ΟΗΕ : «Τσουνάμι» μίσους εξαιτίας του κοροναϊού
Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες καταγγέλλει αύξηση του φόβου, του μίσους και της ξενοφοβίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αληθινό «τσουνάμι μίσους και ξενοφοβίας», καταγγέλλει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά σε χώρες ή σε πρόσωπα, αλλά απευθύνοντας την έκκληση να αναληφθεί «αποφασιστική δράση» για να τερματιστεί το φαινόμενο.
«Υποδεικνύονται αποδιοπομπαίοι τράγοι, ανακινείται ο φόβος. Το μίσος για τον άλλο, τον ξένο, εξαπλώνεται, στο Διαδίκτυο και στους δρόμους. Οι θεωρίες συνωμοσίας αντισημιτικού χαρακτήρα διαδίδονται, ενώ μουσουλμάνοι γίνονται θύματα επιθέσεων που συνδέονται με την Covid-19», προσθέτει.
Όπως τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, συχνά «οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κατηγορούνται ότι διασπείρουν τον ιό και τους αρνούνται την πρόσβαση σε ιατρικές φροντίδες», ενώ «η αποκρουστική ιδέα ότι μπορούν να θυσιαστούν» οι ηλικιωμένοι, που συγκαταλέγονται στις πιο ευπαθείς ομάδες, επίσης «αρχίζει να εξαπλώνεται».
«Δημοσιογράφοι, καταμηνυτές ατασθαλιών, επαγγελματίες της υγείας, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπαίνουν στο στόχαστρο» απλούστατα διότι «κάνουν το καθήκον τους», στηλιτεύει ακόμη ο Γκουτέρες.
Χρειάζεται «αποφασιστική δράση για να μπει τέλος στον λόγο του μίσους σε όλο τον κόσμο», συνεχίζει ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προτρέποντας ειδικά τους εκπαιδευτικούς και τους θεσμούς να ασχοληθούν με τον ψηφιακό αλφαβητισμό, να διδάξουν τους νέους, κοινό που μπορεί να επηρεαστεί, για τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων, καθώς και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης «να κάνουν περισσότερα» για να απαλείφεται «ρατσιστικό, μισογυνικό και βλαβερό» περιεχόμενο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Ειρήνη, χαμόγελα και… τον θάνατο του Πούτιν, εύχεται ο Ζελένσκι για τα Χριστούγεννα
- Ο Πάντερ θέλει ανανέωση συμβολαίου: «Να μείνω για πολλά χρόνια στην Μπαρτσελόνα»
- Κιλιμάντζαρο: Τουλάχιστον 5 νεκροί σε δυστύχημα με ελικόπτερο στην υψηλότερη κορυφή της Αφρικής
- Πέθανε ο ηθοποιός Πατ Φιν: Γνωστός από τα Φιλαράκια και το Seinfeld
- Airbnb: Νέα άνοδος για τον αριθμό των καταλυμάτων τον μήνα Νοέμβριο
- Γουίντχορστ: «Είμαι σκεπτικός για το αν έχει επιτυχία το NBA Europe, θα ήθελα να γίνει σε συνεργασία με τη Euroleague» (vid)
- Θεσσαλονίκη: Ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο – Πανικοβλήθηκαν οι κάτοικοι [Φωτογραφίες και βίντεο]
- Τουρκία: Στα χέρια της αστυνομίας 115 μέλη του ISIS – Σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)





































![Θεσσαλονίκη: Ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο – Πανικοβλήθηκαν οι κάτοικοι [Φωτογραφίες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Capture-174-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442