Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Την επόμενη εβδομάδα διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους - Επίσημα ύφεση το 2020

Την επόμενη εβδομάδα διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους – Επίσημα ύφεση το 2020

Η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες έκτακτα μέτρα ανακούφισης επιχειρήσεων και πολιτών που πλήττονται από την πανδημία του κοροναϊού.

Διεύρυνση του πλαισίου προστασίας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος, σε νέες δηλώσεις του, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει δυσκολέψει και αναμένεται να  δυσκολέψει περαιτέρω.

Με τις ως τώρα πρωτοβουλίες που εξειδίκευσε η κυβέρνηση καλύπτονται 600.000 επιχειρήσεις και 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί (60% του συνόλου) καθώς και 550.000 αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες.

Ωστόσο, τόνισε ότι μόνο  για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες δαπάνες ανεβαίνει στα 4,7 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ

Αναλυτικά ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε: «Με τις εξαγγελίες που εξειδικεύουμε σήμερα καλύπτουμε 600.000 επιχειρήσεις & 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Καλύπτουμε για τον Μάρτιο ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού της χώρας που πλήττεται, με τα μέτρα που ανακοινώσαμε. Η οικονομία εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας. Με τις κατάλληλες πολιτικές θα περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Απαιτείται σωφροσύνη. Η κρίση είναι βαθιά. Η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση.Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις. Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και θα οδηγήσει σε ύφεση το 2020, αλλά θα ξεπεραστεί».

Βαθιά κρίση

Ο υπουργός δήλωσε πως η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020. Πρόσθεσε ομως ότι «θα είναι όμως παροδική». 

Και επίσημα πλέον η κυβέρνηση παραδέχεται ότι φέτος θα έχουμε ύφεση, όταν η πρόβλεψη προ κοροναϊού έκανε λόγο ακόμη και για ανάπτυξη 2,5%-2,8%.

Αυτό σημαίνει ότι χάνεται το έδαφος που είχε κερδίσει η χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Αν και η ΤτΕ έκανε λόγο για μηδενική ανάπτυξη, πλέον η ύφεση είναι σίγουρο και κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το ποσοστό που θα καταγραφεί. Και ποια θα είναι τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση για να «μαζέψει» την οικονομία.

Την επόμενη εβδομάδα, λένε οι πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα αναθεωρήσει το στόχο για την ανάπτυξη ανακοινώνοντας ύφεση και μέτρα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθεί. Ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί.  Όμως, με τις κατάλληλες πολιτικές, χρονικά κλιμακούμενες, θα περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού. 

«Έχουμε χρέος, όλοι μας, να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να βγούμε από αυτή την έκτακτη και εξωγενή κρίση, με το λιγότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος, και να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά, μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας» πρόσθεσε. 

Ως εκ τούτου, από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας.

Ανέφερε πως θα υλοποιηθούν παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα, πολιτικές, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. 

«Είμαστε εδώ, υλοποιώντας άμεσα πολιτικές, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η χρονική έκταση της πανδημίας στη χώρα μας.Στηρίζουμε την κουλτούρα της συνέπειας, αλλά και του σεβασμού στις μεγάλες θυσίες της κοινωνίας.

Το κράτος απλώνει δίχτυ ασφαλείας, προστατεύοντας, στο μέτρο του εφικτού, τους εργαζόμενους και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός.

Αδωνις Γεωργιάδης: Ανεύθυνα τα περί capital controls

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αναπτυξης  Αδωνις Γεωργιαδης ανάφερε πως  θα συνεχίσουμε να ανακοινώνουμε μέτρα. Το σχέδιό μας προχωράει. Δεν θα ήθελα καν να σκεφτώ αν στην παρούσα κρίση ήμασταν χωρίς την Ευρώπη». Υπογράμμισε παράλληλα πως Επιταχύνουμε τις διαδικασίες για το Ταμείο Εγγυοδοσίας  και ισως από αρχές Μαϊου οι δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων. Στόχος, ανέφερε, ένα σοκ ρευστότητας να ξαναβάλει μπρος τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης διέψευσε τις φήμες περί capital controls, επισημαίνοντας ότι είναι «ανεύθυνες φήμες για capital controls έχουν στόχο να πλήξουν τη χώρα. Κανένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πραγματικό».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024