Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θύματα διακρίσεων οι άθεοι και οι ανθρωπιστές σε πολλές χώρες του κόσμου

Θύματα διακρίσεων οι άθεοι και οι ανθρωπιστές σε πολλές χώρες του κόσμου

Έκθεση διεθνούς οργανισμού αποκαλύπτει ότι τα άθρησκα και άθεα άτομα, αλλά και οι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις, αλλά και σκληρές ποινές εξαιτίας των πεποιθήσεών τους

Άθεοι και ανθρωπιστές αντιμετωπίζουν διακρίσεις και διώξεις σε ορισμένες χώρες του κόσμου, εξαιτίας των πεποιθήσεων και των αξιών τους, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Οι άθρησκοι πολίτες της Κολομβίας, της Ινδίας, της Μαλαισίας, της Νιγηρίας, του Πακιστάν και της Σρι Λάνκα συχνά περιθωριοποιούνται, ενώ ορισμένες γυναίκες εξαναγκάζονται σε γάμο, όπως αποκαλύπτει η έκθεση Humanists at Risk: Action Report 2020, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τον οργανισμό Humanists International.

Αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανθρωπιστές και οι άθεοι ακτιβιστές στοχοποιούνται εξαιτίας του γεγονότος ότι απορρίπτουν τη θρησκεία στην οποία πιστεύει η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας που ζουν ή γιατί προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές αξίες και την κριτική σκέψη, αναφέρει η έκθεση.

Ο Μουμπάρακ Μπάλα, πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπιστών της Νιγηρίας, συνελήφθη τον περασμένο μήνα με την κατηγορία της βλασφημίας, η οποία τιμωρείται με θανατική ποινή. Ο Μπάλα, γιος ενός διακεκριμένου μελετητή του Ισλάμ, έχει υπάρξει σκληρός επικριτής της θρησκείας, ενώ ζούσε σε μια παραδοσιακά συντηρητική περιοχή της χώρας του.

«Το να λες ανοιχτά ότι είσαι άθεος ή ανθρωπιστής στη Νιγηρία μπορεί να γίνει επικίνδυνο, όμως ο Μπάλα προσπαθούσε με πάθος να δημιουργήσει χώρο για εκείνους που δεν πιστεύουν στο Ισλάμ ή στη θρησκεία εν γένει», εξηγεί ο Λέο Ίγκουε, ο οποίος είναι επίσης ανθρωπιστής και υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νιγηρία.

Απομόνωση, ποινές και κοινωνικές διακρίσεις

Εναντίον των ανθρωπιστών, των άθεων και των άθρησκων ατόμων χρησιμοποιείται μια ποικιλία πρακτικών, όπως αναφέρει η έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. Ανάμεσά τους και η ποινικοποίηση της βλασφημίας και της αποστασίας, η ατιμωρησία για επιθέσεις εις βάρος τους, η κοινωνική απομόνωση και οι διακρίσεις.

Η έκθεση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μαρτυρίες 76 ατόμων στις οκτώ χώρες που μελετήθηκαν. Ένας συμμετέχων από τη Μαλαισία σημείωσε: «Οι ανθρωπιστές και τα άθρησκα άτομα δέχονται σε τακτική βάση επιθέσεις από φανατικούς μουσουλμάνους». Άλλος ανέφερε ότι οι άνθρωποι που δήλωναν ότι δεν πιστεύουν σε κάποια θρησκεία «απομονώνονταν και δέχονταν διακρίσεις».

Στο Πακιστάν, το νομικό περιβάλλον είναι «αξιοσημείωτα καταπιεστικό». Υπάρχουν βάναυσοι νόμοι για τη βλασφημία, συστημικός και νομικός θρησκευτικός ρατσισμός, ενώ συχνά η αυτοδικία για θρησκευτικούς λόγους παραμένει ατιμώρητη, σημειώνει η έκθεση.

Ένας συμμετέχων τόνισε: «Για να είσαι ανθρωπιστής στο Πακιστάν, πρέπει να έχεις το θάρρος να χάσεις τα πάντα».

Ένα ζήτημα που εγείρει ανησυχίες αφορά «την πρακτική αναγκαστικού προσηλυτισμού στο Πακιστάν. Κορίτσια και γυναίκες που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες συχνά εξαναγκάζονται να παντρευτούν μουσουλμάνους», σημειώνει η έκθεση.

Αναφέρει την περίπτωση της Φαούζια Ίλιας, ιδρύτριας της Ένωσης Άθεων και Αγνωστικιστών Πακιστάν, ο πρώην σύζυγος της οποίας, ένας πιστός μουσουλμάνος, κέρδισε την επιμέλεια της κόρης τους «εμφανώς επειδή η Φαούζια εγκατέλειχε το Ισλάμ». Το 2015, και αφού ένα δικαστήριο της Λαχόρε ζήτησε τη σύλληψή της, η Ίλιας δραπέτευσε στην Ολλανδία, όπου έχει καταθέσει αίτηση ασύλου.

Ο Γκάρι Μακλίλαντ, γενικός διευθυντής της οργάνωσης Humanists International, υπογραμμίζει: «Αυτή η έκθεση ρίχνει φως στη στοχευμένη βία, τις συνεχιζόμενες παρενοχλήσεις και τις κοινωνικές διακρίσεις που υφίστανται οι ανθρωπιστές σε πολλές χώρες και ανοίγει τη συζήτηση για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούν οι ανθρωπιστές σε όλο τον κόσμο. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι όλοι οι νόμοι και οι πολιτικές που ποινικοποιούν τη βλασφημία θα πρέπει να καταρριφθούν».

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024