Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το παράδειγμα του Σωτήρη Τσιόδρα

Το παράδειγμα του Σωτήρη Τσιόδρα

Το μοντέλο του Εντεταλμένου Συμβούλου θα μπορούσε μετά την επιτυχία Τσιόδρα να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της κυβερνητικής εντολής και έργου

Οι επιδημιολόγοι που με τον ένα ή άλλο τρόπο βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή της μάχης με τον φονικό ιό Covid-19 έγιναν απρόσμενα star performers εν μέσω πανδημίας. Ο Will Kitchens είναι ο συγγραφέας ενός δισέλιδου αφιερώματος στα Πρόσωπα που αναδείχθηκαν μέσα από τον ρόλο τους (σύμβουλοι κυβερνήσεων, επικεφαλής οργανισμών και κέντρων κ.α) στο περιοδικό Monocle. Ο Kitchens, που εργάζεται στο γραφείο που διατηρεί το περιοδικό του Tyler Brule στο Τορόντο του Καναδά, επιλέγει 10 Πρόσωπα – stars performers μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Σωτήρης Τσιόδρας. Το κείμενο κάτω από το σκίτσο του καθηγητή είναι ένας ύμνος στα προτερήματα του πέραν του επιβλητικού 95 % της αποδοχής του. Το βασικό εξ αυτών, το ξεκάθαρο μήνυμα που περνούσε στους πολίτες μαζί με μια υπεύθυνα καθησυχαστική νότα.  Δεν ήταν ο από καθέδρας διδάσκαλος αλλά ο φίλος, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που αδιαφορούσε για την προσωπική του εικόνα. Όπως γράφει ο Kitchens ο Τσιόρδας ήταν σχεδόν διαρκώς χωμένος μέσα στις σημειώσεις του.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας μας αποχαιρέτησε, δίνοντας και από την δική του σκοπιά το σύνθημα της επανεκκίνησης αλλά με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Δίχως άλλο, το υποδειγματικό παράδειγμα της παρουσίας του δεν πρόκειται να ξεχαστεί καθώς αποτελεί μια ακριβή παρακαταθήκη για την νέα φάση της ζωής μας.

Το υποδειγματικό παράδειγμα διαχείρισης μιας κρίσης που αναδείχθηκε έχει και πολλαπλά οφέλη για όλους – για την πολιτική και τους πολιτικούς, για τους πολίτες και την κοινωνία.

Εξηγούμαι για την αποφυγή δυσάρεστων παρανοήσεων… Ο καθηγητής Τσιόδρας με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λειτούργησε ως ένας Εντεταλμένος Σύμβουλος σε μια επιχείρηση του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα. Το τι οφείλει να κάνει στη βάση της εντολής και των εξουσιοδοτήσεων του είναι πάνω κάτω γνωστό στον κόσμο της αγοράς αλλά και όχι μόνο. Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος, ο αποκλειστικά αρμόδιος για ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα στη βάση μιας επίσημης εντολής. Με άλλα λόγια, έχει όλη την εξουσία  να φέρει εις πέρας την αποστολή που του έχει ανατεθεί.

Το μοντέλο του Εντεταλμένου Συμβούλου θα μπορούσε μετά την επιτυχία Τσιόδρα να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της κυβερνητικής εντολής και έργου. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να δουλέψει μαζί με έναν αριθμό Εντεταλμένων Συμβούλων για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η αξιοποίηση αυτού του μοντέλου ενδεχομένως να επηρεάζει και την μορφή ενός κλασικού υπουργικού συμβούλου. Έτσι, αντί να έχουμε μια πληθώρα υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων θα μπορούσαμε να «μεταφερθούμε» σε ένα ευέλικτο και σχετικά ολιγάριθμο κυβερνητικό σχήμα με τους απολύτως απαραίτητους στους κυβερνητικούς θώκους.

Επιπλέον, δίπλα στο υποδειγματικό παράδειγμα Τσιόρδα στάθηκε και το εξίσου υποδειγματικό παράδειγμα Χαρδαλιά. Ο παλιός αυτοδιοικητικός πέτυχε ως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και εν μέσω πανδημίας ανυψώθηκε σε υφυπουργό. Καλός και έμπειρος γνώστης του αντικειμένου ήρθε για να προσθέσει αξία στη διαχείριση ενός κρίσιμου ζητήματος (η σχέση των πολιτών με τη δημόσια υγεία) και να αφήσει παρακαταθήκη για το μέλλον.

Από την αναφορά των υποδειγματικών παραδειγμάτων προκύπτει και κάτι άλλο, πολύ ενδιαφέρον για όλους μας. Στη πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των συνεπειών του Covid -19 βρέθηκαν ο καθηγητής Τσιόδρας, ο αυτοδιοικητικός Χαρδαλιάς, ο έμπειρος Κοντοζαμάνης, ο αποτελεσματικός Παπαθανάσης. Και δικαίως. Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί γενικής χρήσης υποχρεώθηκαν να κάνουν ένα βήμα πίσω… Στην μετά Covid-19 εποχή ο πολιτικός που φέρνει μαζί του την σοδειά των σταυρών του και την διάθεση του να είναι σε πρώτη ζήτηση για την κάμερα δεν είναι και απολύτως απαραίτητος.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024