον Χρήστο Λούλη και το σποτ της Πολιτικής Προστασίας που θεωρήθηκε σεξιστικό. Ε, φαίνεται ότι το καταγγελτικό φεμινιστικό κίνημα λείπει σε ταξίδι για δουλειές ή κορωνοδιακοπές. Ή είναι πολύ αφηρημένο. Δεν θέλω να πιστέψω, λέμε τώρα, πως αντιδρά επιλεκτικά. Διότι δεν βλέπω να ίδρωσε κανένα όμορφο αφτάκι από το ότι ένα από τα βασικά θέματα της περίφημης πλέον συνομιλίας μεταξύ Παππά ήταν να στηθεί κατηγορητήριο εναντίον μιας γυναίκας, της Μαρέβας Μητσοτάκη. Από το ότι ο ισχυρός άνδρας του ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγε σε μία γυναίκα εισαγγελέα «Ελα εδώ, κορίτσι μου, να σου εξηγήσω». Αντίθετα, αυτό που βλέπω είναι τις κυρίες του άτυπου διαδικτυακού συναγερμού «Εμείς οι γυναίκες» να χλευάζουν την απόφαση της κυρίας Μητσοτάκη να αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις της.

Δεν είδα επίσης καμιά αντίδραση για την ανάρτηση στο Facebook του κυρίου Λύχουνα που λέει ότι θα έπιανε την υπουργό Πολιτισμού από τα μαλλιά αλλά φοβάται μην ξεβάψει η μπογιά στα χέρια του. …Ας κρατήσουν, τουλάχιστον, τα προσχήματα τα κορίτσια. Μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε.

Σαν reunion

Σαν συνάντηση παλιών συμμαθητών νιώθω ότι θα είναι η θερινή σύναξη των θεατών στους χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που, σε λίγες μέρες, θα λαλήσουν ξανά ύστερα από τέσσερις μήνες σιωπής. Δημοσιεύτηκαν, επικαιροποιημένες, και οι οδηγίες για την ασφαλή διεξαγωγή προβών και παραστάσεων ζωντανών θεαμάτων. Αρκούντως αναλυτικές, δεν λέω. Δεσμευτικές για ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Για τους θεατές, πάλι, περισσότερα είναι τα «συστήνεται» παρά τα «επιβάλλεται». Εναπόκειται σε εμάς, τους εραστές της Τέχνης, να επιδείξουμε αυτήν την πολυθρύλητη προσωπική ευθύνη.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024