Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπό πίεση το ΚΙΝΑΛ: Άνοιγμα Μητσοτάκη στο κέντρο και Τσίπρα στη σοσιαλδημοκρατία

Υπό πίεση το ΚΙΝΑΛ: Άνοιγμα Μητσοτάκη στο κέντρο και Τσίπρα στη σοσιαλδημοκρατία

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ καθώς δέχεται επιθέσεις φιλίας από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παράλληλα φοβάται σχέδια «αποστασίας» στελεχών του προς τη ΝΔ, εν μέσω σεναρίων –τα οποία επισήμως η κυβέρνηση διαψεύδει- για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ καθώς δέχεται επιθέσεις φιλίας από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παράλληλα φοβάται σχέδια «αποστασίας» στελεχών του προς τη ΝΔ, εν μέσω σεναρίων –τα οποία επισήμως η κυβέρνηση διαψεύδει- για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές.

Δεν εκβιάζεται, δεν εκφοβίζεται

Πάντως η Φώφη Γεννηματά φρόντισε εμμέσως πλην σαφώς να διαμηνύσει πως απορρίπτει κάθε ιδέα προσέγγισης με το ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρωί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν έχασε ευκαιρία να προχωρήσει σε προσωπική δήλωση πως το κόμμα της θα υπερψηφίσει στη βουλή τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην υπόθεση της Novartis,

Η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε μάλιστα ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός της.

Χρησιμοποιώντας μια ρητορική με πολλά υπονοούμενα για την τρέχουσα πολιτική περίοδο η κα Γεννηματά ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ «δεν εκβιάζεται και δεν εκφοβίζεται» και μίλησε για «πολυπλόκαμο παραδικαστικό κύκλωμα, το οποίο γεννήθηκε από τα σπλάχνα μέρους της Δεξιάς, αλλά το στήριξε και το καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Οι επιθέσεις φιλίας

Ουσιαστικά η τοποθέτηση αυτή της Φώφης Γεννηματά είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο μπρα ντε φερ με τον Αλέξη Τσίπρα οποίος ενόψει των σεναρίων για πρόωρες εκλογές έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις φιλίας προς το ΚΙΝΑΛ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενόψει της επικαιροποίησης του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας έκλεισε για ακόμα το μάτι προς την Χαριλάου Τρικούπη.

«Δεν μπορώ να πω ότι μας αφήνει αδιάφορους η νέα ρητορική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ για μια Σοσιαλδημοκρατία απαλλαγμένη από τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές προσεγγίσεις.

Μια τέτοια Σοσιαλδημοκρατία θα είναι πράγματι χρήσιμη και στην Ευρώπη αλλά προφανώς και στην Ελλάδα. Ώστε, σε μια προγραμματική πορεία συγκλίσεων με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας, να διαμορφωθούν οι όροι ενός εναλλακτικού δρόμου απέναντι στη συντήρηση και τον νεοφιλελευθερισμό.

Στην Ευρώπη ήδη ανιχνεύουμε αυτούς τους όρους, συνεργαζόμενοι με δυνάμεις της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας. Γιατί όχι και στην Ελλάδα, αν πραγματικά την εννοούν αυτή τη νέα ρητορική;» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μονόπλευρο φλερτ

Το φλερτ μπορεί να είναι μονόπλευρο δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης μιλώντας για σοβαρές διαφορές που χωρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ. «Αν θέλουν να προχωρήσουν με το Κίνημα Αλλαγής κάποια στιγμή, αυτοί (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) θα πρέπει να κάνουν πάρα πολύ μεγάλα βήματα» ανέφερε ο κ. Καμίνης.

Την ίδια ώρα το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται εν μέσω επιθέσεων από κύκλους που απηχούν και την κυβέρνηση.

Το βασικό σημείο για το οποίο μέμφονται τη Φώφη Γεννηματά είναι πως έχει κλιμακώσει τις αντιπολιτευτικές της αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και προς σ’ αυτή την κατεύθυνση της χρεώνουν πως με τον ένα τον άλλο τρόπο στρίβει το τιμόνι του ΚΙΝΑΛ προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχέδιο αποστασίας και προβοκάτσιας

Κορυφαίο δε, επεισόδιο ήταν η προ ημερών καταγγελία του ΚΙΝΑΛ κατά του πρωθυπουργού στον οποίο χρέωσαν σχέδιο αποστασίας και προβοκάτσιας με αφορμή δημοσιεύματα που ήθελαν διεύρυνση της κυβέρνησης ενόψει ανασχηματισμού με εν ενεργεία αλλά και πρώην βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Πάντως στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει μια σχετική αμηχανία και κυρίως ένας προβληματισμός για το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαψεύδει οποιαδήποτε σενάρια πολιτικών πρωτοβουλιών.

Μάλιστα για τη Χαριλάου Τρικούπη αυτές οι πρωτοβουλίες φαντάζουν απολύτως λογικές για να αναληφθούν από τον πρωθυπουργό σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που έχουν τροποποιήσει τα πολιτικά δεδομένα σε σχέση με την προ της πανδημίας κατάσταση.

Άλλωστε το ΚΙΝΑΛ δεν χάνει ευκαιρία να χρεώνει στο μέγαρο Μαξίμου τις διαρροές για σενάρια πρόωρων εκλογών.

Όχι εν θερμώ

Σήμερα και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διέψευσε το σενάριο των πρόωρων εκλογών, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό είναι προσωπική του άποψη, ενώ για τον ανασχηματισμό είπε πως πρέπει να γίνεται σε ουδέτερο χρόνο και όχι εν θερμώ.

Η αυτόνομη πορεία

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο ενδιάμεσο μιας δικομματικής αντιπαράθεσης όπου από τη μία πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πραγματοποιήσει μια εκ νέου διεύρυνση στο κέντρο και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συσφίξει τις σχέσεις του με την σοσιαλδημοκρατία, είτε ως έναν εν δυνάμει κυβερνητικό σύμμαχο, είτε καταλαμβάνοντας πλήρως το χώρο της κεντροαριστεράς, τον οποίο εν μέρει εξακολουθεί να εκφράζει και το ΚΙΝΑΛ.

Αυτό δημιουργεί συνθήκες πίεσης και προς ώρας η καταφυγή του ΚΙΝΑΛ είναι η επίκληση των συνεδριακών του αποφάσεων για αυτόνομη πορεία.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024