Σε κλειστές πόρτες φαίνεται να προσέκρουσε το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στην Φώφη Γεννηματά από το βήμα της βουλής και το ΚΙΝΑΛ για την «προοδευτική συνεργασία» που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και των εκλογών με την απλή αναλογική.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας αναφέρθηκε στην ανάγκη να «να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που στο προοίμιο του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών. Και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο».

Προοδευτική συνεργασία στις εκλογές

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές,
αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη».

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το χτεσινό κάλεσμά του προς τη Χαριλάου Τρικούπη για την δημιουργία μιας «κυβερνητικής προοδευτικής συνεργασίας» το οποίο άλλωστε είναι και συλλογική απόφαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και επικυρώθηκε χτες από το πολιτικό συμβούλιο στον απόηχο των σεναρίων για πρόωρες εκλογές ως αναπόφευκτες από την κρίση, την ανεργία, την ύφεση και τα λουκέτα που φέρνει ο κοροναϊός.

Προσοχή στις διάφορες απομιμήσεις της σοσιαλδημοκρατίας

Ωστόσο η Φώφη Γεννηματά κράτησε αποστάσεις ασφαλείας και στο κλείσιμο της ομιλίας της στη βουλή και άφησε αιχμές κατά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Για μας τους Σοσιαλιστές είναι φανερό ότι μέσα από αυτή την κρίση, δικαιώνονται αρχές και αξίες και για αυτούς παρουσιάζονται διάφορες απομιμήσεις . Προσοχή λοιπόν στους μιμητές από συμφέρον που κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, που φαίνεται όμως μέσα στις πολιτικές τους».

Αναλυτικότερα πάντως η κα Γεννηματά άσκησε κριτική και στη ΝΔ και τη συντηρητική παράταξη, δείχνοντας ότι θέλει να πορευτεί το ΚΙΝΑΛ στην κατεύθυνση της αυτόνομης πορείας κρατώντας αποστάσεις τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την κυβέρνηση.

Ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατά το κλείσιμό της ομιλίας της στη βουλή:

Οι συντηρητικοί και οι λάτρεις της αγοράς

«Κάθε μεγάλη δοκιμασία, κάθε κρίση, μετράει το μπόι του καθενός μας. Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε έναν δικό μας δρόμο. Της προοδευτικής αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη η χώρα. Που στηρίζει όσα θετικά γίνονται, προτείνει όσα πρέπει να γίνουν, ασκεί κριτική σε αδικίες και αστοχίες, προστατεύει τα συμφέροντα των μη προνομιούχων, των εργαζομένων, των αδυνάμων. Δεν μπορεί να πληρώσουν πάλι το μάρμαρο. Αυτό είναι το πολιτικό μας DNA. Η επιστροφή στην καθημερινότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες αλλαγές που δημιούργησε η κρίση. Το πως θα προσδιοριστούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει ριζικά. Βιώνουμε ένα βίαιο τεχνολογικό μετασχηματισμό, που έχει οφέλη αλλά έχει και κόστη. Μεγαλώνει τις ανισότητες ακόμη και μέσα στις ανεπτυγμένες χώρες».

«Για τους συντηρητικούς , η απάντηση φαίνεται να είναι η ίδια. Επιστροφή στην κανονικότητα της λιτότητας με λατρεία της αγοράς. Οι λαϊκιστές, σε αμηχανία και απόγνωση θα καλλιεργήσουν τον απομονωτισμό, τον εθνικισμό».

Αναβαθμίζεται ο ρόλος του κράτους

«Για μας τους Σοσιαλιστές είναι φανερό ότι μέσα από αυτή την κρίση, δικαιώνονται αρχές και αξίες και για αυτούς παρουσιάζονται διάφορες απομιμήσεις . Προσοχή λοιπόν στους μιμητές από συμφέρον που κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, που φαίνεται όμως μέσα στις πολιτικές τους».

Αναβαθμίστηκε ο ρόλος του κράτους, όλοι πια αναγνωρίζουν τη σημασία του να προστατεύσει τον πολίτη από τους κινδύνους, να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία. Δεν είναι πια το κράτος που δαιμονοποιείται για όλα τα δεινά, αλλά αυτό που καθοδηγεί τα βήματα των κοινωνιών στο τεντωμένο σχοινί ενός αβέβαιου μέλλοντος. Αβέβαιο, έλεγε ο Γεώργιος Γεννηματάς, είναι το μέλλον γι’ αυτούς που δεν προσβλέπουν. Και εμείς και προσβλέπουμε και προβλέπουμε και δουλεύουμε γι’ αυτό το μέλλον.

Επιστρέφει μια νέα σοσιαλδημοκρατία

Επιστρέφει μια νέα σοσιαλδημοκρατία, έξυπνη, ευέλικτη, ανθρώπινη και αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό και να επικεντρωθεί επιτέλους στα μεγάλα “θέλω” της ζωής των πολιτών: υγεία, παιδεία, εργασία, περιβάλλον. Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
Να είστε βέβαιοι ότι η Παράταξη της Αλλαγής που έχει κάνει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις πάνω στις οποίες στηριζόμαστε και σήμερα θα βγει δικαιωμένη και
πιο ισχυρή. Για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά, για να μη μείνει κανείς πίσω, για να γράψουμε μαζί ένα νέο συμβόλαιο με το λαό».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο