Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η καραντίνα έφυγε, η εσωστρέφεια επιστρέφει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Η καραντίνα έφυγε, η εσωστρέφεια επιστρέφει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Η πανδημία μπορεί να έχει στρέψει την προσοχή στην υγειονομική κρίση και κατ’ επέκταση στην επερχόμενη ύφεση και τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αυτή επιφέρει ωστόσο οι πολιτικές διεργασίες είναι παρούσες όπως τα υπόγεια ρεύματα. Το άγχος της Γεννηματά για το ποιος είναι ο εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας και το άδειασμα στο Ρέππα. Τα φίλια πυρά σε Πολάκη και Σκουρλέτη στο ΣΥΡΙΖΑ

Η πανδημία μπορεί να έχει στρέψει την προσοχή στην υγειονομική κρίση και κατ’ επέκταση στην επερχόμενη ύφεση και τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αυτή επιφέρει ωστόσο οι πολιτικές διεργασίες είναι παρούσες όπως τα υπόγεια ρεύματα.

Η σύγκλιση φέρνει …εσωστρέφεια

Μπορεί για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα προβλήματα της διαχείρισης της κρίσης να είναι μπροστά ωστόσο δεν υπολείπονται εσωτερικών προβλημάτων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για τους καλά γνωρίζοντες τις παρασκηνιακές διεργασίες μπορούν να διακρίνουν κάτω από τα ραντάρ των εξελίξεων πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ βρίσκονται με τον έναν τον άλλο τρόπο μπροστά σε μια κρίση εσωστρέφειας.

Μάλιστα αυτή η κρίση εσωστρέφειας έχει έναν κοινό παρονομαστή. Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να δημιουργούν συνθήκες που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν και απαρχή προγραμματικών συγκλίσεων αλλά ταυτόχρονα αυτές οι εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια εσωκομματικές αντιθέσεις και φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό του κάθε κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν να διεμβολίσουν το χώρο της κεντροαριστεράς απευθύνοντας κάλεσμα «προοδευτικής συνεργασίας» ενώ η Φώφη Γεννηματά και οι πέριξ αυτής στο ΚΙΝΑΛ απαντούν πως είναι οι μόνοι αυθεντικοί εκφραστές της σοσιαλδημοκρατίας και πως είναι δεδομένη η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής.

Το συνέδριο αποφάσισε αυτονομία

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σήμερα το θέμα αυτό επανήλθε με σφοδρότητα στην επιφάνεια καθώς τόσο σε συνέντευξή της η Φώφη Γεννηματά το ανέδειξε, ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης άδειασε το Δημήτρη Ρέππα ο οποίος έχει τοποθετηθεί δημοσίως θεωρώντας ως αναπόφευκτο το άνοιγμα ενός διαλόγου του ΚΙΝΑΛ με το ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα τόσο ο κ. Χρηστίδης, όσο και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης γραμματέας του ΚΙΝΑΛ κατέφυγαν στην επίκληση των αποφάσεων του συνεδρίου του κόμματος για να αντιταχθούν στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει μία συλλογική απόφαση Συνεδρίου η οποία, καταστατικά, για το Κίνημα Αλλαγής είναι ανώτερη από οποιαδήποτε άλλη απόφαση και η οποία μιλάει για την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Αντιλαμβάνομαι ότι ο καθένας μπορεί να έχει την προσωπική του άποψη, αλλά όταν ο χώρος δεσμεύεται από συλλογικές αποφάσεις, αυτές τηρούνται χωρίς καμία
αμφισβήτηση και χωρίς καμία αμφιβολία. Αυτό σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής προχωράει απόλυτα αυτόνομο, καθαρά» τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

«Η περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια καμένη υπόθεση. Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής έχει αποφασιστεί κι επικυρωθεί από το Συνέδριο και δεν αλλάζει» ήταν η φράση του κ. Χρηστίδη όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ρέππα.

Ο προοδευτικός πόλος

«Οι δύο πόλοι είναι η σοσιαλδημοκρατία, ο προοδευτικός πόλος που εκφράζουμε εμείς με τη συνολική μας στάση σε όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης και είναι ολοφάνερο πια πως μόνο από τη σοσιαλδημοκρατία μπορούν να έρθουν απαντήσεις μέσα από ένα ισχυρό και καλά οργανωμένο κράτος. Η αγορά δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα της πανδημίας» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά εγκαλώντας τόσο τη ΝΔ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ για «κοκορομαχίες».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ρέππας έχει μεν τη δική του αυτόνομη παρουσία ωστόσο βρίσκεται πολύ κοντά στο Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα δεν τυχαίο ότι ο πρώην υπουργός τόνισε πως η συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ ήταν τραυματική.

Πάντως η προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά το τελευταίο διάστημα να κάνει πιο διακριτή την παρουσία του ΚΙΝΑΛ έναντι της ΝΔ και να θωρακιστεί από όσους την κατηγορούσαν για διμέτωπο, έχει οδηγήσει σε παρασκηνιακές βολές εναντίον της πως σύρεται από την τακτική του Αλέξη Τσίπρα.

Άθροισμα ομάδων

Την ίδια ώρα το σκηνικό στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλύτερο.

Όπως φαίνεται μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες στελεχών δρουν αυτόνομα και με τη δική της ατζέντα η καθεμιά χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να είναι σαφές το διακύβευμα αυτών των αντιθέσεων.

Το τελευταίο διάστημα ο Πάνος Σκουρλέτης έγινε στόχος αρκετών μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε σε δημόσια αντιπαράθεση με τον εκδότη της φιλικής στο ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδας «Documento».

Σε αντίθεση με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ που κατά το παρελθόν ενεπλάκη σε αντιπαραθέσεις με τον κ. Τσίπρα γύρω από το χαρακτήρα τη διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης ο οποίος ανήκει στην προεδρική ομάδα και αποτελεί ένα από τα στηρίγματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εσχάτως έγινε στόχος των ίδιων εκείνων κέντρων -που κινούνται στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ και κάποτε έβαλλαν κατά του Πάνου Σκουρλέτη για να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα!

Ομολογουμένως οι εσωκομματικές εξελίξεις σε αυτή τη φάση φαντάζουν δυσανάγνωστες.

Το βέβαιο είναι πάντως πως οι μουρμούρες δεν έλειψαν από το ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθούσε την περίοδο του «Μένουμε Σπίτι».

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μάλιστα κλήθηκε αρκετές φορές να απαντήσει σε αυτό το θέμα. Από την άλλη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα, εν μέσω καραντίνας και περιοριστικών μέτρων δίχασε κυριολεκτικά την Κουμουνδούρου με φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους.

Ο άγνωστος χ

Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή σε συνθήκες κρίσης, ύφεσης και μνημονίων μπορεί να φέρνει τη ΝΔ μπροστά στον κίνδυνο μιας κυβερνητικής διαχείρισης που θα έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά από την άλλη μεριά η αδυναμία διατύπωσης μιας σαφούς εναλλακτικής στρατηγικής έναντι της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ βάζει τα δύο αυτά κόμματα σε αναζήτηση.

Τα πράγματα δε, περιπλέκονται καθώς παραμένει άγνωστος χ, ο χρόνος των εκλογών…

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024