Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ : Έκκληση 6,7 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση του κοροναϊού από τις φτωχές χώρες

ΟΗΕ : Έκκληση 6,7 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση του κοροναϊού από τις φτωχές χώρες

Τριπλάσιο είναι το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που απαιτείται σε σχέση με την αρχική εκτίμηση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Νέα έκκληση για οικονομική βοήθεια στις πιο ευάλωτες χώρες, απηύθυνε ο ΟΗΕ, αυξάνοντας μάλιστα κατά τρεις φορές το προτεινόμενο ποσό, προκειμένου εκείνες να κατορθώσουν να καταπολεμήσουν την εξάπλωση της πανδημίας και να αντιμετωπίσουν τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της, ζητώντας 6,7 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη 63 κρατών, κυρίως της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται στον κλοιό της πανδημίας, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ προειδοποίησε ότι η κορύφωση της πανδημίας στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη αναμένεται να σημειωθεί κάποια στιγμή στους επόμενους τρεις με έξι μήνες.

Φάσμα πολλαπλών λιμών

“Στις φτωχότερες χώρες ήδη μπορούμε να δούμε τις οικονομίες να συρρικνώνονται καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές, τα εμβάσματα και τον τουρισμό εξαφανίζονται”, τόνισε. “Αν δεν δράσουμε τώρα, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σημαντική αύξηση των συγκρούσεων, της πείνας και της φτώχειας. Διαγράφεται το φάσμα πολλαπλών λιμών»

Ο νέος κοροναϊός έχει προσβάλει μέχρι στιγμής περίπου 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, στερώντας τη ζωή σε περισσότερους από 263.000 από αυτούς, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Ο ΟΗΕ αρχικά είχε απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 2 δις δολαρίων ως παγκόσμια αντίδραση στην ανθρωπιστική κρίση στα τέλη Μαρτίου. Μέχρι τις 5 Μαΐου, ο οργανισμός ανέφερε ότι είχε συγκεντρώσει μόλις 923 εκατομμύρια δολάρια.

Συνολικά τα 6,7 δισεκατομμύρια αναμένεται να καλύψουν ως τον Δεκέμβριο, τις δαπάνες του σχεδίου ανθρωπιστικής απάντησης, που έχει στόχο να βοηθήσει πρώτα περίπου 20 χώρες, σε πολλές από τις οποίες μαίνονται συγκρούσεις: το Αφγανιστάν, η Λιβύη, η Συρία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη, η Βενεζουέλα, η Ουκρανία και άλλες.

Στη νέα έκκληση προστίθενται εννέα ευάλωτες χώρες, διευκρίνισε σήμερα ο ΟΗΕ: το Μπενίν, το Τζιμπουτί, η Λιβερία, η Μοζαμβίκη, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Σιέρα Λεόνε, το Τόγκο και η Ζιμπάμπουε.

Με τα χρήματα αυτά θα αγοραστεί κυρίως ιατρικός εξοπλισμός για τη διεξαγωγή τεστ και την παροχή θεραπείας σε ασθενείς, θα δημιουργηθούν χώροι για το πλύσιμο των χεριών, θα πραγματοποιηθούν εκστρατείες ενημέρωσης και θα δημιουργηθούν αερογέφυρες με την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός διευκρίνισε ότι η νέα έκκληση για τη συγκέντρωση πόρων έχει επίσης στόχο την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων για την καλύτερη αντιμετώπιση της διατροφικής ανασφάλειας που δημιουργείται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του Covid-19.

Μπροστά σε αυτή την κρίση «είναι απαραίτητα έκτακτα μέτρα», υπογράμμισε ο Λόουκοκ. «Καλώ τους δωρητές να δράσουν με αλληλεγγύη και προς το προσωπικό τους συμφέρον και να δώσουν μια απάντηση αντίστοιχη στο εύρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε, προειδοποιώντας για το μακροπρόθεσμο φαινόμενο μπούμερανγκ που θα έχει η κρίση, αν οι πλούσιες χώρες αφήσουν στην τύχη τους τις φτωχές.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες είχε εγείρει ανησυχίες τον περασμένο μήνα για την ανεπαρκή στήριξη των ευάλωτων χωρών, καθώς διέκρινε απουσία ηγεσίας από τις παγκόσμιες δυνάμεις και διχασμό της διεθνούς κοινότητας στη μάχη με τον κοροναϊό.

Το δεκαπενταμελές Συμβούλιο Ασφαλείας αφιέρωσε περισσότερες από έξι εβδομάδες προσπαθώντας να διαπραγματευτεί κάποια λύση που θα έδινε έμφαση στην επιτακτική ανάγκη για βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κάλεσε σε εκεχειρία όλα τα κράτη του πλανήτη.

Οι διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν “κολλήσει” εξαιτίας της διαμάχης ΗΠΑ και Κίνας σε σχέση με τον ρόλο του ΠΟΥ στην επίλυση της κρίσης. Η Ουάσινγκτον επικρίνει τη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους του οργανισμού του ΟΗΕ, κατηγορώντας τον για ευνοϊκή μεταχείριση της Κίνας.

Πηγή: www.reuters.com, ΑΠΕ  – ΜΠΕ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024