Ωστόσο, στις αρχές του μήνα παρουσιάστηκαν κρούσματα που δεν συνδέονται με το συγκεκριμένου ξέσπασμα του ιού σε άλλη περιοχή της χώρας

Το δεύτερο μεγαλύτερο ξέσπασμα Έμπολα που έχει καταγραφεί ολοκληρώθηκε σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξή του, και αφού στοίχισε τις ζωές σε 2,200 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η Δημοκρατία του Κονγκό την Πέμπτη. Ωστόσο, στην άλλη άκρη της χώρας εξακολουθούν να εμφανίζονται μεμονωμένες εξάρσεις του ιού.

Παρά την ύπαρξη αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπειών που αύξησαν δραματικά τα ποσοστά επιβίωσης, το ξέσπασμα της επιδημίας διήρκεσε πολύ καιρό, καθώς οι υγειονομική πρώτης γραμμής δυσκολεύονταν να φτάσουν στα επίκεντρα του ιού, που βρίσκονταν στις μαστιζόμενες από ταραχές ανατολικές περιοχές της χώρας.

«Σε σύγκριση με προηγούμενα ξεσπάσματα, το τελευταίο είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια, ήταν πιο περίπλοκο και πιο φονικό», δήλωσε ο υπουργός υγείας Ετένι Λονγκόντο στους δημοσιογράφους.

Το Κονγκό έχει βιώσει 11 ξεσπάσματα του Έμπολα από την ανακάλυψη του ιού κοντά στον ποταμό Έμπολα το 1976, υπερδιπλάσια από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Οι ζούγκλες της χώρας, που βρίσκονται στον ισημερινό, αποτελούν φυσική δεξαμενή του ιού, ο οποίος προκαλεί έντονους εμετούς και διάρροια και εξαπλώνεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά ασθενών.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιδημίας Έμπολα στη χώρα, καταγράφηκαν 3,463 επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα και 2,277 θάνατοι.

«Δεν ήταν εύκολο και υπήρχαν στιγμές που έμοιαζε αδύνατο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ματσιντίσο Μοέτι, διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική.

Τη στιγμή, όμως, που οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας γιορτάζουν το τέλος μιας επιδημίας Έμπολα, είναι αντιμέτωποι με μία ακόμη, η οποία δεν συνδέεται με αυτή, και  οποία έχει ξεσπάσει 1,000 χιλιόμετρα μακριά, στη δυτική πόλη της Μπαντάκα.

Το ξέσπασμα, το οποίο ανακοινώθηκε την 1η Ιουνίου, έχει προκαλέσει ως τώρα έως και 24 κρούσματα, εκ των οποίων 13 κατέληξαν σε θάαντο.

Ο Λονγκόντο ανέφερε ότι πιστεύει πως ο έλεγχος της επιδημίας θα είναι πιο εύκολος αυτή τη φορά, καθώς τα κρούσματα σημειώθηκαν σε περιοχή με μεγαλύτερη σταθερότητα, όπου το 2018 είχαν καταφέρει να περιορίσουν γρήγορα ένα προηγούμενο ξέσπασμα.

Πηγή: www.reuters.com

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr