Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άνοιξε η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για τα 800 ευρώ - Βροχή αιτήσεων

Άνοιξε η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για τα 800 ευρώ – Βροχή αιτήσεων

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι εργοδότες, που είτε έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους είτε πλήττονται, δηλώνουν τα στοιχεία των εργαζομένων τους, προκειμένου να καταβληθεί η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Βροχή αιτήσεων από το πρώτο λεπτό λειτουργίας

Τέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης σε πλήρη λειτουργία η δυνατότητα υποβολής των απαραίτητων εντύπων στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν βάσει κρατικής απόφασης ή που πλήττονται βάσει ΚΑΔ προκειμένου να δηλώσουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή, καθώς και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020 (είτε με καταγγελία ή με οικειοθελή αποχώρηση).

Μέσω πλατφόρμας της Εργάνης θα «υλοποιηθεί» και η μείωση των επαγγελματικών μισθώσεων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν βάσει κρατικής απόφασης.

Οι εργοδότες θα εισέλθουν στην Εργάνη και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» θα διαλέξουν την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών και στη συνέχεια θα συμπληρώσουν τα απαραίτητα πεδία.

Βροχή αιτήσεων από το πρώτο λεπτό

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το άνοιγμα της πλατφόρμας στην ΕΡΓΑΝΗ, υποβλήθηκαν 356 φόρμες από εργοδότες, ενώ ανά λεπτό λειτουργίας προστίθενται 100 νέες φόρμες.

Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Οι επικεφαλής των οικονομικών υπουργείων έκαναν σήμερα νέες ανακοινώσεις για έκτακτα μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από τις οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι ενώ τόνισε ότι με τη διεύρυνση της λίστας των οικονομικών κλάδων που πλήττονται από τον κοροναϊό καλύπτονται και μπορούν να κάνουν χρήση των μέτρων στήριξης περί τις 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1.200.000 μισθωτούς και μηνιαίο τζίρο περί τα 8,3 δισ. ευρώ, όπως και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.

Επανάλαβε δε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας.

«Προφανώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες. Και συνεχίζει να επιδεινώνεται» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών και επαναλαμβάνει ότι την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας, όπως τόνισε παρουσιάζοντας τα μέτρα και ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Δεν κλείνουν τα παράθυρα για εργοδοτική αυθαιρεσία τα μέτρα

Νέα μέτρα ενίσχυσης για εργαζομένους, ανέργους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ωστόσο η έντονη κριτική που ασκείται αφορά τα περιθώρια που αφήνουν για εργοδοτική αυθαιρεσία με μειώσεις μισθών έως και 50% για έξι μήνες αλλά και επιδοτούμενες απολύσεις.

Ο υπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων έκπτωση 25% σε όσους πληρώσουν τώρα φόρους – εισφορές και δεν κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμών.

Μέτρα για τους εργαζομένους

Για τους εργαζόμενους που έχει γίνει προσωρινή αναστολή εργασίας, από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες προβλέπεται:

  • Αποζημίωση των 800 ευρώ που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται.
  • Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και των δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.
  • Η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες.
  • Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενή τους ημερομηνία.
  • Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων, δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες.
  • Η καταβολή του 60% του μισθώματος της οικείας τους για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους από τη στιγμή που αυτή είναι πρώτη κατοικία.
  • Η διασφάλιση της καταβολής του δώρου του Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
  • Η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων ακόμη και στην περίπτωση εφαρμογής της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους με την απαγόρευση των απολύσεων και την ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.

Μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Σε όσους εργοδότες απασχολούν μέχρι πέντε εργαζόμενους και είναι στους προβλεπόμενους ΚΑΔ, προβλέπονται:

  • Για τους επαγγελματίες και εργοδότες επιπρόσθετη αποζημίωση 800 ευρώ.
  • Για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ό,τι και για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι στους ΚΑΔ.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024