Την εξασφάλιση άμεσης ρευστότητας προς όλες τις επιχειρήσεις και ειδικά προς τις βιοτεχνίες, καθώς το σχεδιασμό μέτρων επανεκκίνησης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας μετά την υπέρβαση της κρίσης που προκαλεί η εξάπλωση του κοροναϊού ζητεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς με νέα παρέμβασή του προς την κυβέρνηση.

«Το Επιμελητήριο γίνεται καθημερινά αποδέκτης της απόγνωσης στην οποία έχει περιέλθει ο βιοτεχνικός κόσμος» επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΒΕΠ Ανδριανός Μιχάλαρος σε επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Τονίζει, μάλιστα, ότι οι επιχειρηματίες βιώνουν δραματικές καταστάσεις καθώς ο τζίρος πέφτει κατακόρυφα και οι προοπτικές γίνονται καθημερινά πιο δυσοίωνες.

Υιοθετώντας το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι «η κρίση του κορωνοϊού δεν πρέπει να μετατραπεί σε κρίση νέου χρέους», το ΒΕΠ προτείνει άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών εργαλείων που υπάρχουν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά με βαθμό μόχλευσης που αυτά μας παρέχουν, συνεπώς με όσο το δυνατόν λιγότερη σπατάλη εθνικών πόρων. Επίσης, θα πρέπει να εργαλειοποιηθεί το ΕΣΠΑ ώστε μέσω τον κονδυλίων του να διατεθούν επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις με συγκεκριμένους όρους ώστε να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε δανεισμός.

Έχοντας υπ’ όψιν την κατάσταση στην αγορά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς επαναλαμβάνει προς τους αρμόδιους Υπουργούς ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν:

 • Τροποποίηση του Κανόνα Κρατικών Ενισχύσεων “De minimis” (ενισχύσεων ήσσονος σημασίας) από τις 200 στις 500 χιλιάδες ευρώ, και
 • Αξιοποίηση κονδυλίων από τα Επιχειρησιακά Περιφερειακά Προγράμματα προς όφελος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα από την Κυβέρνηση, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς τα χαιρετίζει και τα επικροτεί, με κυριότερο την επέκταση στήριξης σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.

Οι προτάσεις

Κατόπιν αιτημάτων από επιχειρήσεις – μέλη του, το ΒΕΠ προτείνει επιπλέον:

 1. Αναστολή λειτουργίας ΚΑΔ λόγω πανδημίας (ανεξάρτητα από  ΚΑΔ κύριας ή δευτερεύουσας δραστηριότητας)εκτός από τους κλάδους τροφίμων, φαρμακείων κλπ. (να ενταχθεί όλο το προσωπικό , όλων των επιχειρήσεων για να μπορούν να λάβουν όσοι θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης , το επίδομα των 800,00 ευρώ. Και οι επιχειρήσεις να μπορούν να επιλέγουν αν θα συνεχίσουν να εργάζονται με κάποιους ή χωρίς υπαλλήλους).
 2. Κατάργηση προκαταβολής φόρου.
 3. Επιδότηση 100/100 εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο της κρίσης από τις συνέπειες της πανδημίας και για ένα δίμηνο – τρίμηνο μετά.
 4. Άμεση επιστροφή Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις.
 5. Αναστολή πληρωμής μεταχρονολογημένων επιταγών από 11 Μαρτίου 2020 και για ένα δίμηνο μετά τη λήξη της κρίσης λόγο κοροναϊού, τόσο για τον εκδότη, όσο και για τον κομιστή, με πρόβλεψη  να καλυφθούν μέσω αξιοποίησης  μέτρων στήριξης ΜΜΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
 6. Αύξηση της κρατικής συμμετοχής στις παρεχόμενες Άδειες Ειδικού Σκοπού προς τους εργαζομένους.
 7. Μέτρα αναστολής δόσεων δανείων και παροχή νέων ρυθμίσεων για την περίοδο της κρίσης από τις συνέπειες της πανδημίας και για ένα δίμηνο – τρίμηνο μετά.
 8. Μείωση δημοτικών τελών.
 9. Εξασφάλιση ρευστότητας με μορφή κεφαλαίου κίνησης μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – με απλοποίηση διαδικασιών.
 10. Παύση πληρωμής ενοικίου σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή ή πληρωμή με μορφή επιδότησης από το Κράτος για την περίοδο της κρίσης από τις συνέπειες της πανδημίας και για ένα δίμηνο – τρίμηνο μετά.

Επίσης, το ΒΕΠ προτείνει να μην πραγματοποιηθεί εφάπαξ η καταβολή της οικονομικής αρωγής 800 ευρώ, αλλά να αξιοποιηθεί το σύστημα πληρωμής άδειας ασθενείας έτσι ώστε οι εταιρείες που έχουν εφαρμόσει  το μέτρο «εκ περιτροπής εργασίας» με όριο το 50%, να δίνουν «άδεια αργίας», ώστε να διευθετείται αυτόματα από το σύστημα η πληρωμή και να εξαιρείται η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο