Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το debate Τσίπρα και Γεννηματά για την κεντροαριστερά

Το debate Τσίπρα και Γεννηματά για την κεντροαριστερά

Ομοβροντία δηλώσεων από τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ κατά της πρότασης Τσίπρα για debate με Γεννηματά. Αποφασισμένος να φτιάξει έναν «άλλο ΣΥΡΙΖΑ» χωρίς να υπολογίζει τις «αναταράξεις» στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας

Αποφασισμένος να φτιάξει έναν «άλλο ΣΥΡΙΖΑ» χωρίς να υπολογίζει τις «αναταράξεις» στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας και σε αυτό το πλαίσιο έκανε ένα άλμα προς τα εμπρός απευθύνοντας πρόταση στη Φώφη Γεννηματά για ένα debate των δυο τους προκειμένου να συζητήσουν τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Κατηγορηματικό όχι στο debate

Ωστόσο η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα απορρίφθηκε μετά βαΐων και κλάδων από τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς με ομοβροντία παρεμβάσεων των στελεχών του ΚΙΝΑΛ δόθηκε κατηγορηματικά αρνητική απάντηση στην πρόταση Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών χτες ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εμείς καταθέτουμε μια ειλικρινή πρόταση συζήτησης και προγραμματικού διαλόγου πάνω στο τραπέζι. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι αυτές που έφεραν πολλά δεινά στο παρελθόν και ενδεχομένως να φέρουν και στο παρόν και στο μέλλον. Άρα είναι μια ειλικρινής πρόταση – και μιας και δεν έχουμε χρόνο – ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα να οργανώσετε (σ.σ. απευθύνετε στη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη) ένα debate για να τη συζητήσουμε δημόσια».

Τελειωμένα σενάρια

«Τα σενάρια για συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τελειωμένα. Δεν υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο», υπογράμμισαν σήμερα ο Παύλος Χρηστίδης και ο Χρήστος Πρωτόππαπας στην καθιερωμένη μέσω τηλεδιάσκεψης εβδομαδιαία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας ανέφερε μάλιστα ότι είναι προσβλητικό να συνεχίζεται αυτή η συζήτηση και να αναπτύσσονται σενάρια περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν έχουν απαντηθεί αρνητικά, εκτιμώντας πως όσοι τα επαναφέρουν έχουν σκοπιμότητα.

Επίσης τα ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αξιοπιστία και συνέπεια, καθώς κάθε φορά διαψεύδεται από τις εξελίξεις.

Απελπισία

«Καλά κάνει και σκέφτεται με ποιο τρόπο θα επιβιώσει ένα κόμμα που αφού έχασε την εξουσία, έχασε τον βηματισμό του. Υπάρχουν εμφύλιοι σπαραγμοί και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τριχοτομηθεί. Όμως το ταγκό θέλει δύο. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα να αλλάξει τους συντρόφους τους, την κοινοβουλευτική του ομάδα αλλά και όσα έλεγε χθες, για να επιβιώσει» σχολίασε η τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου.

Προσέθεσε, δε, ότι το ΚΙΝΑΛ «αρνήθηκε πολλές φορές τις προτάσεις προσέγγισης. Η απελπισία όμως που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ τον κάνει να πιστεύει ότι η επιμονή θα φέρει αποτέλεσμα».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι τα δύο κόμματα έχουν εντελώς διαφορετικές ιδεολογίες και άφησε αιχμές με βαρύτατους υπαινιγμούς για στελέχη του κόμματός του που μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας αναφορά σε «κάποιους που εξαγοράστηκαν πολιτικά για πολιτικές θέσεις»

«Η δική μου η γενιά έμεινε στα δύσκολα. Και στο 4% και στο 44%. Γιατί δεν είχαμε τις ίδιες πολιτικές απόψεις. Κάποιοι άλλοι που πολιτικά εξαγοράστηκαν για θέσεις, είναι άλλο θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας αναφορικά με την πιθανότητα προγραμματικής συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την πρόσκληση Τσίπρα στη Φώφη Γεννηματά για debate, o Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απάντησε:

«Τα debate θα γίνουν παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών. Αυτά είναι χρήσιμα. Ο κ. Τσίπρας ήταν για πολλά χρόνια στο 4% και εγώ σεβόμουν απόλυτα την αυτονομία. Δεν καταλαβαίνω γιατί τώρα που δίνουμε τη δική μας μάχη γίνεται όλο αυτό. Θα αγωνιστούμε για τις δικές μας αρχές και αξίες».

Άλλο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να τρώει «πόρτα» από το ΚΙΝΑΛ στις προτάσεις διαλόγου και συνεργασίας ωστόσο δείχνει αμετακίνητος να προχωρήσει στη μετάλλαξη και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα το μήνυμά του προς τους διαφωνούντες για το πολιτικό του σχέδιο ήταν σαφές χτες από τους Δελφούς καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να κάνει σαφές πως δεν επιθυμεί την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα της περιόδου του 2010-2014, αλλά την επικύρωση μέσω των συνεδριακών διαδικασιών της κεντροαριστερής ταυτότητας του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010 – 2012, ενηλικιώθηκε σε δύσκολες συνθήκες και σήμερα καταλαμβάνει έναν χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Είναι ένα άλλο κόμμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

Ειλημμένη απόφαση και αναταράξεις

« Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια απόφαση ειλημμένη, δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Όμως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά. Με τις όποιες αναταράξεις, θα προχωρήσουμε και θα πάμε μπροστά».

Σε ένα με δύο χρόνια από σήμερα θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «νέο ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε την εσωκομματική κριτική που δέχεται σε προσωπικές στρατηγικές και όχι σε πολιτικές διαφωνίες κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο «ανθρώπινο» καθώς στα στελέχη που αντιδρούν «υπάρχει μια αγωνία για το τι θα φέρει αυτός ο μετασχηματισμός και αυτή η ανασυγκρότηση του κόμματος».

Κεντροαριστερή ταυτότητα

«Αυτοί που σήμερα μοιάζουν να είναι στα αριστερά μπορεί αύριο να είναι στα δεξιά και αυτοί που είναι στα δεξιά, αύριο να είναι στα αριστερά» ανέφερε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας καθιστώντας σαφές ότι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερο βαρίδι αποτελούν προεδρικά στελέχη που σηκώνουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της Κουμουνδούρου, ενώ την ίδια στιγμή πολύ πιο λελογισμένη κριτική προς την κυβέρνηση ασκούσαν άλλα στελέχη που κατατάσσονται στην αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση το διαρκές φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά αποτελεί μια στρατηγική επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το επίδικο σε αυτή τη φάση δεν είναι η ανταπόκριση της Χαριλάου Τρικούπη αλλά η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σαφώς κεντροαριστερή ταυτότητα που θα επικυρωθεί και εσωκομματικά στο επερχόμενο συνέδριο.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024