Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης - Τσίπρας: Το πλεόνασμα, το Eurogroup και ο ψεύτης

Μητσοτάκης – Τσίπρας: Το πλεόνασμα, το Eurogroup και ο ψεύτης

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε πλεόνασμα 3,5% το 2021 και η κατάθεση του εγγράφου στα πρακτικά που άναψε φωτιές. Τι απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τι υποστήριξε ότι αποφάσισε το Eurogroup

Φωτιές άναψε σήμερα στη βουλή η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα και η κατάθεση στα πρακτικά της βουλής, της απόφασης του Eurogroup, για την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε πλεονάσματα 3,5% για το 2021.

Τα φύτρα της λιτότητας

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αποκάλεσε ψεύτη τον Αλέξη Τσίπρα και τον κάλεσε να απολύσει τους συνεργάτες του που -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- τον παρασύρουν σε τέτοια λάθη.

Κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας  απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και διαβάζοντας ένα χαρτί τόνισε ότι στα συμπεράσματα του Eurogroup του Μαρτίου γίνεται αναφορά σε πλεόνασμα το 2021.  «Το υπογράψατε αυτό;» ρώτησε ρητορικά ο Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας το στα πρακτικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας τόνισε ότι «οι θεσμοί βάλανε μια φύτρα που θα σας λένε ότι δεσμευτήκατε σε πλεόνασμα για το 2021.

Επιπλέον ανέφερε ότι τα συμπεράσματα του Eurogroup δεσμεύουν την κυβέρνηση για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Αυγούστου του 2020.

Η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

«Δηλαδή εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης εσείς δεσμεύεστε ότι θα επανέλθουμε σε πλεονάσματα το 2021 και δεσμεύεστε ότι θα αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας την 1η Αυγούστου του 2020. Με συγχωρείτε δηλαδή, αλλά αν αυτά τα φέρατε εδώ για να πανηγυρίσετε, αυτό το χαρτί εδώ, η απόφαση του Eurogroup που εκδόθηκε προχτές, δεν είναι για να πανηγυρίσουμε αλλά για να μπούμε σε βαθύ στοχασμό για το τι μέλει γενέσθαι, το τι έρχεται και σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και σε ότι αφορά όμως… Ξέρετε όμως τι σημαίνει επαναφορά σε πλεονάσματα, όταν εσείς λέτε ότι θα έχουμε έλλειμμα το 2020;» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Δεκέμβριος 2020 ή Απρίλιος 2021

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τις κυβερνητικές προβλέψεις για έλλειμμα 4,7% φέτος και αναρωτήθηκε «πόσο πρέπει να έχουμε ανάπτυξη για να πάμε σε πλεονάσματα το 2021;» για να προσθέσει πως αυτό σημαίνει ότι «αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε σε μια διαπραγμάτευση εν μέσω βαθιάς ύφεσης για το πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό του ΑΕΠ των δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας που θα ξαναφέρετε, τον Απρίλιο του ’21, όταν θα συζητάτε για μεσοπρόθεσμο ή το Δεκέμβριο του ’20 όταν θα συζητάτε τον προϋπολογισμό».

«Αυτή είναι η εικόνα, γιατί την ωραιοποιείτε;», συνέχισε, σχολιάζοντας: «Εκτός αν έχετε σκοπό να δραπετεύσετε, να πάτε σε εκλογές πριν να έρθουν τα μαντάτα για λουκέτα, ύφεση και ανεργία». «Πηγαίνετε να δείτε τι έχετε να πάθετε», πρόσθεσε.

Προβλέψεις και εκτιμήσεις

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αντέδρασε εντονότατα στα όσα υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το Eurogroup.

«Για να δούμε τι καταθέσατε στα πρακτικά και τι είπε το Eurogroup που εσείς επικαλεστήκατε και είπατε ότι δεσμευτήκαμε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για το 2021» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Αναφέρει ότι οι προβλέψεις του Eurogroup εκτιμούν ότι θα επιστρέψουμε σε πλεόνασμα το 2021. Υπάρχει και μια πρόταση ακόμα: Έρχεται το Eurogroup και επιβεβαιώνει ότι ο κανόνας αυτός αν υπάρξει ανάγκη δεν θα ισχύσει».

Ακόμα και ο Κοτζιάς σας λέει ψεύτη

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους και υποστήριξε απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα:

«Έρχεστε εδώ και λέτε για μια ακόμα φορά ψέματα. Και μετά αναρωτιέστε γιατί σας λέει όλος ο κόσμος ψεύτη. Ακόμα και ο κ. Κοτζιάς ψεύτη σας λέει. Ντροπή σας. Ή θα απολύσετε τους συνεργάτες σας που σας οδηγούν σε τέτοια λάθη ή είστε ένας ψεύτης. Μην καταθέτετε έγγραφα κ. Τσίπρα πιάνεστε συνεχώς ψευδόμενος».

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024