H σημερινή μέρα ανήκει δικαιωματικά στην Ελλάδα. Τα φώτα όλων των διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι από το πρωί στραμμένα στη χώρας μας παρακολουθώντας πολύ στενά το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων μετά το lockdown και ιδιαίτερα της Ακρόπολης

H σημερινή μέρα ανήκει δικαιωματικά στην Ελλάδα. Τα φώτα όλων των διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι από το πρωί στραμμένα στη χώρας μας παρακολουθώντας πολύ στενά το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων μετά το lockdown και ιδιαίτερα της Ακρόπολης.

Οι διθυραμβικές κριτικές, οι έπαινοι και τα μπράβο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για του γρήγορους χειρισμούς στην πανδημία του κοροναϊού, έδωσαν εδώ και λίγες μέρες τη θέση τους σε άρθρα που προέτρεπαν ευρωπαϊούς αλλά και μη πολίτες να επισκεφτούν το καλοκαίρι την Ελλάδα.

Η χώρας μας χαρακτηρίζεται από τις πλέον ασφαλείς για διακοπές μετά την άρση των μέτρων απαγόρευσης και όπως όλα δείχνουν έστω και τώρα ο τουρισμός θα καταφέρει να σώσει την παρτίδα.

Όλη αυτή η επιβράβευση του ξένου τύπου επισφραγίστηκε σήμερα με το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων. Το υπουργείο Πολιτισμού είχε από χθες ανακοινώσει ότι για μισή ώρα ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης θα ήταν προσβάσιμος μόνο από δημοσιογράφους και ξένα δίκτυα εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος.

Ούτε όμως η κ. Μενδώνη είχε φανταστεί ότι η Ακρόπολη λουσμένη στον ήλιο θα ήταν μεγάλο θέμα σε όλα τα ειδησιογραφικά πρακτορεία με δεκάδες βίντεο και φωτογραφικό υλικό να δείχνουν τα αυστηρά μέτρα που τηρήθηκαν με ευλάβεια αλλά και τους επισκέπτες να θαυμάζουν το αξεπέραστης ομορφιάς μνημείο.

Αποστάσεις ασφαλείας, αναμονή σε συγκεκριμένα σημεία με σήμανση και χρήση μάσκας τηρήθηκαν από ξεναγούς και τουρίστες και έτσι η πρώτη αυτή δύσκολη μέρα κύλησε χωρίς δυσκολίες.

Συμβολική επίσκεψη Σακελλαροπούλου στον Ιερό Βράχο

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια άκρως συμβολική κίνηση επέλεξε σήμερα το πρωί να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Με στίχο του Σεφέρη αλλά και αναφορά στην ψηφιακή εποχή η κ. Σακελλαροπούλου ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο μνημείο.

Η ίδια, τονίζοντας ότι σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, στάθηκε στον συμβολισμό της ημέρας. «Από τη μία ο ‘ψηφιακός’ εορτασμός της ημέρας, όπως τον αποφάσισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων προσαρμοζόμενο στις εξαιρετικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι και από την άλλη η ελεύθερη περιήγηση στους ανοικτούς και επισκέψιμους τόπους, που σφράγισε η ιστορία και η τέχνη των προγόνων μας. Είναι μια γόνιμη συμπόρευση διότι χάρη στις νέες τεχνολογίες μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα και αντικείμενα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα μπορούμε με τον παραδοσιακό τρόπο να επικοινωνούμε και να αλληλεπιδρούμε με τα τεκμήρια του παρελθόντος».

Την πρόεδρος της Δημοκρατίας ξενάγησε στην Ακρόπολη η υπουργός Πολιτισμούς Λίνα Μενδώνη δίνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το έναυσμα για την έναρξη των επισκέψεων.

«Επισκέφθηκα πριν από λίγο με την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη την Ακρόπολη, αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, το κάλλος και η αρμονία του οποίου έχουν εμπνεύσει και θα συνεχίζουν εσαεί να εμπνέουν ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας τελειώνοντας και συνέχισε: «Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο, όπως στον στίχο του Γιώργου Σεφέρη. Και με τη φροντίδα στα μοναδικά πολιτιστικά μας μνημεία, με την αγάπη και την αναγνώριση στη διαιώνια αξία τους -και την αυστηρή, βέβαια, τήρηση των υγειονομικών μέτρων- θα σηκωθούμε  όλοι μαζί λίγο ψηλότερα».

Reuters: Η Ακρόπολη λάμπει

Στην άρση των μέτρων απαγόρευσης και στα λιγοστά κρούσματα κοροναϊού που έχει η Ελλάδα αναφέρεται για ακόμη μια φορά δημοσίευμα του Reuters.

Με αφορμή το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων το πρακτορείο τονίζει την λάμψη της Ακρόπολης αλλά και την ευκαιρία που έχουν πια Αθηναίοι και τουρίστες να επισκεφθούν αξιοθέατα, μνημεία και παραλίες.

«Εργάτες που φορούσαν μάσκες και προστατευτικά προσώπου βρίσκονταν στο χώρο για να ενημερώσουν τους λίγους ξένους τουρίστες για τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, οι οποίοι απαιτούν από τους επισκέπτες να παραμένουν σε απόσταση 1,5 μέτρων» σημειώνει το δημοσίευμα, το οποίο συνοδεύεται και από βίντεο, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στα μέτρα προστασίας που είναι απαραίτητα και τηρήθηκαν κατά την παραμονή επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο.

Αποκλειστική ξενάγηση για το ABC

Λίγες ώρες πριν το επίσημο άνοιγμα, το αμερικανικό δίκτυο ABC είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Μετά την απίστευτη επιτυχία της στην καταπολέμηση του κορονοϊού, η Ελλάδα ανοίγει και πάλι τους εμβληματικούς αρχαιολογικούς της χώρους» μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο μέσω του ανταποκριτή του Τζέιμς Λόνγκμαν.

«Είχα την εξαιρετική τιμή να μου κάνει μια περιήγηση του Παρθενώνα η Λίνα Μενδώνη, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού», γράφει αυτός ο τελευταίος στο Twitter συμπληρώνοντας: «Είχαμε όλο το μέρος δικό μας τη νύκτα, πριν ανοίξει και πάλι έπειτα από εβδομάδες lolckdown. Σου κόβεται η ανάσα, ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα».

AFP: «Πολύτιμο επίτευγμα»

Στα δεκάδες πολιτιστικά μνημεία που έχει η χώρας μας αναφέρθηκε και ο ανταποκριτής του AFP στην Ελλάδα τονίζοντας τη σημασία που έχουν αυτοί οι χώροι για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

«Η Ελλάδα είναι γεμάτη με δεκάδες ναούς, στάδια, θέατρα και ακροπόλεις από την Αρχαιότητα, συμπεριλαμβανομένου των Μινωικών Ανακτόρων της Κνωσσού και της Φαιστού στην Κρήτη. Η Ακρόπολη πέρυσι είχε 2,9 εκατομμύρια επισκέπτες, αύξηση 14,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος» ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας έμφαση στην κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας που είναι ο τουρισμός.

Το AFP μετέδωσε επίσης τις δηλώσεις της ελληνίδας προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «μπορούμε και πάλι να επισκεφθούμε τον χώρο με τον παραδοσιακό τρόπο», αφού επί δύο μήνες τον επισκεπτόμασταν «μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας».  Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται και στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που ήταν επίσης «μεταξύ των πρώτων επισκεπτών, με πράσινη χειρουργική μάσκα στο πρόσωπο», και χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα «εξαιρετική για την Ελλάδα έπειτα από 64 ημέρες κλεισίματος» των αρχαιολογικών χώρων.

Στην Ιταλία, το το κρατικό κανάλι Rai Τre ενέταξε την επιστροφή των τουριστών στην Ακρόπολη στους τίτλους των σημαντικότερων ειδήσεων της ημέρας. Το Rai Tre τόνισε ότι «από σήμερα οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να ανηφορίσουν στην Ακρόπολη, οι πύλες της οποίας ξανανοίγουν έπειτα από δύο μήνες. Κάτι που ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας».

Τι ισχύει από σήμερα στους αρχαιολογικούς χώρους

Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν με διευρυμένο θερινό ωράριο, δηλαδή 8 το πρωί με 8 το βράδυ και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων, ζητείται : η τήρηση των αποστάσεων στο 1,5 μέτρο, η εξασφάλιση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο, η σήμανση ασφαλών διαδρομών περιήγησης, ο διαχωρισμός εισόδου-εξόδου και η τοποθέτηση διαχωριστικών πετασμάτων από πλεξιγκλάς όπου είναι εφικτό και απαραίτητο και, φυσικά, η εφαρμογή όλων των ειδικών κανόνων για τους χώρους υγιεινής.

Επίσης, συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, για τους επισκέπτες, ενώ για τους ξεναγούς η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr