Tη δυνατότητα των κυβερνήσεων να ζητούν πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού, συζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Κοινώς ανοίγει ο δρόμος για «κορονομνημόνια», αφού η Γερμανία και οι δορυφόροι της επιμένουν ότι δανεικά χωρίς όρους δεν έχει.

Tη δυνατότητα των κυβερνήσεων να ζητούν πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού, θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κοινώς ανοίγει ο δρόμος για «κορονομνημόνια», αφού η Γερμανία και οι δορυφόροι της επιμένουν ότι δανεικά χωρίς όρους δεν έχει.

Μια τέτοια κίνηση ωστόσο θα άνοιγε επίσης τον δρόμο για απεριόριστες αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν χρειαστεί.

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και της ΕΚΤ ξεκινούσε στις 19.30 (ώρα Ελλάδας), με αξιωματούχους ωστόσο να προειδοποιούν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις τώρα ή αν θα απαιτηθεί να αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα συζητήσουν την Πέμπτη.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανησυχούν ότι, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται και η Ευρωζώνη μπαίνει σε βαθιά ύφεση φέτος, οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να αρχίσουν να απαιτούν υψηλό τίμημα για να δανείζουν τις χώρες, ασκώντας σημαντική πίεση σε ορισμένες από τις πιο υπερχρεωμένες από αυτές, όπως η Ιταλία.

Η πρόταση που εξετάζεται είναι, συνεπώς, ότι όλες ή οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης θα υποβάλουν αίτηση για μία προληπτική πιστωτική γραμμή, που αποκαλείται Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένους Όρους (Enhanced Conditions Credit Line, ECCL), από τον ESM, το ταμείο διάσωσης που έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει δάνεια ύψους 410 δισ. ευρώ.

Οι κυβερνήσεις δεν θα χρησιμοποιούν την πιστωτική γραμμή του ESM, αλλά θα τη διατηρούν ως εφεδρεία για να διατηρούν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε διαχειρίσιμα επίπεδα όταν χρηματοδοτούνται από την αγορά, διότι οι επενδυτές θα γνωρίζουν ότι οι χώρες έχουν εναλλακτική φθηνή χρηματοδότηση.

Είναι σημαντικό ότι μία πιστωτική γραμμή ECCL θα άνοιγε τον δρόμο στην ΕΚΤ να προχωρά σε απεριόριστες αγορές ομολόγων, αν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο.

Η ΕΚΤ μπορεί να το κάνει αυτό για τα ομόλογα κάθε χώρας που έχουν μία τέτοια πιστωτική γραμμή, με βάση το πρόγραμμά της Outright Monetary Transactions (OMT) που δημιουργήθηκε το 2012.

Διαφωνία ως προς τους όρους για τη χορήγηση

Μία από τις δυσκολίες για να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές είναι οι όροι που θα συνδέονται με αυτές – για κάθε χώρα που θα έκανε αίτηση θα έπρεπε να υπάρξει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ιταλία, το χρέος της οποίας ανέρχεται σήμερα στο 137% του ΑΕΠ και αναμένεται να αυξηθεί, καθώς θα εισέλθει πιθανότατα σε ύφεση φέτος, δεν είναι ευτυχής με τον έλεγχο του χρέους τις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η πιστωτική γραμμή ECCL θα έπρεπε, επίσης, να περιλαμβάνει άλλους όρους, μερικοί από τους οποίους θα μπορούσαν να είναι πολιτικά προβληματικοί.

Για να γίνουν αυτοί πιο αποδεκτοί, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να εστιάσουν αυστηρά σε θέματα που σχετίζονται με την επιδημία παρά με τα γενικά μακροοικονομικά προβλήματα και να εισαχθούν σταδιακά ή με μία καθυστέρηση.

Ωστόσο, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία επιμένουν ότι η πιστωτική γραμμή από τον ESM δεν πρέπει να έχει όρους, ενώ η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία λένε ότι δεν μπορεί να δοθούν δανεικά χωρίς όρους.

«Δεν θα κρατούσα την αναπνοή μου», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης για την πιθανότητα να ληφθεί μία απόφαση σήμερα.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά οι συνήθεις ύποπτοι (οι νότιες και οι βόρειες χώρες της Ευρωζώνης) δεν έχουν ευθυγραμμιστεί ακόμη στον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουν», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι σημειώνουν, επίσης, ότι ο επείγων χαρακτήρας μίας απόφασης έχει μειωθεί από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω του κοροναϊού που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ύψους 750 δις. ευρώ, και το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν ακόμη να δανείζονται πολύ φθηνά από την αγορά.

Ξυπνούν μαύρες μνήμες στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι πριν εξέλθει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, υπήρχε προβληματισμός αν έπρεπε η χώρα να ζητήσει να λάβει μία τέτοια γραμμή πίστωσης αντί του «μαξιλαριού ασφαλείας».

Η λύση είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η χορήγηση της γραμμής αυτής συνοδεύεται από όρους.

ΗΠΑ: Πιο άμεση η λήψη δραστικών μέτρων

Την ίδια ώρα που στην ευρωζώνη οι υπουργοί Οικονομικών (Eurogroup) συζητούν για το αν η ενισχυμένη γραμμή πίστωσης από τον ESM θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόγραμμα προσαρμογής για όποια χώρα την αιτηθεί, στις ΗΠΑ η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι εξειδικεύει το πρόγραμμα των 2,5 τρισ. δολαρίων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για ν΄ αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ αντιδρούν έγκαιρα και πιο δραστικά προκειμένου ν΄ αναχαιτίσουν την επερχόμενη ύφεση.

Στην ευρωζώνη οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν σήμερα και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η περίφημη ΕCCL (Enhanced Conditions Credit Line – προληπτική ενισχυμένη γραμμή πίστωσης) από τον ΕSM.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr