Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κουλτούρα της επένδυσης

Η κουλτούρα της επένδυσης

Ενα νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής έξυπνων μετρητών φυσικού αερίου θεωρείται στα ελληνικά δημόσια πράγματα χαμηλότερης αξίας από ένα νέο καφέ ιδιοκτησίας μιας τηλεπερσόνας

Ίσως δεν βρέθηκε καν χρόνος ολίγων λεπτών ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα, ξαπλώστρες και πεζοδρόμους με συνωστισμό και ποτό στο χέρι για να προβληθεί μια επένδυση που όχι μόνο δεν ζητά λεφτά για επιδότηση αλλά δίνει και σε μια περιοχή της ελληνικής περιφέρειας έσοδα στα δημόσια ταμεία, δουλειές στην τοπική αγορά, εισοδήματα και θέσεις εργασίες σε ντόπιους.

Στην ελληνική τηλεόραση όπου κυριαρχούν πάσης φύσεως μοντέλα συνδυασμένα με συνταγές μαγειρικής που ξεχωρίζουν συστατικά όπως το ζαρζαβατικό παστινάκι μαζί με τις αγκινάρες Ιερουσαλήμ, η ανάδειξη και η προβολή μιας παραγωγικής επένδυσης αποτελεί εξ αρχής μια «χαμένη υπόθεση». Με άλλα λόγια, είναι από τα πράγματα που δεν «πουλάνε» συγκριτικά με τον έρωτα του Μπέλλου με το Μαράκι, τις διαφορετικές αμφιέσεις του Λάκη Γαβαλά, τις απαντήσεις των φοιτητών στις ερωτήσεις στο τηλεπαιχνίδι που παρουσιάζει η αγαπητή Ζέτα Μακρυπούλια.  Στο σημείο αυτό αξίζει μια στάση δευτερολέπτων. Σε ένα από τα επεισόδια του τηλεπαιχνιδιού της Ζέτας οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πουν ονόματα νυν και πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας – μπορείτε άνετα να φανταστείτε το τι συνέβη…

Με τούτα και με κείνα θα ήταν μάταιο να ρωτήσω (έστω για την τιμή των όπλων) αν κανείς σε αυτή την έρημη χώρα έμαθε για την νέα επένδυση μιας πολυεθνικής στη Κορινθία.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η περί ης ο λόγος, «Landis+Gyr», είναι μια πολυεθνική με καταγωγή την Ελβετία όπου για 100 και πλέον χρόνια αποτελεί μια ηγέτιδα δύναμη της παγκόσμιας αγοράς με ιδιαίτερο αντικείμενο τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας που βρίσκεται από χρόνια με παραγωγική παρουσία και στην Ελλάδα.

Με πωλήσεις 1,8 δις $, λειτουργεί ήδη εργοστάσιο στην Κόρινθο με 500 εργαζόμενους και 90% εξαγωγές. Η νέα μονάδα παραγωγής μετρητών φυσικού αερίου που θα απασχολήσει άλλους 170 εργαζόμενους, αξίζει να σημειωθεί ότι επιλέχθηκε τελικά να γίνει στην Ελλάδα, αντί της Ρουμανίας, όπως ήταν η αρχική απόφαση της εταιρείας.

Μόνο από αυτό το απόσπασμα προκύπτουν δύο πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Το ένα είναι ότι στην περιοχή της Κορινθίας έχει τη βάση της παραγωγικής της δραστηριότητα μια εξαγωγική δύναμη. Ανεξαρτήτως της καταγωγής αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των μετόχων της η συνεχής, απρόσκοπτη λειτουργία μιας εξαγωγικής δύναμης έχει πολλαπλή προστιθέμενη αξία να προσφέρει στη περιοχή αλλά και στη χώρα. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την απόφαση  της διευθυντικής ομάδας της πολυεθνικής επιχείρησης η νέα επένδυση να γίνει στην Ελλάδα αντί της Ρουμανίας που είχε επιλεγεί ως τόπος εγκατάστασης σε αρχικό επίπεδο.

Αν κανείς αποφασίσει να «ξύσει» την επιφάνεια του αδιαπέραστου πολλές φορές τείχους του «Όλα καλά καμωμένα» και του «Τι τα θες και τα ψάχνεις» θα αντιληφθεί ότι σε αυτόν εδώ τον τόπο απουσιάζει μια καλά δομημένη και με παράδοση δεκαετιών «κουλτούρα παραγωγής, κουλτούρα επένδυσης».

Έτσι, ένα νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής έξυπνων μετρητών φυσικού αερίου θεωρείται στα ελληνικά δημόσια πράγματα χαμηλότερης αξίας από ένα νέο καφέ ιδιοκτησίας μιας τηλεπερσόνας όπου στη πόρτα θα βρίσκεται ένα μοντέλο με το δωδεκάποντο στο πόδι… Επιχειρηματίας και ο ένας, επιχειρηματίας και ο άλλος!

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι αν όλα αυτά μπορούν να αρχίζουν να αλλάζουν. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στο βαθμό που μπορεί να αλλάξουμε τον τρόπο αλλά και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης των νέων στη χώρα μας – ήδη από το νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Όταν με το καλό μαζί με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τις ξένες γλώσσες τους μαθαίνουμε καλά ελληνικά, λογοτεχνία και Ιστορία σαν ένα παραμύθι της γιαγιάς… Τότε, υπάρχει περίπτωση να γνωρίζουν και ονόματα Προέδρων της Δημοκρατίας εκτός από τους σεφ με τα τατουάζ!

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024