Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης-Τσίπρας: Η αθέατη όψη της σύγκρουσης για τη ...σοσιαλδημοκρατία

Μητσοτάκης-Τσίπρας: Η αθέατη όψη της σύγκρουσης για τη …σοσιαλδημοκρατία

Οι δύο αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σοσιαλδημοκρατία και τα «σοσιαλιστικά» μέτρα της κυβέρνησής του. Η ΝΔ εκφράζει το μεσαίο χώρο γι' αυτό τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά πέφτουν στο κενό είπε ο πρωθυπουργός στον απόηχο της πρότασης Τσίπρα για debate με τη Φ. Γεννηματά. Οι εκατέρωθεν καταγγελίες για ψεύτες και απατεώνες.

Μπορεί η κόντρα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα να είχε υψηλούς τόνους τόσο μέσα όσο και έξω από τη βουλή με βαρύτατους εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς για ψεύτες και απατεώνες, ωστόσο είχε και μια αθέατη όψη όπου το επίμαχο ζήτημα της αντιδικίας του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η …σοσιαλδημοκρατία.

Οι ρίζες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας

Δύο φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε κατά τις παρεμβάσεις του στη βουλή στη σοσιαλδημοκρατία και μάλιστα εμφανίστηκε και ως εν μέρει εκφραστής της στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είπε μεταξύ άλλων:

«Ξέρετε, κύριε Τσίπρα, πού έχει τις ρίζες του αυτό το πρόγραμμα; Στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Ποιος ήταν ο πρώτος ο οποίος το εφάρμοσε; Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία από σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Έχει έρθει η ώρα να καταλάβετε -και να καταλάβουν οι επικριτές μας- ότι αυτή η κυβέρνηση, μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση, γνωρίζει πολύ καλά πότε το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει για να στηρίζει τον κοινωνικό του ρόλο και πότε πρέπει και μπορεί να επιτρέπει στην επιχειρηματικότητα να δράσει δημιουργικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άλλο σημείο τόνισε τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων κατά την περίοδο της πανδημίας ελήφθησαν υπό «σοσιαλιστική» οπτική καθώς ανεξαρτήτως του ύψους του μισθού οι εργαζόμενοι έλαβαν τα ίδια χρηματικά ποσά.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε εκεί αλλά θέλησε να ακυρώσει και την κύρια αιχμή της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ και της βασικής πολιτικής διαχωριστικής γραμμής του θέτει κατατάσσοντας τη ΝΔ στο στρατόπεδο του νεοφιλελευθερισμού.

Φαντασιακός κόσμος

«Εξακολουθείτε και σήμερα, αντιπολιτεύεστε -σας το έχω πει αρκετές φορές αλλά φαίνεται ότι εξακολουθείτε να έχετε την ίδια τακτική- μια κυβέρνηση η οποία υπάρχει μόνο στο φαντασιακό σας κόσμο. Αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, την οποία δήθεν παρουσιάζετε στις ομιλίες σας, πολύ απλά δεν υπάρχει. Γιατί αυτή η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε στήριξε τον κόσμο της εργασίας, έριξε χρήματα στην αγορά και απέδειξε ότι σε στιγμές κρίσης το κράτος πρέπει να είναι παρών και να αξιοποιεί όλα τα «πυρομαχικά» τα οποία έχει στη διάθεσή του».

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του προέκτεινε αυτή την πολιτική προσέγγιση και με αφορμή τα μέτρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε:

Στο κενό

«Όλα αυτά, τα οποία τα κάνουμε εμείς, “η ανάλγητη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των ελίτ”, έρχονται και συγκρούονται με το κεντρικό σας αφήγημα. Και μετά απορείτε γιατί ο λεγόμενος χώρος του πολιτικού κέντρου, ο μεσαίος χώρος, έχει καταληφθεί πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία. Και αναρωτιέστε γιατί τα όποια ανοίγματα κάνετε στην κεντροαριστερά, στη σοσιαλδημοκρατία, πέφτουν ουσιαστικά στο κενό».

Ουσιαστικά η τελευταία φράση του κ. Μητσοτάκη αποτελεί σχόλιο στην πρόταση Τσίπρα προς την Φώφη Γεννηματά για debate και την κατηγορηματική άρνηση του ΚΙΝΑΛ να ανοίξει διάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τη χτεσινή απάντηση των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη στην πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ακραίος νεοφιλελευθερισμός

Απαντώντας σε αυτή την κριτική, ο Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και μίλησε για ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «πως γίνεται να είστε σοσιαλδημοκράτες και να υλοποιείτε μια ακραία πολιτική σε βάρος της εργασίας;» ενώ επεσήμανε ότι στην Ευρώπη το κράτος δεν επιδοτούσε την αναστολή των συμβάσεων αλλά κάλυπτε τον μισθό.

Η ιδιοκτησία του προγράμματος

«Προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε μια πολιτική που δεν σας ταιριάζει» είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και σχολιάζοντας τις αναφορές του για τη σοσιαλδημοκρατία και το μεσαίο χώρο.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνέκρινε μάλιστα την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης με αυτή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο του προγράμματος προσαρμογής και τόνισε για να δείξει τις διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι «μοιάζει με αυτό που μας έλεγαν οι τροικανοί, ότι δεν έχετε την ιδιοκτησία του προγράμματος. Όντως δεν την είχαμε».

Ψεύτης και απατεώνας

Πάντως η αντιπαράθεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο. Επεκτάθηκε σε καταγγελίες για ψεύτες και απατεώνες που συνεχίστηκαν και εκτός βουλής.

Φωτιές άναψε σήμερα στη βουλή η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα και η κατάθεση στα πρακτικά της βουλής, της απόφασης του Eurogroup, για την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε πλεονάσματα 3,5% για το 2021.

Τα φύτρα της λιτότητας

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αποκάλεσε ψεύτη τον Αλέξη Τσίπρα και τον κάλεσε να απολύσει τους συνεργάτες του που -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- τον παρασύρουν σε τέτοια λάθη.

Κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και διαβάζοντας ένα χαρτί τόνισε ότι στα συμπεράσματα του Eurogroup του Μαρτίου γίνεται αναφορά σε πλεόνασμα το 2021. «Το υπογράψατε αυτό;» ρώτησε ρητορικά ο Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας το στα πρακτικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας τόνισε ότι «οι θεσμοί βάλανε μια φύτρα που θα σας λένε ότι δεσμευτήκατε σε πλεόνασμα για το 2021.
Επιπλέον ανέφερε ότι τα συμπεράσματα του Eurogroup δεσμεύουν την κυβέρνηση για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Αυγούστου του 2020.

Η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

«Δηλαδή εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης εσείς δεσμεύεστε ότι θα επανέλθουμε σε πλεονάσματα το 2021 και δεσμεύεστε ότι θα αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας την 1η Αυγούστου του 2020. Με συγχωρείτε δηλαδή, αλλά αν αυτά τα φέρατε εδώ για να πανηγυρίσετε, αυτό το χαρτί εδώ, η απόφαση του Eurogroup που εκδόθηκε προχτές, δεν είναι για να πανηγυρίσουμε αλλά για να μπούμε σε βαθύ στοχασμό για το τι μέλει γενέσθαι, το τι έρχεται και σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και σε ότι αφορά όμως… Ξέρετε όμως τι σημαίνει επαναφορά σε πλεονάσματα, όταν εσείς λέτε ότι θα έχουμε έλλειμμα το 2020;» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Δεκέμβριος 2020 ή Απρίλιος 2021

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τις κυβερνητικές προβλέψεις για έλλειμμα 4,7% φέτος και αναρωτήθηκε «πόσο πρέπει να έχουμε ανάπτυξη για να πάμε σε πλεονάσματα το 2021;» για να προσθέσει πως αυτό σημαίνει ότι «αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε σε μια διαπραγμάτευση εν μέσω βαθιάς ύφεσης για το πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό του ΑΕΠ των δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας που θα ξαναφέρετε, τον Απρίλιο του ’21, όταν θα συζητάτε για μεσοπρόθεσμο ή το Δεκέμβριο του ’20 όταν θα συζητάτε τον προϋπολογισμό».

«Αυτή είναι η εικόνα, γιατί την ωραιοποιείτε;», συνέχισε, σχολιάζοντας: «Εκτός αν έχετε σκοπό να δραπετεύσετε, να πάτε σε εκλογές πριν να έρθουν τα μαντάτα για λουκέτα, ύφεση και ανεργία». «Πηγαίνετε να δείτε τι έχετε να πάθετε», πρόσθεσε.

Προβλέψεις και εκτιμήσεις

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αντέδρασε εντονότατα στα όσα υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το Eurogroup.

«Για να δούμε τι καταθέσατε στα πρακτικά και τι είπε το Eurogroup που εσείς επικαλεστήκατε και είπατε ότι δεσμευτήκαμε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για το 2021» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Αναφέρει ότι οι προβλέψεις του Eurogroup εκτιμούν ότι θα επιστρέψουμε σε πλεόνασμα το 2021. Υπάρχει και μια πρόταση ακόμα: Έρχεται το Eurogroup και επιβεβαιώνει ότι ο κανόνας αυτός αν υπάρξει ανάγκη δεν θα ισχύσει».

Ακόμα και ο Κοτζιάς σας λέει ψεύτη

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους και υποστήριξε απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα:

«Έρχεστε εδώ και λέτε για μια ακόμα φορά ψέματα. Και μετά αναρωτιέστε γιατί σας λέει όλος ο κόσμος ψεύτη. Ακόμα και ο κ. Κοτζιάς ψεύτη σας λέει. Ντροπή σας. Ή θα απολύσετε τους συνεργάτες σας που σας οδηγούν σε τέτοια λάθη ή είστε ένας ψεύτης. Μην καταθέτετε έγγραφα κ. Τσίπρα πιάνεστε συνεχώς ψευδόμενος».

Κραυγαλέα ψέματα και ένοχες σιωπές

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης στη βουλή κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «δύο κραυγαλέα ψέματα και δύο ένοχες σιωπές» αποκαλώντας τον «πολιτικό απατεώνα».

«Μετά από 61 λεπτά ομιλίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε λέξη να πει για το όργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος σε ανύπαρκτα ΜΜΕ. Απλώς σιώπησε.

Δεν απάντησε για τη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση στο χθεσινό (11.06.2020) Eurogroup για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο τέλος Ιουλίου. Και εδώ σιώπησε.

Και μετά τις ένοχες σιωπές, κατέφυγε στα ψεύδη.

Λαθροχειρία

Δεν εξήγησε πώς, μετά από δώδεκα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε μόλις σε τέσσερις μήνες να βάλει τη χώρα σε ύφεση, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή, πολύ πριν από τον κοροναϊό. Αντίθετα, με λαθροχειρία και ψέματα προσπάθησε να αλλοιώσει ακόμα και τα στοιχεία της Eurostat που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Αρκέστηκε μόνο να παραδεχθεί ότι μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων και τους σπρώχνει στην εκ περιτροπής εργασία.

Και για άλλη μια φορά – ως γνωστός, πια, πολιτικός απατεώνας – στη δευτερομιλία του, γνωρίζοντας ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικαίωμα ανταπάντησης, τον αποκάλεσε ψεύτη σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στην χθεσινή δήλωση του Eurogroup, στην οποία αναφέρεται ρητά η δέσμευση της χώρας να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2021. Προς τούτο, επικαλέστηκε την παραπομπή σε προηγούμενη δήλωση του Eurogroup, της 16 Μαρτίου. Αυτή ωστόσο αφορά το 2020, λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη, και όχι το 2021!

Δεν μας εκπλήσσει. Ως πολιτικός απατεώνας εξελέγη, τάζοντας στον ελληνικό λαό ανάπτυξη 4%. Το μόνο που κατάφερε ήταν να βυθίσει την οικονομία σε ύφεση πριν από τον κοροναϊό. Και ως πολιτικός απατεώνας συνεχίζει, οδηγώντας τη χώρα σε νέες δεσμεύσεις, τις οποίες θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι πιο αδύναμοι και η μεσαία τάξη» ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ήταν επαρκής

«Στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήταν επαρκής στη Βουλή, γι’ αυτό αποφάσισαν ότι πρέπει οι απαντήσεις του να συμπληρωθούν από γραπτή ανακοίνωση λίγες ώρες μετά το τέλος της συζήτησης» σχολίασε η ΝΔ την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024